30 maart 2021, door Nina van Hilst

Fair fashion: duurzame badpakken, bikini’s en andere zwemkleding

30 maart 2021, door Nina van Hilst

Fair fashion: duurzame badpakken, bikini’s en andere zwemkleding

Het is weer lente en we krijgen meteen zonne-kriebels. En hebben we nieuwe badkleding nodig, dan kopen we die natuurlijk het liefst planeetvriendelijk. Als je nu echt duurzaam en natuurlijk wilt, is er natuurlijk maar één oplossing. Naakt. Voor alle andere keren is er gelukkig tegenwoordig een zee aan mogelijkheden om in duurzame, circulaire en eerlijke badpakken, bikini’s en andere zwemkleding aan het zwembad of op het strand te liggen. Deze merken doen het fair en sexy. Een lijstje dat we blijven aanvullen.

Zulu & Zephyr

Zulu & Zephyr

De collectie van het Australisch label Zulu & Zephyr is hot. Om het in woorden te omschrijven: 80’s met een sporty feel. De collectie heeft hoog uitgesneden broekjes, wielrenbroekjes en ribstof. Tel daar nog lekkere kleurtjes als lemon en hot pink bij op en je voelt hem wel. Gemaakt van Econyl met een less waste mindset en op ethisch verantwoorde manier. Ook geven ze veelvuldig terug aan goede doelen. Als alle merken een instelling als Zulu & Zephyr zouden hebben, zou de wereld een stuk mooier én hotter zijn.

Zulu & Zephyr

Clō

Clō

Dit merkje uit Barcelona heeft een beetje een arty stijl. Net wat ongewone kleuren, modellen en stofjes. Wel is Clō ook gemaakt met alle focus op duurzaam. Zowel de stoffen als de productie komen uit Spanje en Italië. De verpakking zijn gerecycled en biologisch afbreekbaar. En supporten ze nog clean ocean ngo’s. Hoewel dat allemaal heerlijk braaf klinkt, ziet Clō er wel lekker vlammend uit.

Clō

Casa Raki

Casa Raki

Resortwear, een term waar we heerlijk bij wegdromen. Lekker flaneren in je badpak met grote zonnebril op een met palmen vervuld resort. Voor die momenten – maar ook gewoon voor een dagje Zandvoort – is er Casa Raki. Duurzaam gemaakte badpakken en bikini’s. En zwierige jurken en tops om je na het zwemmen te bedekken. Het merkje heeft roots in Zuid Amerika, wordt ontworpen in London en gemaakt in een duurzame fabriek in Portugal. Met een vleugje van alles en daardoor zo heerlijk mondial.

Casa Raki is onder andere te koop bij Scoon.

Love Stories Intimates

Love Stories Intimates

Niet alles wat we kopen is duurzaam. Zo vergrijpen we ons regelmatig aan een setje lingerie bij Love Stories Intimates. Moet kunnen. En we hopen stiekem dat ze een duurzame lingerielijn in zacht eco katoen gaan uitbrengen. Waar ons hart wél al een sprongetje van maakte is bij het zien dat de zwemkleding van onze lievelings de badkleding van recyclede garens maakt. Driewerf hoera voor Love Stories! Nylon visnetten en PET flessen worden sexy badpakken en bikini’s waar je instantly blij van wordt. We houden nog net een beetje meer van jullie Love Stories!

Anekdot Boutique

Anekdot Boutique

Het Berlijnse Anekdot maakt duurzaam ondergoed en zwemkleding. Het merk maakt gebruik van leftover en deadstock materialen. En zo hoeven er dus geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt. Qua collectie hebben ze heel veel modellen in heel veel kleuren. Van kleine broekjes tot extra high waist. En van simpele tops tot sexy wikkeltops. En zo is er echt voor elke smaak, elk lichaamstype en elke kleurliefhebber iets bij Anekdot.

Bower

Bower

Duik je eenmaal dieper in de wereld van eco, komt er altijd zo’n moment dat je niet snapt dat mensen géén eco kopen. Echt alles is er beter aan. Zo ook de realisatie bij het Britse swimwear merk Bower. Sexy, mooi en ethisch en duurzaam geproduceerd. Gemaakt van Econyl van plastic waste bij een ethische maker in Italië. De kleding is 100% vegan en ze werken met kleine oplages waardoor overproductie miniem blijft. Met badpakken beginnend bij £135 niet goedkoop maar we hebben de fix. Bij de Nederlandse webshop Scoon hebben ze nog hele mooie modellen in de sale voor €68. Ook op de website van Bower hebben ze een grote archive sale. Meteen even kijken, niet?

Jungl

Jungl

Het is inspirerend om te zien dat er veel nieuwe merken zijn waar het niet alleen om de verkoop van een product gaat. Zo ook het Nederlandse swimwear merk Jungl. Behalve dat ze stijlvolle badpakken en bikini’s maken van gerecyclede nylon – afkomstig oude visnetten en ander nylon waste – doen ze nog meer goeds. Eerlijke en duurzame productie, gebruik van gerecyclede en biologische verpakkingen en tijdloze designs. Daarnaast maken ze zich sterk om de awareness rondom plastic ocean waste en overbevissing te vergroten. Ieder model bikini of badpak is vernoemd naar een bedreigd zeedier. En op de website vertellen ze meer over deze dieren. Jungl is eigenlijk een clean ocean warrior verpakt in een vrouwelijk badpak. En daar voelen wij heel veel voor.

Jungl Swimwear

Aava Swimwear

Aava Swimwear

Waar veel merken in duurzame badkleding tijdloos van design zijn – zodat je niet ieder seizoen een nieuw model hoeft te kopen – heeft Aava Swimwear meer speciale ontwerpen. Chique is het meest passende woord. Badpakken en bikini’s die niet zouden misstaan aan de Côte d’Azur of een upclass strandtent. Uhh beach club. Niet tijdloos maar wel gemaakt met liefde voor de oceanen en alles wat daarin leeft. Geproduceerd van gerecyclede materialen, op een ethische en duurzame manier en met zo min mogelijk (plastic) verpakking.

Aava Swimwear

NOW_THEN

NOW_THEN

Het Spaanse merk NOW_THEN maakt swimwear van Econyl® en Ecoprene. Dat laatste is petroleum vrije neoprene. En wordt gemaakt in een eco vriendelijk proces met schone energie en circulariteit. Als een vrouw op een surfboard al niet sexy genoeg was, doen de duurzame rashguards en bodysuits van NOW_THEN daar nog een lekker schepje boven op. Verantwoorde productie en zich inzetten voor het behoud van oceanen toppen het beach person plaatje af.

NOW_THEN

Arket

Arket

Materiaal du moment in zwemkledingland deze zomer is Econyl®. Gemaakt van oude visnetten en ander nylon waste dat van vuilnisbelten en oceanen komt. Het nieuwe, gerecyclede nylon wordt verwerkt tot nieuwe badkleding en kan opnieuw en opnieuw gebruikt worden. Hallo circulair kledingstuk. In plaats van het online bestellen van je swimmers van Econyl kun je gewoon op de fiets naar Arket. Passen, inpakken en wegwezen. Soms is dat net even wat je nodig hebt. Ze begonnen met een kleine basis collectie van deze duurzame bikini’s en badpakken. En zwembroeken voor de heren. Inmiddels zijn er tal van kleuren. Zowel rustig als fleurig. En net zo’n tal modellen. Van sportief tot klassiek tot Scandinavisch simpel. Arket snapt het.

Arket

Mara Hoffman

Mara Hoffman

Ben je op zoek naar een head turner voor op het strand, dan moet je bij het Amerikaanse Mara Hoffman zijn. Ze bestaan al sinds 2000 en doen het al groen sinds 2015. Het merk heeft opvallend mooie ontwerpen in hun badkleding en gewone kleding. Er hangt een prijskaartje aan. Hoge kwaliteit duurzame materialen, eerlijke productie en samenwerkingen met duurzame organisaties creëren een hoger kostenplaatje. Maar man, wat een uitkomst krijg je dan. Één keer investeren en de komende jaren niet meer uit doen.

Mara Hoffman

AYA LABEL

AYA LABEL

Econyl, organic cotton, gerecycled polyester voor de (zwem)kleding en zelfs gerecycled en recyclebaar papier, karton en plastic voor de verpakkingen en verzending. De bikini’s, zwempakken, shorts en t-shirts van AYA LABEL zijn milieuvriendelijk. Hoog uitgesneden broekjes, strik bikini’s en – nog zo’n hit du moment – fietsbroekjes zorgen voor een hete collectie. Het merk is Nederlands maar is qua feels erg LA. Sexy en natuurlijk met goede zorg voor mama Aarde.

AYA LABEL

MYMARINI

MYMARINI

For surfers who care and all who love water, style and our planet. Een tekst die meteen een free spirit sfeertje oproept. Al zijn de badpakken en bikinis van MYMARINI toch wat chiquer dan die tekst doet denken. Heel veel modellen los verkrijgbare tops en broekjes. Waardoor je kunt kiezen wat van boven en onder het beste bij je past. Erg goed vinden we de wat hogere broekjes die soms prettiger zitten. Heb je een dochtertje of suikernichtje, kijk dan ook zeker bij de mini pakjes. Met té leuke crop surfshirts, badpakjes en bikinietjes en in vrolijke kleuren.

MYMARINI

Augustine Amsterdam

Augustine Amsterdam

We zagen Romy er al in stralen en sindsdien staat het Amsterdamse merk op ons netvlies. Slow, ethical en sustainable zwaaien de scepter bij Augustine. En dat in een stijlvolle shape. De badpakken zijn er in 4 modellen. Met een hogere en lagere hals- en ruglijn. En de bikinis zijn ook weer mix and match. Wil je een bandeau of triangle top. En een hoog of laag broekje. Allen verkrijgbaar in meerdere subtiele kleuren. Dat is toch precies wat je wilt. Gemaakt van het gerecyclede Econyl. En hoewel het toch gemaakt is van afval, het flatteert echt iedereen.

Augustine Amsterdam