29 augustus 2023, door Sanne Carbaat

Elektrische auto opladen in Nederland: zo verschillen de tarieven

29 augustus 2023, door Sanne Carbaat

Elektrische auto opladen in Nederland: zo verschillen de tarieven

Ga je binnenkort op citytrip binnen Nederland? Met een elektrische auto? Dan laad je de auto tussendoor waarschijnlijk één of meerdere keren op. Handig om in de gaten te houden dat de tarieven voor het opladen van je accu verschillen per gemeente. De kans bestaat dus dat je onderweg of op je bestemming meer betaalt dan je in je eigen gemeente gewend bent. Op de kleintjes letten, daar zijn we goed. Daarom in dit artikel een kort en krachtige uitleg over waar je meer betaalt, en belangrijker: welke plekken het voordeligst zijn om je elektrische auto te laden.

 

Op straat laden is vaak het goedkoopste. De vergelijkingssite Independer onderzocht de laadtarieven in Nederland en daar kwamen interessante conclusies uit. Bijvoorbeeld dat er vrij grote verschillen zijn, afhankelijk van waar je gaat laden. Per openbaar laadpunt kan je meer of minder geld kwijt zijn, oplopend tot een verschil van een paar tientjes per laadbeurt. En hé, dat is toch weer een rondje bier of een paar ijsjes halen op de plek van je getaway.

 

Voor een laadpunt op straat betaal je gemiddeld € 0,36 per kWh, terwijl laden in een ondergrondse parkeergarage € 0,42 per kWh kost. Op een parkeerterrein of in een reguliere parkeergarage betaal je € 0,41 per kWh. Voor een volle accu kan het verschil in prijs daarom hoog oplopen. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, kun je over het algemeen dus het beste laden bij een parkeerplek op straat.

Tarieven in grote steden

Tarieven in grote steden

Afhankelijk van waar je stedentrip naartoe gaat, betaal je een ander tarief aan de laadpaal. In de stad Utrecht betaal je van alle grote steden veruit het meest, gemiddeld namelijk € 0,59 per kWh. Den Haag (€ 0,27) en Rotterdam (€ 0,29) zijn gemiddeld genomen de helft goedkoper. Ook in Amsterdam scheelt het flink in de portemonnee ten opzichte van Utrecht: € 0,40 per kWh. Amsterdam is dus niet in álles het duurste.

Ook in veel andere grote steden ben je een stuk goedkoper uit dan in Utrecht. Weet jij al waar je citytrip naartoe gaat, of twijfel je nog? Check onderstaand lijstje voor de verschillende tarieven per kWh. Als je het minste geld kwijt wil zijn, kun je het beste een bezoekje plannen aan Nijmegen, Den Haag of Rotterdam. En laat dan nu ook nog eens heel leuke steden zijn voor een weekendje weg!

  1. Utrecht: € 0,59
  2. Groningen: € 0,49
  3. Eindhoven: € 0,46
  4. Leeuwarden: € 0,45
  5. Den Bosch: € 0,41
  6. Amsterdam: € 0,40
  7. Maastricht: € 0,35
  8. Arnhem: € 0,31
  9. Rotterdam: € 0,29
  10. Den Haag: € 0,27

Goedkoopste gemeenten van Nederland om te laden

Goedkoopste gemeenten van Nederland om te laden

Juist in een wat kleinere plaats of in landelijk gebied een weekendje weg? Goed voor je laadsaldo, want in de grote steden gelden niet de laagste laadpaaltarieven van Nederland. In verschillende Overijsselse en Gelderse gemeenten betaal je namelijk het minst. En in Overijssel en Gelderland vind je een hele puike plekken voor een roadtrip!

In Overijssel ben je in Losser, Staphorst (€ 0,25), Olst-Wijhe en Hof van Twente (€ 0,26) met ongeveer een kwartje per kWh het minst kwijt voor een volle accu. Deze tarieven gelden ook voor Gelderse gemeenten West Maas en Waal (€ 0,25), Tiel, Westervoort, Overbetuwe, Maasdriel en Rheden (allemaal € 0,26).

Goed voorbereid op reis doe je dus door van tevoren al de laadtarieven te checken. Wat nog meer handig is om vooraf goed te checken, is je autoverzekering. Kijk wat er wel (en niet) gedekt wordt én of dit nog bij jouw situatie en wensen past. Bij pech óók nog een financiële tegenslag te verwerken krijgen, is helemaal zuur.