Nederland, Amsterdam23 april 2022, door Isa de Laat

Een kleurexplosie bij Fabrique des Lumières in de Westergasfabriek in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 23 april 2022, door Isa de Laat

Een kleurexplosie bij Fabrique des Lumières in de Westergasfabriek in Amsterdam

Kijk, zo easy peasy kan een museum zijn. Geen ingewikkelde verhalen of lange routes, maar een digitaal kunstcentrum waar vervelen onmogelijk is. In de voormalige Westergasfabriek vind je Fabrique des Lumières met exposities gemaakt van state-of-the-art technologie.  Wat dat inhoudt? Werk van beroemde kunstenaars uit de geschiedenis, maar dan een tikkeltje anders. Bij dit museum waan je je in een kleurexplosie, waarbij alles draait om licht en kunst. Niet op doek of op schilderij, maar levensgroot op de muren en plafonds van de Westergasfabriek. Kun je er meteen een dagje Westergasterrein aan plakken.

 

Een ontzettend mooi én toegankelijk kunstuitje waar je niet de hele dag mee bezig bent, zodat je ook nog al het leuks van het Westergasterrein kunt meepakken. Drink een bier bij Brouwerij Troost, haal wijn en oesters bij Bar Coco Vin of ga los op een pan mosselen en G&T bij Mossel & Gin. Alles om de hoek van het Fabrique des Lumières. 

 

Zo hebben we al een heerlijke dag voor je gepland vol kunst, cultuur, happen en borrels, maar we maken het nóg makkelijker en leuker. Met de code BARTSBOEKJE krijg je 20% korting op een volwassene ticket (max twee per persoon). De code is geldig voor een bezoekdatum vanaf 21 juni t/m 30 juni 2022.

 

 

 

Fabrique des Lumières

Fabrique des Lumières

Neem je de kids mee naar een museum, dan staan ze waarschijnlijk niet meteen te springen. Ligt er dan wel aan waar je naartoe gaat. Want eerlijk, van musea waar je uren binnen bent en je vol gegooid wordt met informatie worden ze ook niet blij. En wij trouwens ook niet. Fabrique des Lumières is daarentegen wel echt een aanrader. Zo leuk dat wij hem plaatsen in leukste musea van Nederland.

Bij Fabrique des Lumières in de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam pakken ze het dus anders aan. Binnen een tot anderhalf uur ben je rond en kun je nog een drankje doen in de buurt. Het begint allemaal met een stukje geschiedenis in de ene hal, waarna je vervolgens naar de grote hal kan. Hier bewegen de kunstwerken om je heen. Kunst en museum in een notendop dus. Er wordt afgetrapt met werken van kunstenaar Gustav Klimt.

Dit digitale immersieve kunstcentrum begon allemaal in Parijs in 2018. In Parijs heeft het kunstcentrum de naam Atelier des Lumières. In een klap werd het museum daar een hit met nu al meer dan drie miljoen bezoekers. Je vindt daar werken van kunstenaars als Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí. En we kunnen verklappen, Parijs loopt een beetje voor. Een aantal dingen die daar te zien zijn, komen ook naar Nederland.

Van exposities van klassieke en moderne artiesten, tot meer hedendaagse creaties; er is van alles te zien. Een van de hoogtepunten is dus het werk van de decoratieschilder Gustav Klimt. Geen suffe werken, maar moderne schilderkunst met decoratieve patronen. En stilstaan, dat kennen ze hier niet. Je kan zelf door het gebouw lopen, maar de kunstwerken bewegen ook. Je ziet indrukwekkende portretten en landschappen, om de meter en om de minuut een ander beeld. Goed voor de spanningsboog.

Ook erg indrukwekkend is de projectie ‘Hundertwasser’, waar je creativiteit vrij spel heeft. Niet alleen je ogen worden geprikkeld, de vormen en kleuren dansen op het ritme van de muziek.

De organisatie genaamd Culturespaces koos voor deze projecties voor de Zuiveringshal. Dat resulteert in muren van maar liefst 17 meter hoog en een vloeroppervlak van 3800 m2. Ideaal voor digitale exposites dus. Ook zie je nog oude elementen uit de Zuiveringshal terug, natuurlijk wel met projecties. Leuk voor de bewoners is dan weer dat dit zal zorgen voor minder verkeersoverlast, omdat er geen evenementen meer worden georganiseerd op deze locatie.

Kunnen we dan alleen rondlopen in Fabrique des Lumières? Nope, er is bijvoorbeeld een hoek gemaakt voor al je selfies en een spiegelruimte. Eventjes uitrusten kan op een van de bankjes. Het museum is zeven dagen per week open en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 9 uur ‘s avonds.

Meer weten? Alle informatie vind je op de site van Fabrique des Lumières. 

Westergasterrein

Westergasterrein

En als je dan toch op het Westergasterrein bent, kun je er meteen een dagje van maken. Geven we je ook graag wat tips voor;

We raden brouwerij Troost Westergas aan voor een biertje in de brouwerij. Dat is een bierbrouwerij, brewpub en winkel ineen. Misschien voor kids wat minder, dus neem je die mee en hebben ze nog wat concentratie over? Bij het Ketelhuis worden dagelijks kinderfilms afgespeeld. Het café van het Ketelhuis is ook helemaal kidsproof met spelletjes,  kleurplaten en een speciaal kindermenu.

Voor een diner of lunch raden we Bar Kantoor aan. En als je nog niet uitgewandeld bent is het Westerpark heerlijk vertoeven.