16 mei 2024, door Isa de Laat

Founders story: In gesprek met de oprichtsters van Nourished

16 mei 2024, door Isa de Laat

Founders story: In gesprek met de oprichtsters van Nourished

Natuurlijke, biologische en gifvrije producten op speed dial? Nourished natuurlijk. De online beautyretailer werd opgericht in 2017 en inmiddels koop je in de webshop veertig tot vijftig merken. Ook een eigen merk mocht niet uitblijven en zo ontstond Nourished Daily.

De knappe koppen achter het bedrijf zijn de twee vriendinnen Erin, een Australische die knetterhard aan Nourished werkt vanaf Sydney, en Floor, een Nederlandse, die keihard aan Nourished werkt vanuit Den Bosch. De boodschap van Nourished is simpel: Nourished draait om het vriendelijker zijn voor jezelf en de planeet, terwijl je toch geniet en geen stress ervaart. Barts Boekje kreeg de kans om de oprichters achter het merk het hemd van het lijf te vragen.

Hoe ontstond het idee om Nourished op te richten?

Floor vertelt: “Samen werkten we in Nederland tijdens de kerstdagen lang geleden bij een chiropractie praktijk in Amsterdam die gek genoeg tijdens de feestdagen open was. Een vriendschap was geboren. Toen ik later naar Australië ging, zag ik Erin’s stash van natuurlijke verzorgingsproducten. Ik vroeg me af waarom we deze producten in hemelsnaam niet in Nederland konden kopen. En voilà, zo ontstond het idee om Nederland kennis te laten maken met de markt van natuurlijke producten.”

Waarom hadden ze die producten in Australië wel en in Nederland niet? 

Erin legt uit: “Australië staat bekend als een voortrekker op het gebied van natuurlijke verzorgingsproducten, om diverse redenen. De impact van klimaatverandering is hier overduidelijk zichtbaar, met bijvoorbeeld het afstervende Great Barrier Reef als een schrijnend voorbeeld. Helaas dragen de chemische stoffen en gifstoffen die vrijkomen uit verzorgingsproducten aanzienlijk bij aan het afsterven van het rif. Het gat in de ozonlaag, mede veroorzaakt door het gebruik van spuitbussen, is een van de eerste tekenen van deze problematiek.”

Daarnaast heeft Australië een van de hoogste percentages huidkanker ter wereld, mede door de intense UV-straling van de zon. Dit heeft geleid tot een sterke bewustwording van de schadelijke effecten van UV-straling en het belang van huidbescherming. Als reactie hierop is er in Australië een grotere markt ontstaan voor zonbeschermingsproducten en natuurlijke verzorgingsproducten die de huid beschermen tegen de zon en andere schadelijke invloeden.

“Daarom komen de meeste producten op Nourished oorspronkelijk uit Australië of Nieuw-Zeeland. Momenteel verkopen we, naast onze eigen collectie, tussen de 40 en 50 merken,” vult Floor aan.

Hoe hopen jullie een verschil te maken met Nourished? 

Floor begint: “We lezen alle ingrediënten op productetiketten en we stellen de lat heel hoog bij het selecteren van producten voor ons assortiment. Wij doen dat harde werk zo nauwkeurig, zodat klanten op ons kunnen vertrouwen. Dat is super belangrijk in deze tijd van greenwashing.”

Erin vult aan: “We zijn allebei gezondheidsprofessionals; Floor is diëtist en ik ben chiropractor. We willen niet zomaar producten verkopen, we vinden het veel belangrijker om ook onze kennis te delen. Door en met onze Nourished-community delen we die kennis. We krijgen via Instagram ook veel vragen over producten of huidproblemen, en we vinden het juist het allerbelangrijkste om daar persoonlijk bij te helpen.”

Hoe helpt Nourished Daily bij dit idee? 

“Al lang hadden we de wens om een lijn te creëren met producten voor dagelijks gebruik. Als mensen de overstap willen maken naar natuurlijke producten, willen we beginnen met het gemakkelijk en betaalbaar maken van de dagelijkse basis voor iedereen. Het creëren van een persoonlijk verzorgingsmerk voor het hele huishouden was onze droom. In Nourished Daily zitten fijne deodorants, zero waste soap bars, een goede scrub, body wash en lotion,” vertelt Floor.

“Wat mensen vaak over het hoofd zien, is dat de producten die ze op hun huid smeren uiteindelijk weer wegspoelen in het doucheputje,” voegt Erin toe. “Door ons te richten op de meest gebruikte producten, proberen we het op een zo makkelijk mogelijke manier aan te pakken.”

Net zo’n fan van Nourished als wij? Dan moet je ook het rewards programma voor de Friends of Nourished checken. Hiermee spaar je punten bij elke aankoop, elke geschreven review, en ontvang je punten op je verjaardag. Deze punten kun je inwisselen voor gratis verzending, kortingscodes en vouchers. Aanmelden kost helemaal niets. Kijk hier voor meer. 

Erin, jij werkt vanuit Sydney en Floor vanuit Den Bosch. Hoe gaan jullie om met het runnen van een bedrijf met een tijdsverschil van 10 uur?

Erin lacht terwijl ze antwoordt: “Het betekent soms lange avonden voor mij, maar daar ben ik wel aan gewend. En we moeten onze energie goed op elkaar afstemmen,” voegt Floor toe. “Op het moment dat ik net opstart met mijn dag, zit Erin al vol met ideeën. Maar we vormen een sterk team en hebben ook een groeiend team van leuke meiden op kantoor.”

Met de zomer voor de deur zijn we bij Barts Boekje ook nieuwsgierig naar wat er absoluut niet mag ontbreken in jullie handtas?

Met enthousiasme roepen de meiden in koor: “de zonnebrand!”. ‘Het kostte wat tijd, maar na twee jaar van testen hebben we eindelijk een perfecte zonnebrand ontwikkeld,’ vertelt Floor. “Het was een uitdagend proces, maar we zijn erin geslaagd om een product te creëren dat geschikt is voor het hele gezin. De zonnebrand is voor de zomer van 2024 te bestellen.”

 

Benieuwd naar de zonnebrand en alle andere producten van Nourished? Bekijk de website.