De botanische Wintertuin in Baarn

10 augustus 2022, door Manon (Hey Frits)
De botanische Wintertuin in Baarn

Alle liefhebbers van kassen, wintertuinen en oranjeries opgelet, op naar Baarn voor de Wintertuin. Voor de volledigheid: deze plek heet Wintertuin Experience, omdat er naast horeca ook allerlei andere activiteiten georganiseerd worden in deze prachtige oude botanische kas. Dus of je nou gek bent op spelletjes, je kids moet vermaken met wat leuke speurtochten, jezelf even in de tropen wilt wanen óf gewoon zin hebt in een kop thee en een smakelijke lunch: de Wintertuin is echt wel een plek voor op je bucketlist, want wat een plaatje is dit zeg!

Edit: helaas is de wintertuin in Baarn sinds juli 2023 gesloten tot nader orde. 

"

Navigeer naar de Wintertuin Experience door het Cantonspark in Baarn als bestemming te kiezen. De Wintertuin is gelegen in dit park, maar er staat een groot hek omheen. Als je navigeert naar Wintertuin Experience kom je wel bij de locatie uit, maar dan moet je nog om het park heen lopen om binnen te komen. Geen kilometers, maar toch – just saying.

Adres: Cantonspark – Abel Tasmanlaan 2, Baarn

 

"

Voormalige botanische kas

Voormalige botanische kas

In het mooie Cantonspark in Baarn (niet ver van Amersfoort) ligt de prachtige botanische kas waar nu Wintertuin Experience is gevestigd. Letterlijk een hidden gem, want als de navigatie je een woonwijk instuurt heb je niet direct het idee dat je hier een grote botanische kas gaat vinden. Niets is minder waar! Parkeer je auto of fiets bij de ingang van het Cantonspark en get ready to be surprised. Het statige gebouw is gigantisch en nog zo mooi gebleven, met een mooi aangelegde tuin en natuurlijk een gezellig terras. Maar stiekem kom je voor de binnenkant, dus juist op niet-terras-dagen is dit the to-go-plek om je in de tropen te wanen.

Naar de tropen

Naar de tropen

Dat tropengevoel krijg je hier absoluut, want midden in de oude kas staat een gigantische palmboom en overal waar je kijkt staan meer tropische bloemen en planten. Een tropische temperatuur hoort daar ook bij, zeker in de zomermaanden op zonnige dagen kan het binnen behoorlijk warm worden. Op die dagen zit je dus beter op het grote terras, maar bij slechter zomerweer met kou of regen is het hier binnen juist goed vertoeven, zeker als de zon een beetje schijnt.

Lees ook: Naar de tropen bij Hotel Jakarta in Amsterdam-Oost

Theetuin, escaperoom en parkspellen

Theetuin, escaperoom en parkspellen

In eerste instantie was het idee dat de Wintertuin Experience vooral de focus op escaperooms zou hebben met horeca ‘erbij’, maar met zo’n unieke plek kon het niet anders dan dat de horeca ook een succes zou worden. Je kunt nu lunchen, high tea-en of borrelen in de kas (of theetuin) en daarnaast worden nog gewoon de escaperooms en speurtochten voor kids georganiseerd. De escaperooms zijn twee glazen hokken in de wintertuin en het spel speelt zich af in 1929, waardoor je allerlei attributen uit die tijd tegenkomt. Voor de kids zijn er drie parkspellen samengesteld waarbij je een uurtje actief bent in het park, zodat je daarna nog even lekker neer kunt ploffen in de wintertuin.

 

Praktische info

Praktische info

De Wintertuin is geopend van vrijdag t/m zondag tussen 10.00 en 19.00 uur en in de zomervakantie van woensdag t/m zondag. Je kunt hier lunchen en borrelhappen, maar niet ontbijten en dineren – tenzij taart voor jou ontbijt kan zijn. High tea moet van tevoren gereserveerd worden, dus boek lekker een middag met vriendinnen of de kids en op naar Baarn, want deze botanische kas moet je echt een keer gezien hebben!

Wintertuin Experience