Maak kennis met Gambia in één dag

30 oktober 2016, door Manon (Hey Frits)
Maak kennis met Gambia in één dag

Gambia! Dit piepkleine land in Afrika is een hele fijne eerste kennismaking met het continent. Er is tegenwoordig aardig wat toerisme en het is er veilig en rustig. Ze hebben er prachtige stranden en een vriendelijke bevolking. Dit land is dus een erg fijne ontsnapping aan de Nederlandse herfst of winter. En in één dag kun je veel zien en een goede indruk van het land krijgen.

Gambia wordt ook wel het Afrika voor beginners genoemd. Dat komt denk ik omdat je hier op een rustige manier kennis kunt maken met Afrika. Je begint meestal in een hotel aan het strand, waar je rustig kunt acclimatiseren. Daarna trek je eens een dag het dorp in bezoek je misschien een markt, maar het is allemaal niet intens overweldigend en intimiderend.

Doe een dagtocht en ontdek Gambia in één dag

Wanneer je kort in Gambia bent is een dagtocht naar de bezienswaardigheden fantastisch om een beeld van het land te krijgen. Met een 4 wheel drive ga je op pad langs onder andere de markt, de mangrove-bossen en de vismarkt. De 4×4 tours worden aangeboden door de reisorganisaties, travel agencies uit de buurt en locals. Het is aan jezelf om te bepalen waarvoor je kiest. Via de reisorganisatie betaal je vaak iets meer, maar het wordt wel allemaal voor je geregeld. De travel agencies hebben vaak vaste pakketten en prijzen en met een local kun je lekker onderhandelen over de prijs. Wij besloten voor deze laatste optie te gaan. Met vier personen betaalde we 2500 Dalasis ( 15 euro per persoon exclusief eten, drinken en entreegelden)

GMT-tijd

De volgende dag was het tijd voor de tour met de 4 wheel drive van vriend Soldier, de local die ons mee op sleeptouw nam. Stipt 9.00 uur stond hij voor de ingang van het hotel. Top! In Gambia gebruiken ze de GMT tijd namelijk iets anders dan in Nederland. GMT betekent hier Gambia Maybe Time. Flauw! Anyway, met z’n vieren achterin de jeep en op weg. De eerste stop was de Kachikally Crocodile Pool in Bakau.

Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika

Dierenleed bij de Crocodile Pool

Even keihard overslaan: de Crocodile Pool. Onvoorstelbaar veel krokodillen bij elkaar rondom een meertje. Erg leuk om te zien, maar hier komt enorm veel dierenleed bij kijken (als je het niet gelooft, stuur ik je graag even door). De pool is een heilige plek voor de Gambianen, en ze geloven dat als onvruchtbare vrouwen zich wassen met het water uit de pool ze toch kinderen kunnen krijgen. Geen badende Gambiaanse vrouwen gezien, dus gewoon overslaan! De tocht gaat verder naar de Serakunda Market.

Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika

Serakunda Markt

Een indrukwekkende en vooral drukke markt waar van alles gebeurt! Vrouwen die groente, fruit en vis verkopen, mannen die met kruiwagens de winkeltjes bevoorraden en vooral heel veel lawaai en speciale geuren. Onze local Soldier heeft ons over de markt geloodst als een ware gids en hier en daar een boze Gambiaan aangesproken waarvan we een foto maakte of ons geholpen met afdingen bij het kopen van wat souvenirs.

Gambia Afrika

De mangrove-bossen in

Na de drukte van de markt ging onze tocht verder richting de Lamin Lodge. Deze lodge ligt aan de Gambia River en tussen de mangrove-bossen. We werden hartelijk ontvangen bij aankomst en werden rondgeleid over het terrein. Er werd uitgelegd dat op de takken van de mangrove bomen oesters groeien die bij laag tij geoogst worden. De oesters worden gegeten en van de schelpen wordt kalkpoeder gemaakt dat weer gebruikt wordt in verf voor bijvoorbeeld huizen. Want, zoals ze hier zeggen:  ”In The Gambia we waste nothing”.

Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika

Na de korte rondleiding konden we met een boot de rivier op. Een prijzige activiteit waarvoor we flink afgedongen hebben. Voor 1200 Dalasis gingen we met een gids een uurtje de rivier op. De originele prijs was eigenlijk 700 Dalasis per persoon, wat zou neerkomen op 63 euro voor 4 personen. We hebben de prijs kunnen laten zakken naar 30 euro voor vier personen.

Let er ook op dat je deze boottocht alleen doet als het laagtij is, anders is er weinig van de mangroves en de oesters te zien. Bij laagtij kun je vrouwen de oesters zien oogsten en kun je diep de mangroves in kijken. Wij hebben helaas niet heel veel gezien en we waren ook heel blij dat we niet de volle prijs voor deze tocht betaald hebben.

Paradise beach doet z’n naam eer aan

En toen was het tijd voor Paradise Beach. Van alleen de naam krijg je al kriebels in je buik. Daar wil je heen! Omdat het een bewolkte dag is is het niet erg druk op het strand. We vinden een lekker plekje tussen de palmbomen, bestellen een biertje en genieten van een simpele lunch. Onze chauffeur Soldier trekt zich even terug en haalt waarschijnlijk ook ergens wat te eten of doet een dutje in zijn auto. In ieder geval verschijnt hij een uurtje later weer op het strand en kunnen we verder met de tour.

Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika

Veemarkt

Next stop: de geiten- en koeienmarkt vlakbij Serekunda. Bereid je als dierenvriend voor op dieren die met hun poot vast staan bij een voederbak en zich amper kunnen bewegen. De dieren krijgen goed te eten en zien er gezond uit, maar hebben weinig bewegingsruimte. Toch wel een beetje een vervelend om te zien, maar voor de Gambianen een way of life. Hier kopen en verkopen ze de dieren die ze uiteindelijk slachten voor het vlees.

Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika

Alles handgemaakt

Na de dierenmarkt reden we door naar Brikama Craft Market. Dé plek om je souvenir te kopen. Tientallen kleine winkeltjes met handgemaakt houtwerk. Op het einde van de markt zie je mannen ook echt aan de slag met het houtwerk en kun je zien hoe ze alles maken en afwerken. Mooie souvenirs, maar ieder winkeltje verkoopt hetzelfde. Afdingen is hier dus een must! En dat kan ik dus echt niet, dus ik heb mijn plicht gedaan en ieder winkeltje even van binnen gezien, iedereen vriendelijk begroet maar niets gekocht. Als jij wel op souvenir-jacht bent en je meer dan 1 souvenir wilt kopen zorg dan dat je bij verschillende winkeltjes koopt. Op die manier maak je meerdere mensen blij!

Gambia Afrika Gambia Afrika

De Tanji Fish Market is het hoogtepunt

Het hoogtepunt van de dag is de Tanji Fish Market. Tegen vieren komen alle vissersboten terug vanaf zee en staat het hele strand vol met locals die verse vis willen kopen. Jonge gespierde jongens lopen met emmers en teiltjes het water in richting de houten boten en trotseren de golven om de vis aan land te brengen. Keer op keer lopen ze heen en weer tussen de boten en het strand en de verse vis wordt daar direct verkocht. Het is een waar spektakel om al die mensen bij elkaar op het strand te zien. De grote vissen die uit de kleine vissersboten komen zijn ongelooflijk, en de geur van de rokerijen achter het strand ook. Neem een extra kauwgompje als je daar de honderden gerookte vissen gaat bekijken, want de lucht is echt werkelijk niet te harden. Je went er snel aan en gaat dan genieten van de eenvoud maar pracht van de manier van roken. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel vis er iedere dag binnenkomt en waar het allemaal heen gaat. Wij ontmoette twee mannen die op deze markt vis inkopen om mee te nemen naar Mali, Guinee en Liberia.

Nog een fijne Afrikaanse winterzonbestemming is Kaapverdië!

Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika Gambia Afrika  Gambia Afrika

En toen zat onze eerste prachtige tocht erop. In één dag zagen we veel van de manieren en gewoontes van de Gambianen en hebben we kunnen proeven van dit Afrikaanse land. Een fantastische dagtocht die ik alleen maar dik aan kan raden! Of je het nou doet met een local of via je reisorganisatie: GA HET DOEN!