Personal #1 ben ik een reisjunk?

13 maart 2018, door Manon (Hey Frits)
Personal #1 ben ik een reisjunk?

Helaas, je kunt je geld maar één keer uitgeven. En dat doet iedereen anders. Ik geef het liefst al mijn geld uit aan mooie reizen, want daar word ik nou eenmaal blij van.

Ok, de titel is misschien een beetje overdreven, maar ik ga je meenemen in m’n reisvirus-avontuur. Vorig jaar heb ik een huis gekocht met the boyfriend en daar moet natuurlijk altijd iets aan gebeuren. Toen ik het huis kocht heb ik al meteen tegen hem gezegd dat ik het reizen niet ga opgeven voor het huis.

Liever ervaringen dan dingen

Sommige mensen maken van een huis hun lust en hun leven. Iedere cent die ze verdienen gaat direct naar ‘iets’ voor het huis. Ben ik niet zo’n fan van. Ok … ze hebben vast een fantastisch huis met een mooie badkamer, keuken met alles erop en eraan, adembenemende uitbouw … en dan? Natuurlijk wil ik ook zo’n fantastisch mooi huis dat helemaal af is, maar ik geef veel liever geld uit aan ervaringen dan aan dingen. I know, walgelijke cliches.

Roze voordeuren
© Gleren Meneghin

Een lange reis

Ik heb het wel eens met vrienden over de toekomst, wat ik zou willen bereiken in vijf jaar, of ik gelukkig ben met wat ik nu doe. Als ik dan vertel dat het mijn droom is om nog een keer een lange reis te maken, vinden sommigen dat raar. ”Je kunt toch ook in Europa blijven, of korte reisjes maken?” Ja, dat kan … maar waarom zou ik? Ik ben nu jong, heb (nog) geen kinderen en geen andere verplichtingen die me hier houden. Oke, behalve mijn baan dan.  Dus als die lange reis niet gaat lukken (waar ik wel een beetje van uit ga), dan wil ik heel graag een paar weken per jaar in het buitenland vertoeven. Zoals ik nu doe. En dan blijf ik lekker dromen van die lange reis.

Meer personal? Mijn persoonlijke travel wishlist

Uitzicht over Chefchaouen in Marokko

Ontsnappen aan de sleur

Me is ook de vraag gesteld of ik dan niet happy ben met m’n baan. Dat het reizen een soort van ontsnapping is aan het dagelijkse leven. Nee, dat is zeker niet. Ik ben blij met mijn baan en heb nog nooit gedacht: bah, moeten we weer. Maar als ik er heel goed over nadenk, is het misschien wel een klein beetje de reden dat ik graag reis: om toch een klein beetje aan die sleur te ontsnappen. 40 uur per week achter een computer aan hetzelfde bureau is natuurlijk niet heel spannend, en met reizen maak je eigenlijk dagelijks iets nieuws mee. Geen dag is hetzelfde en je bepaalt alles zelf. Schijnbaar word ik daar heel erg blij van.

Koffiekopje voor gekleurde muur
© Marion Michele

Kostbare vakantiedagen

25 vakantiedagen per jaar, daar moet ik het helaas mee doen. Als ik de kans zou hebben dan zou ik vakantiedagen kopen om langer weg te kunnen. Ik neem liever ook geen vrije dag om een dagje ‘lekker niks te doen’ of de tuin aan te pakken. Kostbare dagen! Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik na een reis van 3 weken ook heel erg uit kan kijken naar m’n eigen huisje, mijn eigen bed en kneuterig Nederland. Ik geniet gewoon van de reizen die ik kan maken, en ik heb dat reisvirus iets meer te pakken dan sommige andere mensen om me heen. Een reisjunk is een groot woord en daar ga ik niet vaak genoeg voor op reis, maar zoals het nu gaat kan ik het nog prima even volhouden hoor. Nu alleen nog the boyfriend overtuigen dat hij of niet klaar mag zijn nog reizen en lekker aan z’n huisje wil gaan werken. Hij is er zo eentje die de halve wereld al gezien heeft namelijk.

Meer personal lezen? Lees meer in deze categorie.