Servetten maken van stoffen uit het buitenland

5 december 2016, door Manon (Hey Frits)
Servetten maken van stoffen uit het buitenland

Als je over een markt in Afrika, Azië of Zuid-Amerika wandelt dan kom je overal mooie stoffen tegen. Stoffen waar locals kleding van maken, maar waar je jezelf niet echt in ziet lopen terug in Nederland. Toch wil je zo’n prachtig stukje stof meenemen, alleen wat doe je er dan mee? Nou, servetten van maken bijvoorbeeld!

Tijdens mijn reis door Uganda en Rwanda werd ik verliefd op alle mooie gekleurde kleding van de vrouwen. Lange rokken, babydraagdoeken, jurken en mooie hoofddoeken. Dat wilde ik ook! In ieder geval wilde ik er iets van mee terug naar Nederland nemen, maar dan? Een mooie rok laten maken kost niet zoveel, maar eenmaal in Nederland draag ik het waarschijnlijk nooit meer.

Kiezen, kiezen, kiezen

Ons guesthouse in Kigali had een fantastisch tafelkleed van zo’n zelfde gekleurde stof op tafel liggen. Dat was wel een idee! Maarja, zo’n tafelkleed in m’n Nederlandse interieur was het eigenlijk ook niet. En toen ontdekte ik de nog toffere servetten. Ja! Dat ging ‘m worden. Het wordt geen onderdeel van je interieur of kledingkast en af en toe kun je weer even genieten van de mooie stof. Nou, en dan moet je natuurlijk gaan kiezen! Noooo, alles is zo mooi. Wij besloten uiteindelijk een kleur te kiezen die ook nog een beetje in ons interieur past. Een stuk stof van 2 bij 1 meter ging in onze backpack mee terug naar Nederland om servetten van te maken.

DIY servet stof buitenland travel reis souvenir aandenken afrikaanse stof

En zo maak je het

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een naaimachine heb gebruikt en dat mijn schoonmoeder onze prachtige stof heeft omgetoverd tot servetten, maar mocht jij nou wel heel handig zijn met zo’n machine dan hieronder de uitleg. Of je kunt natuurlijk ook je moeder of schoonmoeder lief aankijken!

  1. Knip de stof. Uit de stof van 1 bij 2 meter haalde wij 6 servetten van 50×40 cm, maar je kunt ze ook vierkant maken.
  2. Plooi de 4 zijden van de stof 1 cm om en strijk hier even overheen zodat de plooi goed blijft zitten.
  3. Plooi deze plooi nog eens 1 cm om en strijk er weer over. (je hebt nu een dubbele plooi)
  4. Stik de plooi vast. Leg de stof onder de machine en stik op 9mm van de onderkant. Je begint in een hoek en stikt 1 volledige kant. Zet de naald in de stof en draai je servet zodat je de volgende zijde voor je hebt liggen. Stik weer verder tot aan de volgende hoek. Herhaal tot je terug bij het begin bent. Hou steeds dezelfde breedte aan.
  5. Knip de draadjes af.

Nu kun je iedere keer dat je thuis een dinertje geeft de servetten tevoorschijn halen en denk je weer even terug aan je fijne reis!

Het boek op de foto is The Kinfolk Table van Nathan Williams & Rebecca Parker Payne

DIY servetten stof buitenland travel reis souvenir aandenken afrikaanse stof DIY servetten stof buitenland travel reis souvenir aandenken afrikaanse stof