Wandelen door het Nyungwe regenwoud in Rwanda

4 november 2016, door Manon (Hey Frits)
Wandelen door het Nyungwe regenwoud in Rwanda

In het zuiden van Rwanda ligt het Nyungwe Forest National Park. Een uitgestrekt natuurpark met onder andere een indrukwekkend regenwoud. Een dagtocht door dit prachtige landschap vergeet je niet snel meer. Rwanda, wat een land!

Het weer zat ons niet helemaal mee, maar we hadden er zin in. De dag begon droog, maar er hingen dreigende luchten. We vertrokken vroeg vanuit Butare (Huye), een plekje in het zuiden van Rwanda. Met een busje reden we in ongeveer drie uur over de kronkelende bergwegen richting het Nyungwe Forest National Park. Een mooie route dwars door het Rwandese landschap.

Lees ook: Rondreis Uganda & Rwanda in 3 weken

Nyungwe Forest National Park Rwanda Afrika travel

Bij aankomst bij Nyungwe registreerde we ons bij het Gisakura Reception Center, betaalde we en maakte we kennis met onze gids. Entree voor het park kost ongeveer $20 per persoon. Onze gids zag er ernstig voorbereid uit: kleding in een groene schutkleur, grote kaplaarzen en zijn broek in hoge sokken gepropt. Ik droeg een spijkerbroek, t-shirt en dun vestje en had m’n Nike’s aan. Echt voorbereid was ik niet op een stevige wandeltocht toen ik m’n tas inpakte in Nederland. Ik volgde het voorbeeld van de gids en stopte nog snel mijn broek ook in mijn sokken. Wie weet, enge bloedzuigers enzo!

Lees ook: Uganda & Rwanda in 3,5 week

Nyungwe Forest National Park Rwanda Afrika travel

De ‘Isumo Trail’ was de tocht die wij gingen beproeven in Nyungwe. Een tocht die eerst langs de theevelden gaat en daarna het dichtbegroeide regenwoud in. Met een houten wandelstok in de hand begint de afdaling vrijwel meteen. De bovenbeentjes worden lekker getraind. Er ligt een pad naar het dal waar de waterval uitkomt, maar midden in een regenwoud is dat natuurlijk even wat anders dan een aangelegd pad in het park. Wij hebben de pech dat het niet veel later begint te regenen, dus de route wordt al aardig glibberig en glad. De term regenwoud doet z’n naam eer aan. Halverwege barst de hel los en begint het nog harder te regenen. We hebben onze regenkleding bij ons, maar mijn poncho is niet bestand tegen al die regen. Nat tot op de huid, maar het maakt de experience wel compleet. Schuilen heeft geen zin en de gids laat ons weten dat het niet lang meer kan duren. Als we bijna beneden zijn worden de dikke druppels inderdaad minder en niet veel later is het weer droog. De zon breekt weer langzaam door de groene bomen en we kunnen weer een beetje opdrogen.

En dan is daar het eindpunt eindelijk; een gigantische waterval midden in het diepe regenwoud. Fantastisch mooi om te zien, oorverdovend om te horen. Om dichterbij de waterval te komen krijgen we een laatste beproeving; over gladde stenen langs het razende water omhoog. Terwijl ik omhoog klim bekruipt me een gedachte; hoe ga ik in godsnaam weer terug beneden komen? Nou, ik heb het overleefd. FYI.

De tocht terug naar boven is een grotere uitdaging omdat het glad is en m’n Nike’s niet perse heel veel grip hebben op de stenen. Op het bord bij het begin van de wandeltocht stond dat hij ongeveer 4 uur duurt, maar wij doen er door het slechte weer langer over. But we survived, isn’t that the most important thing? Nee, zonder grappen. Dit was een fantastisch mooie tocht door een schitterend natuurgebied. We zagen apen, vogels en ontelbaar veel verschillende planten en bomen. We zagen de damp van de warme bomen komen na de verkoelende regenbui en we zagen de groene theeplantages. En nu moet je maar gewoon plaatjes kijken van Nyungwe, dan snap je wat ik bedoel.

Lees ook: Dit zijn de 5 must-sees als je naar Rwanda gaat.

Nyungwe Forest National Park Rwanda Afrika travel Nyungwe Forest National Park Rwanda Afrika travel Nyungwe Forest National Park Rwanda Afrika travelNyungwe Forest National Park Rwanda Afrika travel