Nederland3 maart 2024, door Isa de Laat

Vakantie in eigen land? Doen! Bij Hotel de Keizerskroon in Apeldoorn

Nederland, 3 maart 2024, door Isa de Laat

Vakantie in eigen land? Doen! Bij Hotel de Keizerskroon in Apeldoorn

Even Apeldoorn bellen? De enige reden waarom je nu naar Apeldoorn moet bellen, is om je reservering bij Hotel de Keizerskroon vast te leggen (al kan dat tegenwoordig ook prima online hoor).  Keizerskroon is alles wat je van een hotel verwacht en daarmee de perfecte uitvalbasis voor vakantie in eigen land. Anno 2023 zijn de kamers in een nieuw jasje gestoken en slapen doe je er nu als een koning(in): in een kingsize bed en pal naast Paleis Het Loo. Dat laatste is overigens na een verbouwing van wel vijf jaar lang leuker dan ooit. Onze vakantie in eigen land staat vast hoor - en we nemen de hele bups mee-, we gaan naar Hotel de Keizerskroon, want hello hidden gem van Apeldoorn.

Hotel de Keizerskroon

Hotel de Keizerskroon

Voordat we je meenemen naar die vakantie in eigen land, nemen we je even mee terug in de tijd. Een leuke anekdote, zo stellen we zelf, om dat sprookjesachtige vakantiegevoel aan te wakkeren (terug naar het jaar 1685 voor de kenners). In dat jaar werd Paleis Het Nieuwe Loo gebouwd in opdracht van koning Willem III. Voilà, de stad Apeldoorn werd op de kaart gezet en Jan en alleman bezochten het paleis. Lokale ondernemers zagen kansen en ook De Keizerskroon speelde daarop in. Destijds was het een luxe herberg en het vaste adres voor gasten van het Koninklijk Huis. 1+1=2, want in de eeuwen die volgden overnachtten diverse beroemdheden in het hotel. Ietsje later kocht toenmalig Koningin Wilhelmina het hotel en verhuurde het aan de familie Van Eenennaam, die het ombouwden tot een luxe hotel. Nog wat later werd hotel Bilderberg eigenaar van het hotel. En dat is waar we zijn gebleven. Althans, met de renovatie gooide de mensen van het hotel het roer om. Waar eerst vooral de iets oudere gasten met trolleys naar binnen rolden, zeggen we nu: alle sporttassen, handtassen en staptassen verzamelen, want Hotel De Keizerskroon in Apeldoorn is gaande.

Renovatie

Renovatie

Met dit verhaal in gedachten stap je als een royal Hotel De Keizerskroon binnen. Oké, je moet de voorgevel even wegdenken (de uitstraling van de buitenkant van het hotel is een tikkeltje ouderwets), maar dat maakt het dus een hidden gem.

Die voorgevel vinden we dus stiekem wel leuk, want hey, ook zonde als na zo’n heuse renovatie de geschiedenis weggaat. Renovatie? Jep, Hotel Bilderberg De Keizerskroon in Apeldoorn is van binnen weer helemaal up-to-date. Alle 95 hotelkamers werden in een nieuw jasje gestoken en eerder werden het restaurant en de lobbybar al gerenoveerd. En waar alles in de omgeving dan geschiedenis ademt, plof je in de hotelkamers neer voor luxe en moderniteit. Een lekker bed (kingsize dus), duurzame koffie, biologische thee, Rituals doucheproducten, een smart tv met Chromecast en in de luxere kamers een ruim balkon en zitje.

Service

Service

Gek op lekker eten, maar niet te veel poespas. Kijk, daar kunnen we ons wel in vinden. Een vakantie is al moeilijk genoeg, dus heerlijk als ze het een beetje makkelijker voor je maken. Enerzijds heb je de familiekamers, anderzijds de luxe suites. Vinden we ook fijn, dat voor ieder wat wils.

Maar dan toch even over het eten: niet te veel poespas dus? Wel spot-on. ‘s Avonds vriendelijke service, een wisselend menu en lokaal bier. Het ontbijt is 100% monoverpakkingsvrij met brood van Vlaams Broodhuys. De chef van hotel de keizerskroon, Steve Sykes, komt uit Engeland en heeft aan zijn moeder haar recept voor Bread Pudding gevraagd. Benieuwd? Even het ontbijtje scoren hier.

Paleis het Loo

Paleis het Loo

Maar een vakantie zou een vakantie niet zijn, als je niet lekker de hort op kunt. Kan hier prima hoor. Apeldoorn is best leuk, maar Paleis het Loo ín Apeldoorn is, zoals dat zo mooi heet, iconisch. Het werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Koning-Stadhouder Willem III en was oorspronkelijk bedoeld als jachtverblijf. Na een lange renovatie zwaaiden de deuren in 2022 weer open en in 2023 werden puntjes op de ‘i’ gezet. De ondergrondse uitbreiding is af en daarmee kunnen we weer het leven van de koninklijke familie in de 17e en 18e eeuw duiken. Al zou je eigenlijk alleen al naar Paleis het Loo moeten voor  de baroktuinen met fonteinen, standbeelden en bloemperken, de tuinen van Versailles zijn er niks bij.

 

Trouwens leuk voor jong en oud. Er zijn speciale kinderrondleidingen en er is een interactieve speurtocht door het paleis. En het paleis gaat, tussen de geschiedenis door, lekker mee met de tijd. Naast de reguliere rondleidingen worden er in Paleis het Loo regelmatig speciale activiteiten georganiseerd, zoals concerten, workshops en lezingen.

Hotel Bilderberg de Keizerskroon