Ierland no brainers met dank aan IRELAND’S BLUE BOOK
Alleen is het altijd zo lastig om precies die romantische hotels te vinden die dat allemaal hebben. Die klassieke chic. Die plattelandslocatie. Dat gevoel van laarzen uitschoppen en met je be-sokte voeten onder je billen voor een brullende manshoge haard kruipen. Of in een bad met pootjes vol met schuimend warm water. Mooi dus dat er partijen zijn die dit voor je doen. Voor ons doen. Say hello to Ireland's Blue Book, een verzamelwebsite én een inspirerend dik boek vol met de meest romantische hotels op het Ierse platteland.
Even terug, want waar hebben we het precies over? Welnu, over een groep van elf hotelfanaten die al in 1974 een gat zagen tussen de klassieke bed and breakfasts en de grote hotelketens, beide niet wat zij zochten in een hotel (hear hear). Dus creeerden ze een waardelabel en gingen ze op zoek naar die (vaak veel te onvindbare) plattelandshotels in hun Ierland die meer waren van een bedden-verhuur en een ontbijt, en vele malen sfeervoller dan de grote clubs. Wat vaak neer kwam op logeerverblijven gevestigd in de meest prachtige kastelen, landhuizen en historische hotels die Ierland rijk is. Fast forward naar 2019 en de club heeft maar liefst 56 locaties die allemaal geselecteerd zijn op hun unieke karater, gebundeld in een heerlijk kijken-kijken-wel-kopen-boek (geef toe: vouwtjes maken selecteert toch altijd nog het lekkerst). O, en geen van de hotels of restaurants is aangesloten bij een andere keten, wel zo uniek allemaal. In het boekwerk van dit jaar staan maar liefst 6 adressen met een Michelinster (waaronder het enige restaurant in Ierland dat twee sterren heeft, Restaurant Patrick Guilbaud) en 5 échte kastelen. Waar mogen we tekenen?
We gingen zelf op onderzoek uit in het mooie Ierland, daarover snel meer in de vorm van een lijstje met onze persoonlijk favorieten, maar we noemen hier nu wel alvast de jongste Ireland’s Blue Book toevoegingen – de vijf hotels die dit jaar aan de Blue Book lijst zijn toegevoegd. Vijf maar? Dat is niet zoveel natuurlijk, klopt als een bus. Maar dat heeft een reden: de groep is en blijft selectief; it better be good… En anders kom je er gewoon niet in.
De groep is en blijft selectief; it better be good… En anders kom je er gewoon niet in.
Een van die vijf is het Dunowen House, het voormalige thuis van de basgitarist van Jimi Hendrix – en die wist wel wat cool was zeg maar. Kijkt u maar even naar de foto van de geweldige slaapkamer met dito bad hiernaast. Juist. Het pand stamt uit de 18e eeuw, is self catered en hangt vol met rock memorabilia en vintage posters. Like.
En er is ook een geweldige… Tent. Jawel. Een tent die met 350 euro per nacht de duurste tent van het land moet zijn, maar het is en blijft een heuse tent. ‘The Hideaway‘ heet-ie, een luxueuze glamping-tent met uitzicht op Kenmare Bay bij Dromquinna Manor in Kerry. Daar hebben wij nu niet geslapen maar ik heb mijn vingertje alvast opgestoken voor de volgende keer.
We namen wel een kijkje bij Ballyfin in Demesne, nieuw bij de groep maar zeker geen onbekende in Ierland: het (peperdure!) hotel stond al een poosje op onze to do list en viel op geen enkele manier tegen – man wat een weelde! Klassiek én quirky, precies zoals we het graag hebben. Voor een kamer kun je in het hoogseizoen zomaar een kleine 950 euro neer moeten leggen maar (maar!) alleen even binnenglippen voor thee, zoals wij deden, kan ook heus.
Slapen doe je dan gewoon bij een van de andere nieuwe leden van de club. Zoals bij het fantastische Butler House – (foto rechts) met 79 euro voor bed and breakfast stukken voordeliger maar al even beeldig, fancy en ultiem romantisch.
Daar hebben wij nu niet geslapen maar ik heb mijn vingertje alvast opgestoken voor de volgende keer.
Afijn, zo kan ik echt nog een eeuwigheid doorgaan… Er zijn namelijk ook logeerlocaties gebouwd op de Ierse kliffen (zoals het Clare Island Lighthouse), indrukwekkende kastelen waar schrijvers zich terugtrokken (in Gregans Castle logeerde onder andere JRR Tolkien en nobelprijswinnaar Seamus Heaney – en ach, als het goed genoeg is voor hen…) en een hotel dat voorheen een private members club (Bishop’s Gate Hotel) waar Sir Winston Churchill, W.B. Yeats en William Carson aangesloten waren (oh my, de geschiedenis!) en, verrassing, er zijn zelfs hotels in het door ons ernstig geliefde Dublin. Omdat verandering van smaak eten doet natuurlijk.
Kortom: Uitwaaien? Ierland. Door de pagina’s van geschiedboeken wandelen? Ierland. Ongestoorde quality time met je lief? Ierland. Boeken? Ireland’s Blue Book