Nederland8 november 2022, door Anna Sophie Wellink

Bart helpt je de decembermaand door: de lekkerste recepten van chefs, restaurant boxen, wijn, kerstbomen en muziek

Nederland, 8 november 2022, door Anna Sophie Wellink

Bart helpt je de decembermaand door: de lekkerste recepten van chefs, restaurant boxen, wijn, kerstbomen en muziek

Tijdens de feestdagen gaat het om gezelligheid, zeker. Maar ook een knappe kerstboom, -muziek, goede wijn en lekker eten. En dat eten is toch ieder jaar weer een uitdaging. Afijn, het gaat 'm om de balans. Bart helpt je de feestdagen door hoor, kunnen wij.

 

Muziek: kijk eens hier op de Spotify lijst van Bart
Wijn: opgelost met deze rode wijnen
Kerstboom: zelf zagen, een originele of toch een goede neppert, kijk hier maar even
Tafeldek tips: tuurlijk, lees hier hoe je het zelf kunt doen

 

Oké en nu over naar de toch wel belangrijkste: food... Leest én schrijft u mee? Want het is nogal wat inspiratie: kerstrecepten van chefs, restaurants met de beste menu's en een recept voor een gevulde kalkoen. Thank us later.

Kerstklassieker: gevulde kalkoen

Kerstklassieker: gevulde kalkoen

Zo tijdens de feestdagen wordt er nogal wat verwacht van je culinaire hoogstandjes. Ergens leuk, ergens irritant. O de tweestrijd, zelfs tijdens kerst. But ok, chef hoef je dus niet te zijn voor een goed gevulde kalkoen! Dat is mooi, want die kalkoen is toch wel echt-echt-echt een kerstklassieker.

Lees hier hoe je zelf de lekkerste kalkoen kunt klaarmaken voor de feestdagen.

in Aberfeldy gemarineerde forelfilet

in Aberfeldy gemarineerde forelfilet

Als er iemand kan koken is het sterrenchef Joris Bijdendijk wel. Speciaal voor de kerst ontwikkelde hij een recept dat goed samengaat met Aberfeldy whisky. Benieuwd hoe je in Aberfeldy gemarineerde forelfilet gemaakt? Komt ie!

Men neme 250 gr forelfilet, 70 gr cranberries uit de diepvries, ½ bos dille, 60 gr Aberfeldy 12 jaar oude whisky, 40 gr grof zout, 20 gr suiker en 40 gr versgeraspte mierikswortel. Begin met het maken van de marinade. Snij de dille en cranberries fijn. Meng met de whisky, het zout, de suiker en geraspte mierikswortel. Wrijf de marinade over de vis heen en laat 2-3 uur marineren. Haal de marinade eraf en snijd de vis in repen. Reken ongeveer 50 gram per persoon. Voor de bbq komkommer was je de komkommers en blaker je de buitenkant op de barbecue totdat ze net niet helemaal zwart zijn. Dit klinkt vreemd, maar hierdoor krijgt de komkommer een hele lekker smaak. De limoendressing maak je van 1 el suiker, 2 el sushi seasoning azijn, 2 el limoensap en 4 el zonnebloemolie.

Naast whisky mag ook goede muziek niet ontbreken. Tijdens het koken draai je deze playlist en tijdens het eten luister je naar deze lijst met ‘whisy songs’ voor de ultieme jazzy vibes door Benjamin Herman.

Coq au vin van Stefan Schuchard, Restaurant Kien

Coq au vin van Stefan Schuchard, Restaurant Kien

Kerst zonder food coma is nét geen echte kerst, nietwaar? Zo op en rond 25 december verwacht je nu eenmaal wat meer van het diner. En niet alleen van het diner: maar eigenlijk is het de hele dag door feest. Eten en drinken. Als je dan drinkt, gun jezelf dan een van deze bubbels. De (magnum)bubbels van Bart. Drinken check? Op naar deel 2: le food. Al moet je het wel zelf nog even maken. Is leuk, écht waar (en daarna verdomd lekker, als je het goed doet).

Stefan Schuchard, de chef van Restaurant Kien, je weet wel, dat restaurant van de toppers in Amsterdam-West, deelt hier zijn ultieme kerstrecept. Coq au vin it is. En hier lees je hoe je zelf coq au vin maakt.

Gemarineerde yellow fin tonijn van Michelinsterren chef Dennis Kuipers (*)

Gemarineerde yellow fin tonijn van Michelinsterren chef Dennis Kuipers (*)

Bart ging op pad en trok aan de bel bij hotel The Dylan aan de Keizersgracht in Amsterdam. Daar haalden we het lekkerste kerstrecept van Michelinster chef Dennis Kuipers (*) van restaurant Vinkeles op. Of het lastig is, zijn menu? Nee! Dat is namelijk ons verzoek aan de chef’s: lekker én idiot proof. Leuk weetje: chef Kuipers kreeg zijn eerste Michelinster toen dit recept op de kaart stond in restaurant Vinkeles. Dusss dat zegt wel wat over de smaak, looks en beleving.

Dit recept is supergeschikt als voorgerecht. Of wat dacht je van bij de borrel? Zo ergens aan het eind van de middag, naast je derde glas bubbels.

Zelf maken? Snappen we. Lees hier hoe je het zelf aan de slag kunt gaan!

Lindenhoff X Caron = smullen aan je eettafel

Lindenhoff X Caron = smullen aan je eettafel

Ben jij dit jaar aan de beurt om een heus kerstdiner op tafel te toveren? Stress? No worries! Met het kerstmenu van Lindenhoff (die boerderij met de lekkerste verse producten) en Caron (die van zijn heerlijke Franse bistro’s in 020) zet jij verrukkelijke Franse bistrogerechten op tafel. Je kunt kiezen uit een drie-, vier- of vijfgangen diner. Dit kerstdiner maak je compleet met een (alcoholvrij) wijnarrangement door sommelier David Caron, zodat je met de hele familie kunt genieten aan tafel.

Benieuwd naar het menu? Lees hier verder.

Het thuisdiner van Triptyque

Het thuisdiner van Triptyque

Restaurant Triptyque in Wateringen is – mark our words – een enorme kersthit voor thuis. Het fijne aan het menu? Het is zo makkelijk te bereiden en écht een kwestie van bordjes mooi op maken. Geen boodschappen doen of urenlang gezwoeg in de keuken, want team Triptyque doet ‘t voor je! Het vijfgangen kerstmenu (inclusief amuse en brioche) kun je op 24 en 25 december afhalen. Dan dus nog héél even in de keuken staan, en smullen maar!

Restaurant Triptyque

 

Al dit lekkers wil je natuurlijk eten aan zo’n mooi gedekte kersttafel, lees hier hoe je dat doet!