12 december 2016, door Maartje

Kerst volgens Restaurant Breda

12 december 2016, door Maartje

Kerst volgens Restaurant Breda

(let op, hier volgt een steel-de-stijl-perfect-voorgerecht)

En toen was het alweer bijna kerst. Je kunt uit eten gaan die dagen, zeker, we zijn de eersten die dat beamen. Maar toch... Thuis achter de pannen is de halve charme van het hele gebeuren, non? Heus geen thuischefs aan deze kant van het internet, het mag maar weer even eerlijk gezegd worden. Wél enthousiast eters aan de lijn, u inmiddels welbekend (nieuw op de site? Hoi! Wij zijn enthousiaste eters). Vandaar dat het ons wel een puik plan leek om een aantal favoriete restaurants een (eenvoudig) klasse-recept te ontfutselen. Om thuis de stijl te stelen en de bovenal: de show. Dat lukte, en hoe, vandaar vanaf vandaag iedere dag een recept om precies dat mee te doen. Graag gedaan. Succes (komt goed) en geniet!

Geen beter adres om mee van wal te steken dan topfavoriet Restaurant Breda én Guts & Glory. Twee totaal verschillende restaurants, wel dezelfde eigenaren. En beide aanraders van jewelste. Schuif bij Guts & Glory binnenkort nog aan voor Chapter 7: de Zuid-Amerikaanse keuken. Chapter 7? Jawel. Bij Guts & Glory ieder kwartaal een ander thema. Voor je het weet is het weer voorbij dus: GO. Bij Breda geen thema's maar steevast een Frans-georienteerde keuken waar je u tegen zegt. Let wel: Breda is niet alleen onze lievelings. Dat is het van velen. Reserveer tijdig (of ga lunchen, net zo lekker en meer kans op een plekje) om niet mis te pakken. Afijn. Restaurant Breda. Het is een gerecht uit die keuken die hier vandaag onderwerp van gesprek is: Ceviche van oester en koolrabi. Yes please. Zoals Guillaume de Beer, één van de chefs en eigenaren van Breda (ze doen 'het' met z'n 3-en) zegt: "een heerlijk fris gerecht en een leuke variant op de Zuid-Amerikaanse cheviche die vaak met vis gemaakt wordt". O! En serveer alles, inclusief de borden, vooral ijskoud.

Boodschappenlijst voor 4 personen:
12 oesters
1 prei
Tosa dashi azijn
Boter
Sesamolie
Koolrabi
Koriander cress

Hoe dan?
Stoom 12 oesters 4 minuten lang gaar in een stoompan of oven. Haal ze uit de schelp zonder de sluitspier, leg ze daarna in de tosa dashi azijn en giet er een paar druppels sesamolie op. Laat ze minimaal 5 uur liggen (!). Da's belangrijk. Maak een gladde creme door de koolrabi in stukjes te snijden en in 150 gr. boter met wat zout helemaal gaat te stoven. Draai daarna door in een blender. Pluk koriander en snijd een koolrabi met een mandoline tot dunne plakken. Marineer  ook in de tosa dashi azijn en wat olijfolie.

Voor het dresseren gebruik je een stip koolrabicreme. Pak dan een paar oesters met de dressing, prei en koriander in een diep kommetje. Leg daar overheen een plak van de gemarineerde koolrabi.

Hoe lang zijn we daar dan mee bezig? 
50 minuten, exclusief de 5 uur wachttijd natuurlijk.

Beeld rechts via Sophia van den Hoek, beeld links via ElizabethOnFood