5 november 2016, door Maartje

Kerst in Willet Amsterdam

5 november 2016, door Maartje

Kerst in Willet Amsterdam

Santaaa Clause is coming to town, Saantaa Clause is coming to town. Goed goed, het duurt nog even maar alvast wat in de kerststemming komen, is toch heerlijk, non? Laat het nou zo zijn dat er een heel verantwoord kerstuitje op de planning kan staan vanaf 25 november tot en met 8 januari 2017. Namelijk Kerst in Willet. Willet, waar ligt dat? Nee, dat is het museum Willet-Holthuysen op de Herengracht. Daar kan vanaf 25 november beleefd worden hoe het vermogende echtpaar Willet (écht vermogend) in de 19e eeuw Kerstmis vierde. Denk Downton Abbey en Pride & Prejudice.

willet

Kerst in Willet dus, wat betekent dat de eetkamer, een balzaal in neo-Louis XVI-stijl (lang gelee hadden mensen een balzaal in huis, ons leven is niet compleet) en tuinkamers (en ze hadden tuinkamers, tuinkamers!) zijn terug gebracht in de kerstsferen van toen.

Even wat achtergrondinfo: in 1895 liet Louisa Willet-Holthuysen het grachtenhuis plus complete inboedel na aan de stad Amsterdam. Lucky Amsterdam. Een jaar later ging het museum open. Sindsdien is het interieur regelmatig aangepast en op verschillende manieren ingericht. Het museum streeft er nu naar het huis zo veel mogelijk terug te brengen naar de staat van 1895, toen het nog privé-eigendom was van het echtpaar Willet-Holthuysen. 

Anyways, in voor een cultureel uitje? Dan is Kerst in Willet de aanrader rondom de kerstdagen. Voor na het bezoek is er in de stadstuin, ook in 18de-eeuwse Franse stijl, van het grachtenpand een pop-up café voor een koffietje. Aha!Waarom we daar niet mee waren begonnen? Je moet er wel eerst wat voor doen. Aanradertje. Kerst in Willet