Duitsland, Berlijn19 december 2023, door Maartje

De leukste kerstmarkten van Duitsland

Duitsland, Berlijn, 19 december 2023, door Maartje

De leukste kerstmarkten van Duitsland

Kerstmarken suf en oubollig? Welnee! Opwarmen aan vuurkorven, glühwein en warme chocomelk, je te goed doen aan lokale specialiteiten, struinen langs kilometers kerstprullaria en slapen tussen de locals of de witte kerst-weelde in hét thuisland der kerstmarkten: Duitsland. Ho ho ho! Dit zijn de leukste kerstmarkten in Duitsland waar je moet wezen.

Keulen (a.k.a. Cologne/ Köln)

Keulen (a.k.a. Cologne/ Köln)

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook Keulen is een keiharde Duitse kerststad. De bekendste wordt gehouden voor de indrukwekkende kathedraal (is de op 1 na hoogste, van Duitsland en staat op de UNESCO World Heritage lijst). Voila, imposante backdrop on fleek, dan kan het al bijna niet meer misgaan. Er staan 160 stallen vol traditionele, tsja, rotzooi. Precies waar je zin in had.

Van 23 november t/m 23 December 2023

Düsseldorf

Düsseldorf

De onbetwiste kersthoofdstad van Duitsland is Düsseldorf. Het centrum van de stad veranderd ongeveer een maand voor kerst van een vrij zakelijk gebied in een winter wonderland met maar liefst zeven locaties vol kerstvermaak. Versierde kraampjes, een enorme kerstboom, een kerststal, ijsbaan, een bijna honderdjaar oude carrousel en kerstverlichting door de hele stad. Lokale foodie-tips: Bratäpfel (gebraden appels) en Zimtsterne (kaneelkoekjes). Je vind markten op de ‘Engeltjesmarkt’ en de ‘Sterretjesmarkt’. De kraampjes voor het historische stadhuis zijn de moeite waard maar de Düsseldorfer kerstmarkt is nog mooier.

Van 23 november tot en met 30 december 2023

Stuttgart

Stuttgart

Deze markt wordt beschouwd als de meest traditionele van heel Duitsland, en dat wil wat zeggen. Er zijn bijna 300 stalletjes met op de achtergrond het Oude Paleis van Stuttgart. Mis – naast je gluhwijntje – vooral de maultaschen niet: grote, ravioli-stijl noodles, de specialiteit van de regio.

Van 29 november tot en met 23 december 2023

 

Berlijn

Berlijn

Hoewel de kerstperiode eigenlijk een uitgelezen gelegenheid is om nu eens niet naar altijd-goed-Berlijn te gaan, is het mooi wel de stad met de meeste opties. Op Potsdamer Platz wordt ieder jaar ‘Winter World’ gehouden, een enorme kerstmarkt met schaats- en sleebaan. De meest traditionele markt vind je in Mitte, Berlijns centraalste hood, en vlakbij het Opernpalais vind je de Nostalgische Kerstmarkt. De Spandau kerstmarkt telt meer dan 250 stallen en de markt bij Charlottenburg Castle geeft een fantastisch uitzicht over het gelijknamige kasteel. Ook een fraaie is die bij de Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche maar favoriet is toch (toch?) de Berlin WeihnachtsZauber bij de Gendarmenmarkt: een markt omringt door de sprookjesachtige Französische Dom, het Koozerthaus en de Deutscher Dom. Bovendien is hier het eten opperbest.

(verschillende data maar een aantal markten gaan door tot 31 december!)

Rothenburg

Rothenburg

Weinig markten zijn zo beeldschoon als die in Rothenburg, als we de kenners mogen geloven (er zijn mensen die ieder jaar álle Duitse markten afgaan – jaloers). Het historische stadje Rothenburg stamt zelf uit 950 en de markt mag graag aan deze nostalgie refereren. In december transformeert de stad in een Winter Wonderland en de markt – die sinds de 15e eeuw bestaat – is de kroonjuweel, het epi-centrum, van het wonderland. Scoor sowieso een schneebälle: een zoete specialiteit van chocolade en noten in een bol overdekt met poedersuiker.

Van 1 december tot en met 23 december 2023

Hamburg

Hamburg

Hip kerstmarkthoppen is het in Hamburg, waar in december door de hele stad markten opduiken. de drukstbezochte markt is Santa Pauli op Hamburgs bekende reeperbahn en ook in de havenwijk Hafencity is
 van alles te beleven.

Vrijwel alle markten starten 23 November en sluiten 30 December 2023. 

München

München

Meer van 3000 lichtjes rond een gigantische, uiteraard eveneens verlichte kerstboom verlichten de Marienplatz market in München net voor kerst. Het is de Rockefeller Center kerstboom van Duitsland, zo zou je kunnen stellen en er wordt gezegd dat deze markt al sinds de 14e eeuw ieder jaar opgebouwd wordt.

Van 27 november tot en met 24 december 2023.

 

Ravenna Gorge Christmas Market

Ravenna Gorge Christmas Market

Het in de wintermaanden steevast besneeuwde Zwarte Woud is sowieso pittoresk genoeg voor een wintersbezoek, maar deze markt in het midden van het woud, aan de voet van een 130 meter hoog viaduct, kon niet meer Instagramproof zijn. De markt is met ruim 40 kraampjes niet heel groot en de veelal handgemaakte kerstwaar hoef je niet perse mee naar huis te nemen, maar een sprookje is het wel. Aanrader: in de Hofgut Sternen Inn verbleef de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe ooit.

Let wel: alleen in het weekend. Van 24–26 november, 1-3 december, 8-10 december en 15 tot 17 december. 

Dresden Striezelmarkt

Dresden Striezelmarkt

Met zekerheid de oudste van het land is de markt in Dresden: deze markt gaat in de boeken terug tot 1434 toen de markt als ééndagsmarkt begon.

Van 29 november tot en met 24 december 2023.