10 juni 2021, door Maartje

Landgoed Het Roode Koper (een Relaix & Chateaux)

10 juni 2021, door Maartje

Landgoed Het Roode Koper (een Relaix & Chateaux)

On-­Nederlandse luxe bij het klassieke landgoed Het Roode Koper, midden op de Veluwe, een natuurgebied welke on its own in­drukwekkend is maar die dankzij een verblijf bij Landgoed Het Roode Koper zo mogelijk nóg wat meer cachet krijgt. Waar dat door komt? Waar te beginnen... Bij het begin dan maar: de aanrijroute is er een zoals uit een sprookje: een lange laan door de bomen. Een spooky sprookje in de winter, een fairytale als de zon door de groene bladeren piekt. Die boslaan eindigt bij een statig wit-met-houtwerk landhuis omringt door een enorme Engelse tuin aan de ene kant, paardenstallen aan de andere, waar de tijd stil lijkt te staan maar waar eveneens alle moderne luxe te vinden is. 

Landgoed Het Roode Koper, Veluwe (Ermelo)

Landgoed Het Roode Koper, Veluwe (Ermelo)

Het landhuis zelf, waar je de receptie, het uit verschillende zalen bestaande restaurant, vergader- of eventzalen, de lobby en een aantal hotelkamers vindt, is een plaatje van goed gekozen, tijdloze prints en ingetogen maar uitgesproken kleuren die doen denken aan het onovertroffen chic van het Britse platteland. Als ‘you had us at hello’ buiten nog niet gold, dan doet het dat wel na een stap over de drempel. De ontvangst is allerhartelijkst (understatement) en niets is te veel voor het personeel dat de komende dagen slechts één doel heeft: jullie in de spreekwoordelijke watten leggen. 

Kijk, want dat is dus wat een verblijf bij een Relais & Chateaux tot een verblijf bij een Relais & Chateaux maakt: die niet helemaal te pinpointen extra’s. Dat ‘niets is teveel’. Die gemeende glimlach. Die Hollandse hartelijkheid zonder de keurige en correcte (fijn!) etiquette uit te hoog te verliezen. Noem ons ouderwets maar man o man, wat genieten we daarvan. Want ja, dat is van alle tijden en van alle leeftijden. 

Een mooi ezelsbruggetje: vergis je niet, Landgoed Het Roode Koper is er echt voor alle leeftijden. Naast de eerder genoemde hotelkamers in het hoofdgebouw vind je onder andere in het monu­mentale Manegehuis een villa met royale kamers en een gigantische privé tuin (met trampoline, keurig in de hoek) grenzend aan de paardenweide. Van het Manegehuis zijn zowel de voorzijde als de achterkant apart te huren maar nog leuker is het wanneer het hele huis gekoppeld wordt door de grote (boerenstijl) keuken: ideaal voor een groot gezin (of twee gezinnen). Links en rechts van het manegehuis zijn nog twee villa’s te huur, eveneens perfect voor families. Kroost mee? Mooi. Die zetten namelijk rechtstreeks koers naar het verwarmde buitenzwembad dat niet onder doet voor dat van een hotel op een berg in Italië. En ook hier is weer overal aan gedacht: personeel dat af en aanloopt met al het lekkers dat Het Roode Koper te bieden heeft – en dat is veel. Zonnige, rustige plekjes voor wie wil relaxen en er is zelfs opblaasgoed voor de kids. 

Nog heel even over dat ‘lekkers’: ook daarvoor mag je stante pede naar Het Roode Koper: zoals het een Relais & Chateaux bestemming betaamd, is het eten verrukkelijk, van ontbijt via lunch en tussendoortjes tot aan het diner. In de geweldige keuken wordt gekookt met ingrediënten uit de streek en eigen tuinen en, uiteraard willen we bijna zeggen, naar het seizoen. Ingewikkeld? Allerminst. Een verademing eerlijk gezegd. Prachtige gerechten, meestal gemaakt van ingrediënten die op één hand te tellen zijn. Ingewikkeld voor jonge kinderen dan? Ben je mal! De chef draait zijn hand niet om voor een puike pannenkoek, een potje pasta en een bolletje vanille ijs. Wanneer mogen we weer?