21 januari 2021, door Margaux van der Mieden

Kijk, dat is nou de betere vis(speciaalzaak)

21 januari 2021, door Margaux van der Mieden

Kijk, dat is nou de betere vis(speciaalzaak)

Het klinkt zo simpel: "Wat eten we vanavond? Een visje!" Maar het gaat maar al te vaak alsnog mis... Zelden is 'een visje' gewoon een visje. We willen namelijk dat de weg die de vis heeft afgelegd van de zee tot ons bord de juiste weg is. Of, zoals de mensen achter het (belangrijke!) MSC keurmerk zeggen: "via het MSC keurmerk weet je dat de vis die jou beloofd is, de vis is die jou beloofd is". Daar wordt mee bedoeld dat visspeciaalzaken die het blauwe MSC keurmerk dragen alleen vis verkopen die traceerbaar is. Zodat jij weet waar je vis vandaan komt én traceren van vis is belangrijk voor het behoud van de visbestanden en gezonde oceanen. En zo krijg je dan - fast forward - duurzame vis. U snapt; dat zijn de zaken waar wij (bij grote voorkeur) onze vis scoren.

MSC Keurmerk

MSC Keurmerk

Met heel veel plezier steken we hier van wal over het MSC-keurmerk en waarom dit een ‘goed’ en geloofwaardig keurmerk is. Maar eerlijk is eerlijk: we waren vooral om, toen we dit heldere verhaal over het keurmerk op de site van MSC lazen – dat kunnen we hier niet beter uitleggen. Wat je vooral moet weten is dat het blauwe MSC keurmerk alleen staat op wild gevangen vis in oceanen en rivieren. Bovendien is het MSC programma het enige internationale programma dat traceerbaarheid in de gehele visketen vereist. Dat wil zeggen dat de hele visketen terug te volgen is naar een duurzame visserij. Handjes op elkaar.

Duurzaam vissen doe je zo

Duurzaam vissen doe je zo

Nu horen we je denken… Duurzaam vissen? Hoe doe je dat dan? Een vis vangen is toch een vis vangen? Dat is niet helemaal waar: je hebt het over duurzame vis wanneer er geen overbevissing plaats vindt: er blijft genoeg vis in de zee achter om het bestand op een gezond peil te houden. Maar de visserij mag ook geen significante impact hebben op het zeeleven in bredere zin (zeezoogdieren, vogels en koralen bijvoorbeeld). Er zijn duidelijke regels en er wordt streng op toegezien dat deze nageleefd worden. Meer weten? Lees op de website van het MSC Keurmerk alle wetenschappelijke onderzoeken die er gedaan zijn naar Duurzame visvangst en hoe zich dat vertaalt naar de vis op jouw bord.

U snapt: we kopen onze vis alleen nog maar bij visspeciaalzaken die het MSC-keurmerk mogen dragen en dus aan alle duurzame regels voldoen. Lees ook even onze Barts Boekje lijst met Amsterdamse favoriete adressen. Graag gedaan.

Het Blauwe Kookboekje

Het Blauwe Kookboekje

Goed verhaal, die goede vis… En dan? Dan hebben we natuurlijk nog geen lekkere maaltijd. Klopt. Driewerf hoera dus voor Het Blauwe Kookboek, een initiatief van het MSC keurmerk. Perfect timing zo aan het begin van het nieuwe jaar: in het kookboek deelt een aantal vooraanstaande chefs hun (veelal eenvoudig te bereiden) recepten gemaakt van duurzame vis en schaal- en schelpdieren. Wij begonnen simpel – na die ingewikkelde kerstdiners is dat namelijk precies waar we zin in hebben – met mosselen. Truth be told: best we ever had. Do try this at home! Hier vind je het recept: Romige Scandinavische Mosselen.

Het Blauwe Kookboek