Op naar Oostende: 24 uur aan de Belgische kust (ook in de winter)
In de zomer is de Vlaamse kuststad Oostende vooral geliefd onder strandgangers, in de winter is het een ander verhaal. Uitwaaien kan dan nog steeds, zwemmen is minder ontspannend. Gelukkig kun je je uitstekend vermaken zonder ook maar een korrel zand aan te hoeven raken (al blijft die strandwandeling een aanrader). 24 uur aan de Belgische kust vliegen (waaien) zo voorbij, ook in de winter. Op naar Oostende dus.
Genoeg restaurants en kroegen om aan te schuiven voor een kop warme choco of een bord Vlaamse frieten (en garnalenkroketten, want zee). Muts op, dikke jas aan, en gaan. The Crystal Ship is de grootste openluchtgalerie van België. Verschillende straatkunstenaars lieten zich inspireren door de inwoners, het straatbeeld, de geschiedenis en het erfgoed van Oostende en creëerden door de hele stad muurschilderingen, sculpturen en installaties. Als je alles wilt zien heb je er al een flinke wandeling opzitten. Kom maar door met die 10.000 stappen.
De meest Instagrammable tent van Oostende? Sowieso Albrecht. Alles roze (zelfs de pancakes) en een tikkeltje over the top. Hoewel het eten dat bij dit soort plekken niet altijd even goed is, hoef je je bij Albrecht nergens zorgen om te maken. In theorie kun je hier terecht voor alleen een kop koffie, in de praktijk is het vrijwel onmogelijk om het bij een ‘gewone’ koffie te houden. Kan ook niet anders, met een kaart vol ‘speciallekes’. Op die kaart staan ook genoeg hartige opties, maar vooral zoetekauwen komen niks te kort. Aan de tafel naast ons werd een warme chocolademelk met slagroom én donut geserveerd. Suikerpiek in 3.. 2.. 1..
Van sugar rush naar shopping spree. Het centrum van Oostende is vrij klein en gemakkelijk te voet te doorkruisen. Naast de standaard winkels vind je er ook een aantal kleinere boetieks en concept stores zoals LILY, Brut en Vive le Vélo. Iets buiten het centrum, aan de Torhoutsesteenweg, ligt een vestiging van de Kringwinkel. De zaak is niet heel groot, maar er wordt wel veel moois verkocht voor nog mooiere prijzen. Vooral voor servies en glaswerk een aanrader!
Dit restaurant ligt pal aan het strand. ‘s Zomers zit je er heerlijk op het terras, ‘s winters is het binnen lekker knus. Knus én gezellig, mede door de service en de warme inrichting. Alles wat we aten was lekker, dus we durven wel te zeggen dat de ‘Gin Pleasures’ (hier hebben ze de meest uitgebreide ginkaart van de stad) vast ook goed zullen zijn.
Slapen en eten in art-decosetting kan bij Hotel du Parc. Het gebouw uit 1929 werd in 2023 gerenoveerd en is nog net zo sfeervol als voorheen. Fijne bedden, blauw betegelde badkamers, en een kleine bibliotheek op de gang. Je eigen boek hoef je dus niet eens in te pakken. Extra punten voor het ontbijt, dat wordt geserveerd in Café du Parc. Het buffet is uitgebreid, maar niet overdreven. Geen zilveren bak vol doorgekookte blauwe eieren, maar personeel dat je komt vragen of je een zacht of hard gekookt ei wilt. Houden we van.
CultuurCafé De Grote Post. Een hele mond, en je hele bord, vol. De zaak is geopend van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat voor ontbijt, lunch en diner. Op de uitgebreide kaart staan verschillende vega(n) gerechten, wat nog niet heel gebruikelijk is in Oostende. Er wordt gekookt met lokale seizoensproducten en dat proef je. Als je slim bent steek je voor je weer naar huis tuft de straat over naar de traiteur; Lorre by CultuurCafé. Betere (en lekkerdere) souvenir dan een koelkastmagneet.