Dé outdoor inpaklijst
Ben jij een doorgewinterde outdoorfanaat? Dan is deze inpaklijst waarschijnlijk niks nieuws voor jou. Maar voor velen van ons (hoi Randstad!) is een wandel-, hike- of kampeervakantie geen jaarlijkse traditie.
Dus: het feit dat je hier terechtkomt? Hiep hiep hoera: je gaat de deur uit, de natuur in, een avontuur tegemoet. Maar ja, wat neem je mee? En, ja we lopen er graag ook nog een beetje knap bij... geen zorgen, in deze lijst geen geitenwollen sokken of jezus-sandalen.
Schoenen
Hiken, mag ook. Dan heb je wel stevige stappers nodig. In de zomer zweren we bij Teva’s. Ze lopen heerlijk, zijn er in alle kleuren en printjes, en hebben zowel voor de grote mensen als voor de allerkleinste comfy modellen. Dik pluspunt: ze zijn waterproof. Dus een beekje doorkruisen? Geen probleem. Vervelende steentjes op het strand? Ook geen probleem.
Je hebt ze met stevige grip voor het ruigere werk, of juist als luchtige originele badslippervariant. En deze gladiator-stijl is ook mega leuk!
Voor de winter zijn we fan van Blundstones. Niet per se omdat het de allerbeste hikingschoenen zijn, maar omdat ze áltijd kunnen: een boswandeling, een lichte bergtrail, de stad in, uit eten. Noem maar op. En laten we eerlijk zijn: de ruimte in je koffer is niet oneindig. Multifunctioneel is precies wat je wilt. Ook bestand tegen de regen.
Teva’s zijn top, maar soms wil je gewoon even snel instappen. Badslippers zijn dan je beste vriend: je schiet ze zo aan, ze zijn superlicht én nemen praktisch geen ruimte in, niet in je grote koffer en ook niet in je strandtas of daypack.
REEF is hét OG surfmerk, als het om slippers en sandalen gaat, dus dan weet je: dat zit wel goed. Onze favorieten:
Ja, een beetje een gimmick. Maar hé, wel een leuke party trick bij het kampvuur.
Inpakken die handel
Wat voor tas je meeneemt, hangt helemaal af van hoelang je weggaat.
Ga je met de auto of taxi naar je accommodatie (en slaap je dus niet in een tent)? Rolkoffer it is. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Een aanrader is de Allpa Roller Bag. Geen harde koffer, want die is zwaar en lastig op te bergen. Liever licht, flexibel én kleur! Want ja, de meeste reistassen zijn zo saai. Maar toen kwamen we Cotopaxi tegen. Finally! Cotopaxi maakt heerlijk kleurrijke tassen en andere outdoorgear.
38 liter = perfect voor een weekendje weg. 65 liter = top voor een week (of twee). 100 liter = je bent een paar maanden weg, maar hebt geen zin om alles op je rug te sjouwen. This is it. Ideaal als je camera’s meeneemt (yes: drone, spiegelreflex, alles erop en eraan). En ruimte genoeg voor extra leuke truien en jurken. P.S. 100 liter is best wat. Just saying.
Ligt dit net boven je budget? Een duffelbag is ook een topoptie. Geen wieltjes maar wel super multifunctioneel én ideaal voor een weekendje weg of een dagje strand. Check dan de Ligera 45L Duffel Bag.
En natuurlijk, niet te missen, welke tas je ook hebt: packing cubes! Super handig om alles netjes georganiseerd te houden. Ga je naar een regenachtig land (ja, sommige landen hebben een regenseizoen), dan is een raincover ook een must-have.
Rain or not to rain
Nog even over dat regenseizoen. Ja, die tropische strandfoto’s op socials kloppen helemaal, ook tijdens het regenseizoen. Hallo Thailand, Vietnam, Indonesië, Costa Rica, Peru en Sri Lanka. Vaak is het de hele dag droog, tot er ineens – meestal eind van de middag – een tropische stortbui losbarst. Eén à twee uur lang breekt de hel los (letterlijk). Zonder regenjas en raincover ben je tot op de laatste millimeter doorweekt. Trust us, we’ve been there.
Dan de ‘echte’ backpack. Verplaats je jezelf veel – denk: een meerdaagse hike of (bijna) elke dag een andere bestemming – dan wil je liever een backpack én dus niet te veel meenemen. Want ja, je moet het allemaal zelf sjouwen. Tip van de doorgewinterde traveler: koop geen te grote tas. Want vol = vol, en dat is een goed ding – voor je gewicht én je rug. En geloof ons: je vindt altijd wel een plekje voor dat ene topje dat toch wel echt héél leuk is.
Hier weer ongeveer hetzelfde, maar iets lichter. 20 liter = perfect voor een weekendje weg. 42 liter = top voor een week (of zelfs twee). 50 liter = je gaat wat langer weg of je neemt gewoon wat meer mee. No judgment here!
Oké, je hebt nu al je bagage geregeld. Maar dan ga je lekker een dagje wandelen. Water, snacks, misschien een lunch – maar we zijn niet zo’n fan van te veel spullen sjouwen. De Allpa Mini Travel Pack van 20 liter is ideaal, zeker als je ook nog een trui mee wilt nemen. Deze van 16 liter is trouwens ook super – misschien als handbagage mee?
Ga je niet al te lang of kan die trui thuisblijven? Dan zijn wij fan van de Todo 8L Sling. Niet alleen handig voor een hike, maar ook perfect voor de stad. Waterfles, portemonnee en je lunch? Past allemaal.
Of de fanny pack is natuurlijk ook een ideaal. Ik bedoel: elke festivalganger loopt ermee voor een reden. De Kapai 3L is lekker compact – waterfles in de hand en de rest past prima.
Outdoor proof kleding
To be honest: je ziet door de bomen het bos niet meer met al die jassen. De één voor wind, de ander voor regen. Insulated, Gore-Tex, hybride, quickdry… Ja, al die materialen hebben hun functie. Maar eigenlijk is het simpel: denk in laagjes.
Baselayer. Midlayer. Outerlayer.
Outerlayer
-
Wind- en waterdichte jas (hardshell of softshell, afhankelijk van bestemming)
-
Optioneel: een regenjas of poncho (compact opvouwbaar, past in je daypack) en een regenbroek als je écht natte avonturen plant.
Midlayer
-
Fleece of dunne donsjas (lichtgewicht, warm, compact) zoals deze insulated jas, of een fijne fleece
-
Trui of vest (liefst iets dat je ook ‘s avonds kunt dragen bij het kampvuur of uit eten)
- Optioneel: Bodywarmer of donsvest (voor layering zonder bulk)
Baselayer
-
Ademend shirt (merinowol of een ander technisch materiaal – droogt snel, stinkt niet)
-
Thermoshirt als je naar koudere gebieden gaat
Kleine dingen, groot verschil: een pet of hoed is goud waard tegen felle zon of een onverwachte regenbui. Een buff of sjaal? Lichtgewicht, multifunctioneel en altijd handig voor wat extra warmte. En vergeet de handschoenen niet – dun voor frisse ochtenden, dik als je richting de bergen gaat.
Kamperen
Ga je kamperen? Go you! Muggenspray mee, brandhout, marshmallows en een flesje wijn – en je bent er bijna. Oh ja, alleen de tent nog… no worries, we hebben alvast een fijn en overzichtelijk lijstje met tenten voor je gemaakt. Astu.
Nog geen slaapplek? Het zal je niks verbazen, maar ook dáár hebben we een lijstje voor. Hier vind je de allerleukste Nederlandse (kinder)campings.
