7 februari 2024, door Sanne Carbaat

Hoe kies jij een nieuwe favoriete parfum?

7 februari 2024, door Sanne Carbaat

Hoe kies jij een nieuwe favoriete parfum?

Parfum is meer dan alleen een geur; het is een verlengstuk van je persoonlijkheid, een statement dat je maakt zonder een woord te hoeven zeggen. Best belangrijk dat je de goede kiest dus! Een van de meest gegeven cadeaus voor Valentijnsdag is een parfum, dus de ideale gelegenheid om een (nieuw) luchtje cadeau te vragen. Maar hoe kom je tot een nieuwe favoriete parfum?

 

Een paar makkelijke tips om te kijken of een parfum echt bij je past, vind je in dit artikel.

Weet je voorkeuren

Weet je voorkeuren

Voordat je op zoek gaat naar een nieuw parfum, is het belangrijk om je eigen voorkeuren te begrijpen. Vraag jezelf af welke geuren je normaal gesproken aantrekken. Houd je van frisse en lichte geuren, of geef je de voorkeur aan rijkere en zwaardere aroma’s? Bloemig of juist niet? Het begrijpen van je eigen smaak zal je helpen om gerichter te zoeken.

Begrijp de geurfamilies

Begrijp de geurfamilies

Parfums worden vaak ingedeeld in verschillende geurfamilies, zoals bloemig, fruitig, oriëntaals en houtachtig. Door meer te weten te komen over deze geurfamilies, kun je beter begrijpen welke geuren je aanspreken en welke je wilt vermijden. Experimenteer met verschillende geuren binnen elke familie om te ontdekken welke het beste bij je past. Als je een geur als snel te heftig vindt, zul je niet zo snel een parfum in de houtachtige familie vinden passen. Aan de andere kant: daar zijn óók weer allerlei verschillende mates en heftigheid. Stap eens over naar een andere geurfamilie dan je traditioneel doet om een parfum in een andere hoek te vinden, misschien past het beter dan je had gedacht!

Bezoek een winkel en probeer het uit

Bezoek een winkel en probeer het uit

De beste manier om te bepalen of een parfum bij je past, is door het op je huid te testen (en dus niet in het wildeweg de ruimte in de spuiten). Spuit een kleine hoeveelheid op je pols of op de binnenkant van je elleboog en laat het dan een paar uur op je huid ontwikkelen. Parfum kan op elke huid anders ruiken vanwege de unieke chemie van je lichaam, dus het is belangrijk om het op je eigen huid te testen voordat je een aankoop doet. Wat bij de één heel fijn ruikt, hoeft bij een ander niet per se zo te zijn.

Twijfel je over twee verschillende parfums? Vraag dan om een monster van beide geurtjes. Dan kun je deze, voordat je de beslissing neemt, deze thuis op verschillende tijdstippen proberen. Zo ontdek je hoe de geuren zich ontwikkelen op je huid gedurende een langere periode. Dan kun je daarna een weloverwogen beslissing nemen.