28 juni 2020, door Imara Milatz

Open en (way) too cool for school: Hotel Plantage Rococo by Buitenplaats

28 juni 2020, door Imara Milatz

Open en (way) too cool for school: Hotel Plantage Rococo by Buitenplaats

We lucky birds hebben het genoegen gehad om Buitenplaats de Plantage in het kneuterig Vogelenzang (snapt U, geluksvogeltjes, vandaar) een aantal keren te mogen bezoeken. Niet voor niets is het een van onze favoriete adressen onder (of boven) de rook van Amsterdam. We namen we de stek op in ons eerste boek Little Escapes en roeptoeterden al regelmatig een lofzang. En er is nieuws: de eigenaren openden Hotel Plantage Rococo by Buitenplaats - en dat kán natuurlijk alleen maar goed nieuws zijn.

Plantage Rococo, Velsen Zuid

Plantage Rococo, Velsen Zuid

Een hotel dat simpelweg niet anders dan ooi kon gaan worden. Een flinke vleug boho, een enorme dot creativiteit, heel veel buitenleven, het je ne sais quoi van voorbije tijden dat er in de lucht hangt en kleurenspel dat nonchalance oogt maar riekt naar een doordacht, precies goed concept. En dat op een kleine 20 autominuten van Amsterdam (West).

Vergane glorie nieuwe stijl gone verschrikkelijke goed in het prachtig historische Landgoed Waterland (een 18e eeuws langgoed, onderdeel van een groep landgoederen aan de rand van het voormalige Wijkermeer in de gemeente Velsen). Daar opende dus het nieuwe en – we kunnen niet anders zeggen – goed gelukte Plantage Rococo.

De highlights?

De highlights?

Een enorme liefde voor de historie en authenticiteit, dat staat er voorop. Dat voel én zie je. Er waren voor de opening al zwoele woorden, bizar mooie moodboards en heerlijke beelden die we alvast niet meer van ons netvlies kregen en verrassend genoeg bleek the real deal eng in de buurt te komen! En dat is knap. Dat nonchalante en toch gestylde, dat vriendelijke en toch aristocratische… Dat begint al als je aankomt bij het enorme statige pand midden in het groen. Parkeren doe je bij de paarden, dan een stukje wandelen, de hoek om en BAM! Plantage Rococo, eco restaurant, café en hotel by Buitenplaats Plantage, in your face. Op de chique traptreden liggen vintage kleden. Onder de bomen staat een ogenschijnlijk lukraak geplaatst bankstel en in een bomenkwartet hangen hangmatten. Perfect, en dan ben je nog niet eens binnen.

Daar, binnen, gaat het feest verder: Plantage Rococo is namelijk bedacht om indruk te maken, zoals dat in de zestiende eeuw ook de intentie was. Dat gaat handsdown goed hoor: het nieuwe (yet oldish) concept werd perfect doorgevoerd. De rococo lijkt het imposante gebouw over te nemen, en dat wordt doorgevoerd in het hele interieur. De oude voeling van toen, de pracht van de jaren tussen 1730 en 1760. Even aan 2020 ontsnappen eigenlijk, alweer een reden waarom we niet kunnen wachten. Er zijn krullen uit de Rococo tijd, kroonluchters volop en marmeren vloeren versieren het toch al prachtige gebouw. Een entree is er een om in te willen blijven en – uiteraard – is er een giga open haard. Die laatste is sierlijk, grillig, lichtvoetig en (funfact) stamt niet uit de rococo-tijd maar uit de 18e eeuw.

Linen versus the wilderniss

Linen versus the wilderniss

What to do, what to do, behalve je hele bezoek je ogen uit je kop kijken? Early Birds in tha Rococo building? Zonsopgang pakken met een biologische espresso uit eigen Plantage keuken (welke goed is, dat wisten we toevallig al). Begin de dag met een wandeling in de wilde, sprookjesachtige, achtertuin om vervolgens aan te schuiven aan de hemelse ontbijttafel. Of neem een picknickmand mee terug de tuin in. Want het kan namelijk, ook als je er niet logeert want het café, restaurant en de picknick zijn en public open.

Almost time for bed... maar drink gerust je whiskey op bij de openhaard

Almost time for bed... maar drink gerust je whiskey op bij de openhaard

De rest van de dag wegzakken op oude leren stoelen, zoals je blijft plakken in je vaste bruine stamkroeg en Plantage zou Plantage niet zijn als er geen (organic) rock & roll saus over de hele boel heen kwam: er zijn statige en massieve elementen, veel leer, grote planten, kunst aan de muren (alle input is overigens welkom), onbewerkte materialen en met een touch of western slash cowboy krijgt het interieur een rauw randje. Het kraakt, het piept en het tocht. En dat is perfect. Denken we. Weten we.

Het is een frisse tegenhanger waar je thuis mag komen, Villa Kakelbont meets een historische en bijna paradijselijke romantische touch.

Plantage Rococo, gelegen in Velsen-zuid, doe jezelf een lol en ga.