3 mei 2020, door Imara Milatz

Soon to be opened: Hotel Plantage Rococo by Buitenplaats

3 mei 2020, door Imara Milatz

Soon to be opened: Hotel Plantage Rococo by Buitenplaats

We lucky birdies hebben het genoegen gehad om Buitenplaats de Plantage in het kneuterig Vogelenzang (snapt U, geluksvogeltjes, vandaar) een aantal keren te mogen bezoeken. Niet voor niets is het een van onze favoriete adressen onder (of boven) de rook van Amsterdam. We namen we de stek op in ons eerste boek Little Escapes en roeptoeterden al regelmatig een lofzang. En er is nieuws: de eigenaren openen binnenkort Hotel Plantage Rococo by Buitenplaats - en dat kán natuurlijk alleen maar goed nieuws zijn.

Een hotel dat simpelweg MOOI gaat worden. Een flinke vleug boho, een enorme dot creativiteit, heel veel buitenleven, het je ne sais quoi van voorbije tijden dat er in de lucht hangt en kleurenspel dat nonchalance oogt maar riekt naar een doordacht, precies goed concept. Vergane glorie nieuwe stijl gone verschrikkelijke goed in het prachtig historische Landgoed Waterland (een 18e eeuws langgoed, onderdeel van een groep landgoederen aan de rand van het voormalige Wijkermeer in de gemeente Velsen). Daar opent binnenkort Plantage Rococo. Hoe binnenkort? 1 juni binnenkort. I'ts the date dat het hotel dan ein-de-lijk haar Rococo deuren opent!

Plantage Rococo

Plantage Rococo

De highlights? Een enorme liefde voor de historie en authenticiteit. Dat voel én zie je (we zagen de eerste foto’s en de moodboards, en kregen tekst en uitleg). Er zijn zwoele woorden, bizar mooie moodboards en heerlijke beelden die we alvast niet meer van ons netvlies krijgen. En we zijn er niet eens geweest! Maar dat komt, snel. Plantage Rococo het Eco restaurant, café en hotel by Buitenplaats Plantage, we can nót wait. 

Plantage Rococo is bedacht om indruk te maken, zoals dat in de zestiende eeuw ook de intentie was. Dat gaat handsdown lukken met dit nieuwe (yet oldish) concept. De rococo lijkt het imposante gebouw over te nemen, en dat wordt doorgevoerd in het hele interieur. De oude voeling van toen, de pracht van de jaren tussen 1730 en 1760. Even aan 2020 ontsnappen eigenlijk, alweer een reden waarom we niet kunnen wachten. Er zijn krullen uit de Rococo tijd, kroonluchters volop en marmeren vloeren versieren het toch al prachtige gebouw. Een entree is er een om in te willen blijven en – uiteraard – is er een giga open haard. Die laatste is sierlijk, grillig, lichtvoetig en (funfact) stamt niet uit de rococo-tijd maar uit de 18e eeuw.

Linen versus the wilderniss

Linen versus the wilderniss

What to do, what to do, behalve je hele bezoek je ogen uit je kop kijken? Early Birds in tha Rococo building? Zonsopgang pakken met een biologische espresso uit eigen Plantage keuken (welke goed is, dat weten we toevallig al wel). Begin de dag met een wandeling in de wilde, sprookjesachtige, achtertuin om vervolgens aan te schuiven aan de hemelse ontbijttafel. Of neem een picknickmand mee terug de tuin in. Want het kan en wel vanaf 6 juni, als het café, restaurant en de picknick en public openen.

Almost time for bed... maar drink gerust je whiskey op bij de openhaard

Almost time for bed... maar drink gerust je whiskey op bij de openhaard

De rest van de dag wegzakken op oude leren stoelen, zoals je blijft plakken in je vaste bruine stamkroeg en Plantage zou Plantage niet zijn als er geen (organic) rock & roll saus over de hele boel heen kwam: er zijn statige en massieve elementen, veel leer, grote planten, kunst aan de muren (alle input is overigens welkom), onbewerkte materialen en met een touch of western slash cowboy krijgt het interieur een rauw randje. Het kraakt, het piept en het tocht. En dat is perfect. Denken we. Weten we bijna.

Het is een frisse tegenhanger waar je thuis mag gaan komen, Villa Kakelbont stijl met een historische en bijna paradijselijke romantischer touch. We voelen een bruiloft aankomen! Zo’n intieme met de inner circle kan. Just saying. 

Plantage Rococo, gelegen in Velsen-zuid, is opening soon. Met een paar nachtjes in eigen bed tukken, kunnen we niet wachten om vanaf 1 juni het hotel te komen bewonderen. Hoge verwachtingen Plantage Rococo, hoge verwachtingen…