Nederland, Amsterdam13 januari 2023, door Maartje

restaurant, café, wijnkelder: dit is de Willem Amsterdam, Haarlemmerplein (Centrum/ West)

Nederland, Amsterdam, 13 januari 2023, door Maartje

restaurant, café, wijnkelder: dit is de Willem Amsterdam, Haarlemmerplein (Centrum/ West)

Restaurant, café en wijnkelder: de Willem Amsterdam, Haarlemmerplein (Centrum/ West) is hier! Waar? Ken je die knetter-iconische, robuuste witte poort aan het eind aan de rand van het Haarlemmerplein? Daar dus, daarin om precies te zijn. En daarmee is de eerste indruk van De Willem (en die doet er toe zoals je weet) meteen hartstikke raak. Niet te missen en indrukwekkend. Maar dan moet je het wel nog even waarmaken... Spoiler alert: so far so good! De Willem lijkt zijn iconische exterieur vooralsnog eer aan te doen.

De Willem Amsterdam, Haarlemmerplein

De Willem Amsterdam, Haarlemmerplein

Afijn, De Willem huist dus IN die grote witte arc de triomphe, Amsterdam-stijl a.k.a. de Willemspoort. Nah ja, zo wordt (werd) ie eigenlijk nooit genoemd: je kent ‘m wellicht eerder als de Haarlemmerpoort, de vijfde poort aan de kant van Haarlem in de geschiedenis van Amsterdam, onderdeel van de vestingwerken van Amsterdam. Maar goed, hij heet dus echt de Willemspoort en toen het pand vrijkwam, was de run om hier een dijk van een horecazaak te openen natuurlijk direct aan. Die run werd in eerste instantie gewonnen door een andere partij but then Corona came en gooide roet in het eten.

Pech voor de één, het geluk van de ander want inmiddels is de (immense! veel meer dan een lege ‘bak’ was het niet toen de huidige eigenaren erin trokken) verbouwing een feit, werd er proefgedraaid en mag je aanschuiven bij deze aanwinst voor het Amsterdamse. De inrichting werd gedaan door the Nicemakers (= goed nieuws, zij tekenden voor wel meer prachtige locaties zoals Hotel de l’Europe). De Willem kent een wijnbar (trap af naar beneden), een relaxed café voor de hele dag (meteen als je binnenkomt) en een wat meer fancy restaurant (gaat u boven maar eens kijken). We borrelden al even aan de bar van het café (gezellig!), aten een zuurdesem tosti met pastrami van slagerij Louman (lekker; fijn een tosti die gewoon een tosti is zonder al te veel gedoe, uitstekend van smaak en lekker spicy door de kimchi) en kunnen niet wachten tot we er een avondvullend programma gaan beleven. Tot snel Willumpie.

 

(beelden hiernaast via instagram van de Willem)