25 mei 2024, door Maartje

Roosje mn roosje… Zo ga je om met je rozenstruik of -plant

25 mei 2024, door Maartje

Roosje mn roosje… Zo ga je om met je rozenstruik of -plant

Aaah de tijd van de roos! Eerst staan ze natuurlijk prachtig te bloeien, maar al snel zijn de uitgebloeide rozen ook al te zien. Bummer. Hoort erbij natuurlijk, maar om 1) zo lang mogelijk van je rozenstruik of -plant te genieten, is het goed te weten hoe en wat je ermee aan moet. Heb je nu plezier van, en de komende jaren ook! Hoe? Dat weet m'n moeder. Ha!

Om een mooie sterke plant te houden moet je regelmatig de uitgebloeide rozen wegsnoeien anders komen er bottels aan de struik en krijg je slappe stelen. En wie houdt er nu van een slappe steel? Juist.

O, en mocht je nu denken… Maar bottels aan m’n struik vind ik ook leuk! Klopt, maar daar kun je beter tot de herfst mee wachten. Bij  het snoeien van de uitgebloeide bloem knip je de steel terug tot het bovenste 5-tallige blad. Om  een mooie struik te behouden kun je ze het beste mest geven in maart en juni. Dit kan organische mest zijn of je koopt speciale rozenmest – dat bestaat. Voor de echte rozenconnaisseurs.

Als de rozenstruik wat geel/bruin blad krijgt komt hij wat te kort. Met de speciale mest los je het meestal snel op maar strooi eerst eens flink wat kaneel op de grond rond de rozenstruik. Daar knapt de plant meestal ook van op! En zitten er luizen op de bladeren, dan kun je er peper op strooien. Daar houden de luizen niet van en zo krijg je toch nog een heerlijk ruikende roos.

Waar je roos wel van houdt, is om in de wind te staan. Dat is met een klimmende roos natuurlijk lastiger omdat die tegen een wand of rek moet klimmen.  

Soms verschijnen er bij de roos ‘wilde scheuten’. Deze kun je het best verwijderen want daar komen geen rozen aan en als er het er veel zijn lijden de echte stengels eronder. (Met  handschoenen aan!) draai je de wilde scheut zo ver mogelijk onderaan van de plant af.

Een mooie en sterke witte roos is Schneewitchen. De combinatie van een roos met andere planten maakt de roos nog aantrekkelijker! Een witte roos combineert mooi met bijvoorbeeld de Salvia, geranium Rozanne, Epilobium.

Een goede combinatie met de donkerrode roos is Persicara of Zeeuws knoopje.