Griekenland, Santorini27 maart 2023, door Maartje

Barts Best of: het Griekse eiland Santorini

Griekenland, Santorini, 27 maart 2023, door Maartje

Barts Best of: het Griekse eiland Santorini

Santorini, de Griekse droom die je wilt beleven. Maar dan niet in het hoogseizoen, want dat is een periode die íedereen afraadt. Dat is koppen-lopen, véél te toeristisch/ niet leuk meer. Zeiden de mensen. Dus dikke aanrader; ga buiten het hoogseizoen (zo, hebben we dat in ieder geval al gezegd). Spaar je vakantiedagen op en gaan! En stel dat lukt niet hè, ook geen probleem. We weten waar je moet zijn anytime en delen dat natuurlijk met alle liefde met je. Lees hier alles over Santorini en je wilt er gegarandeerd heen.

 

Villa Vima Santorini

Villa Vima Santorini

Soms leest de achtergrondinformatie van een sowieso al leuke plek als een modern sprookje. Als dat gebeurt, dan zijn we nog nét wat meer smitten dan anders het geval zou zijn geweest. Zo ook het verhaal van de Griekse Sebastian en de Nederlandse Martine die elkaar op de werkvloer tegen het lijf liepen, elkaar niet meer loslieten, en sinds 2020 niet één maar twéé waanzinnige vakantie-adressen runnen. Een derde in de maak. Wij sliepen al in Vima Villa, de perfecte onontdekte villa voor maximaal vier personen op het mooiste eiland van Griekenland. Pal daarnaast openden de twee  Vima Home, de boel volledig verbouwd en in Vima style ingericht. Het huis is een ruim opgezet vakantiehuis met twee gescheiden caves waardoor Vima Home enorm geschikt is voor twee koppels of een gezin met (opgroeiende) kinderen. De tuin is prachtig: je ontbijt onder de bloeiende bougainville en je relaxt in een hangstoel met uitzicht op zee. En, dat was het nog niet, naast deze twee geweldige locaties hebben ze ook nog een derde; Vima Suites, en ook deze locaties is om te smullen.

Villa Vima

Hatzidakis winery - Pirgos

Hatzidakis winery - Pirgos

Op het Griekse eiland is deze heerlijke familie winery waar kwalitatieve en – niet onbelangrijk – biologische wijnen de focus zijn. We hebben het over de Hatzidakis winery. De wijnen worden opgeslagen in caves (een bekend eilandgezicht) 50 meter diep de berg in waar een te gekke setting is gecreëerd. Hier proef je tussen de houten vaten van de heerlijke wijnen. Je krijgt een rondleiding door de caves. Wil je doen: met iedere euro support je dit prachtige familiebedrijf en blijft Santorini authentiek.

Hatzidakis winery

Agaze - Pirgos

Agaze - Pirgos

Nét buiten Pirgos vind je de perfecte pitstop voor brunch of een bak koffie. De geel-blauwe bistro Agaze heeft heerlijke sandwiches op het menu staan die je daar kunt op smikkelen of mee kunt nemen. En niet alleen sandwiches zijn er to go, nee hele lunchboxen. Ideaal als je door moet met de auto.

Agaze

Oia Vineyart - Oia

Oia Vineyart - Oia

De eigenaar van Oia Vineyart, Andreas Markozanes, is de uitkomst van de interesse die hij heeft voor wijn, eten en kunst. Naast dat het een restaurant is, is het ook een food shop en kunstgalerij. Samen met zijn broer en een paar vrienden richtte hij Oia Vineyart op. De kunstenaars kunnen binnen in een ruimte boven aan de trap werken en krijgen eten van het restaurant. Onder één voorwaarde; dat ze een kunstwerk achter laten. Dan hoeven wij jou niet te vertellen wat een kunstige bedoeling het daar is.

Oia Vineyart

Vitrin Cafe Creperie - Οία

Vitrin Cafe Creperie - Οία

Als je op Santorini bent, dan móet je wel naar Oia, de plek waar je die vergezichten van witte opeengestapelde huisjes vindt en de toeristische trekpleister van het eiland. Ga lekker vroeg (het is ongeveer een half uur rijden vanaf Villa Vima, het verste plekje dat je tijdens je vakantie gaat bezoeken) zodat je de brandende zon en de drukte voor bent, en ga ontbijten bij Vitrin Cafe Creperie. Door de wirwar aan straatjes (klimmen zul je – ben je met een klein kindje, zorg dan voor een draagzak en laat je kinderwagen thuis; daar heb je helemaal niks aan hier) vind je uiteindelijk de kleine creperie waar je mierzoete pannenkoeken én heerlijke yoghurt gerechten eet. Klein en sympathiek, dat is de het zaakje waar je wel een plekje op de buitenbank of een van de hoge stoelen moet scoren om het beste van de zaak te beleven: een uitzicht waar je U tegen zegt. Maar kijk ook even naar beneden: naar die crepes natuurlijk, maar ook naar de huis-lobbes, de té lieve hond van de zaak die zowaar op (maar dus echt óp) je voeten komt liggen.

Catch Bar Restaurant - Οία

Catch Bar Restaurant - Οία

Ben je toch later op de dag in de buurt van Οία, dan is Catch Bar Restaurant de leukste plek voor het welbekende hapje en drankje. Je verwacht het niet maar je moet écht die stille straat in die juist van de zee afloopt. Trapje op en je komt bij het kleine en hippe Catch. Een plekje op het dakterras is een must voor een pracht van een zonsondergang onder het genot van echt lekkere (maar prijzige) sushi.

Catch Bar Restaurant

PK Cocktail Bar - Fira

PK Cocktail Bar - Fira

Het dorp Fira vinden we leuk! Toeristisch leuk that is. Lang niet zo druk als Oia maar wel lekker bezaaid met marktjes, winkels en bars. En mensen uiteraard. Als we het dan ook over zonsondergangen hebben, dan vonden we de PK Cocktail Bar de leukste/ gezelligste van het stel. Probeer een beetje op tijd te gaan (net voordat het gros van de mensen aan zaken als zonsondergangen beginnen te denken) en je treft een nagenoeg leeg terras aan. Laat je niet foppen: een half uur later is de bar die maarliefst drie verdiepingen beslaat afgeladen vol. Sterker nog: de stoep achter de zaak staat ook vol met mensen die de rode bal in de zee willen zien zakken. Prima drankjes, ontzettend vriendelijke staf.

PK Cocktail Bar

Selene - Fira

Selene - Fira

Fine dining maar dan op z’n Grieks, dat doe je bij Selene in Fira. Er wordt gekookt met verse ingrediënten en de Griekse klassiekers als konijn, kwartel, geit en lam zijn niet te missen op de kaart. Een must is een gerecht met kappertjes, want die zijn er op z’n aller best en de artisjok is er een die je ook niet over mag slaan. Kortom, voor lekker tafelen, want daar zijn wel dol op, moet je bij Selene in Fira zijn.

Selene

Bar IDOL en Mylos Bar Restaurant - Fira

Bar IDOL en Mylos Bar Restaurant - Fira

PK vonden we perfect in de categorie ‘lage drempel’  en we-gingen-voor-een-drankje-en-gingen-er-vijf-later-pas-weer-weg. Maar als je echt even wil zitten en kijken (en bekeken worden), reserveer dan bij IDOL. Iets gelikter maar leuk. Van nét nog een stapje hoger niveau, zeker wat betreft het eten, is Mylos Bar, een stukje verderop, nog steeds in Fira (of Thíra, is hetzelfde).

Bar Idol

Mylos Bar

Brusco - Pyrgos

Brusco - Pyrgos

Een ideale plek voor ontbijt/ brunch/ lunch. Wie het dorp in rijdt, parkeert op het grote en enige parkeerterrein en wandelt omhoog, het dorp Pyrgos in. Op die manier kun je Brusco niet missen: fijn wit-gesaust vlonder terras, gekleurde bloemen en goed volk. Het menu is – alleluja – kort en bondig met alleen de juiste dingen op de kaart: een ‘Greek platter’, frisse (niet te zoete) huisgemaakte limonade, Griekse ice coffee en Griekse cake.

restaurant The Dolphins (en Red Beach)

restaurant The Dolphins (en Red Beach)

Nog zo een in de categorie ‘moet je weten’ en ‘geen toeristen gezien’: restaurant The Dolphins in het zuidwesten van Santorini. Het familierestaurant staat tegen het water in een kleine haven en werd half gebouwd op een betonnen steiger – dat zijn de tafels die je wil. Hier zie je de lucht roze kleuren en de zon in de zee zakken terwijl je je houten terrastafel door de Griekse staf (weinig Engels hier maar dat geeft helemaal niks) vol laat zetten met de specialiteiten van de dag: vrijwel alles dat hier bereidt wordt werd eerder de dag nog uit de zee onder je tafel gevist. Of dat lekker is? Maar natuurlijk! Vers en verrukkelijk en by far het beste dat je op het eiland gaat eten.

The Dolphins

THEROS wave bar - Vlichada

THEROS wave bar - Vlichada

Het meest in de categorie ‘Ibiza’ op heel Santorini is de hippe Theros Wave Bar. En laten wij nu dol zijn op de categorie Ibiza. Ja, je treft er waarschijnlijk Nederlanders (de mannen met van die opstaande boordjes en grote paarden op de borst…) aan een van de tafels naast je en ja, het menu is oprecht goed maar niet per se bijster origineel. Noch Grieks. Nogmaals: dat geeft helemaal niks! We hebben echt best wel eens zin in van zulks. Beetje hip(per), goed personeel, prima (Westerse) wijnen en van dat zien en gezien worden. Daar gaat mee gemoeid dat de prijzen ook een stuk hoger liggen dan bij bijvoorbeeld het veel relaxtere The Beach (zie hierboven). Toch doen een dagje.

Theros Wave Bar

To Psaraki - Vlichada

To Psaraki - Vlichada

Voor chique dineren moet je hier niet wezen, maar voor écht Grieks en lekker eten wel! En dat is natuurlijk ook waarom je de Griekse eilanden bezoekt. vis, heel veel vis staat er dan op het menu. Dat moet je dan ook zeker nemen bij To Psaraki, vaak hartstikke vers gevangen die dag en op de beste manier klaargemaakt. Kies een tafeltje met uitzicht over de haven en je Griekse avond is compleet. En dat allemaal voor een redelijke prijs, worden we blij van.

To Psaraki

Vlichada Beach

Vlichada Beach

Rijd je vanaf Emporio (de plek waar Vima Villa staat dus) naar beneden, dan ben je in 10 minuten bij een heerlijk strand dat net wat ‘zachter’ is dan veel van de rots-achtige, zwarte stranden van het vulkaaneiland. Vlichada Beach is de naam. Theros Wave Bar licht aan hetzelfde strand overigens, een stukje verderop.

Tranquilo Bar - Perissa

Tranquilo Bar - Perissa

Fijne sfeer, lekker kleurrijke omgeving. Gi-gan-tische salades en hele puike cocktails, dat zijn de eerste woorden die ons te binnen schieten als we aan Tranquilo Bar denken. Een perfecte plek om te relaxen, gezond en goed te eten (voor kleine prijzen bovendien), goede muziek… Ach, noem het een stukje Bali op Santorini, kan jou het schelen.

Tranquilo Bar

Wie aan Griekandland denkt, denkt vást aan eilandhoppen met een zeilboot. Toch? Of zijn we de enige die deze droom koestert? Vast niet. Driewerf hoera dus voor Sebas en Martine van Vima Villa die het mogelijk maken, zelfs voor een dag. Ze helpen je bij het organiseren van een zeiltrip langs de cliffen van Santorini. Kennen de beste scheepslui en de mooiste plekjes, en weten met dank aan hun contacten de beste dealtjes te sluiten. Kleinschalig op een prachtig zeilschip met overheerlijk eten, drinken en picobello service. Je gaat zwemmen op unieke plekken waar je alleen per boot kunt komen, je bezoekt de hot springs rondom de vulkaan en je gaat snorkelen bij het eiland Thirassia.

The Beach Bar - Perissa

The Beach Bar - Perissa

Weet je nog dat we hierboven zeiden dat je die andere Beach Bar moest hebben? Dat is dus zo, die vonden we het leukst/ mooist/ relaxed/ rustigst. Maar wil je verandering van Spijs, dan mag je ook met een gerust hart naar deze.

Aktaion

Aktaion

Aktaion is zo’n plek waar we heel blij van worden. Het kleine, pittoreske restaurantje geeft je echt helemaal dat vakantie gevoel. In het blauw-wit, tussen de bevolking en een Griekse kaart. Blijer krijg je ons niet. De traditionele spot is al 80 jaar oud en zal nog lang een van de favorieten blijven.

Aktaion

Seaside by Notos aan Perivolos

Seaside by Notos aan Perivolos

Ook als je vanaf Emoprio recht naar beneden rijdt sta je na een dikke vijf minuten op het strand – een fijn, rustig en bovendien mooi strand dat geliefd is bij de Grieken zelf – hier amper toeristen en hele stukken strand waar je met je eigen handdoek en volle picknickmand het einde van de zonnige dag kunt vieren, ook wel eens lekker.

Heb je toch zin in sushi en champagne, dan vind je aan de rechterkant van het strand (even doorrijden, maar niet te ver) Seaside by Notos, een kleurrijke zaak waar de sushi ontzettend goed is, het personeel vreselijk lief en waar voor het restaurant een net-lekker-posh champagne (Moët & Chandon) hutje staat.

Sea side by Notos

Forty One 41 aan Perivolos strand

Forty One 41 aan Perivolos strand

Ben je aan het eind van de weg die uitkomt het het strand van Perivolos naar rechts gegaan, richting de champagne, biertjes, wijnen en sushi van Sea side by Notos, dan ben je bijna langs het moderne Forty One 41 gereden. Is ook leuk, dus mocht je iets anders willen, dan is dit zeker een goeie om even te spienzen!

Forty One 41