Nederland, Utrecht1 september 2022, door Demi Passier

Met de trein naar het Spoorwegmuseum in Utrecht

Nederland, Utrecht, 1 september 2022, door Demi Passier

Met de trein naar het Spoorwegmuseum in Utrecht

Een museum saai? Dat sowieso niet, maar bij dit museum ben je dan helemaal aan het verkeerde adres hoor. Het Spoorwegmuseum in Utrecht is meer dan een museum. Geen statische treinen kijken (dit kan natuurlijk ook), maar doen, zien en beleven. Het Spoorwegmuseum heeft alles uit de kast getrokken om op elke mogelijke interactieve manier iedereen te laten ontdekken hoe de trein de wereld heeft veranderd. Klein voorbeeldje: je loopt letterlijk door treinen heen. Er zijn ook attracties en er is een theater. Als kers op de taart ga je terug in de tijd tijdens het vangen en sorteren van de post bij Expeditie Posttrein.

Dus ook al ben je geen treinexpert, of verzamel je geen treinen sinds je klein bent, hier vermaakt iedereen zich. Let's take the train to het Spoorwegmuseum in Utrecht.

 

 

Het Maliebaanstation

Het Maliebaanstation

In stijl arriveer je met de pendeltrein bij het historische, volledig gerestaureerde Maliebaanstation uit 1874 in Utrecht. De indrukwekkende entree brengt je terug in de tijd. Denk aan grote kroonluchters en wachtkamers. Ook zijn er zelfs toiletten in 19e-eeuwse neoclassicistische sfeer: een gat-in-de-grond toilet, maar niet zoals die ene tijdens je backpack-reis in Azië. Benieuwd hoe de kapper er vroeger uitzag? Neem een kijkje bij de kapperszaak uit 1925. Loop langs de koffers vol verhalen met daarboven de tekst: ‘Bestijg nooit de trein zonder uw valies met dromen’. Op verschillende plekken in het museum vind je prachtige gedichten. Ze hebben allemaal te maken met het spoor of de treinen. Toegangstickets koop je bij de nostalgische kassaluikjes en je bent klaar om het museum in te gaan.

De treinen

De treinen

Het is museum is groot, maar zo voelt het niet als je er doorheen loopt. Voor je daily dose of history kom je hier zeker aan je trekken. Het museum is een levensecht station met verschillende treinen (sommige kunnen zelfs nog rijden!). De SS13 bijvoorbeeld, de oudste stoomlocomotief van Nederland. Heel wat anders dan onze vertrouwde NS treinen. Ook is er een heuse damescoupé. Vroeger was dit een speciale coupé voor vrouwen, om te voorkomen dat ze lastig werden gevallen door mannen. De Orient Express reed vroeger tussen Parijs en Istanbul. Best een flinke afstand, maar over eten hoefde je je geen zorgen te maken. Alle maaltijden (soms wel twaalf gangen!) werden aan boord geserveerd in het speciale restauratierijtuig. Wel een trein voor luxepoezen, want een kaartje was niet goedkoop. Naast dingen bekijken, kun je in het museum ook veel doen. In de tentoonstelling Expeditie Posttrein kunnen kinderen zelf post sorteren en postzakken van de haak halen. Prangende treinvragen? De EduTRAINers kunnen ze vast beantwoorden. Ook geven ze elke dag demonstraties. Lief kijken hoor, misschien maken ze de trein wel voor je open.

Attracties

Attracties

We overdreven niet toen we zeiden dat er genoeg te doen was in het museum. Er zijn verschillende attracties dus je hoeft niet bang te zijn dat de verveling toeslaat. Zo vind je er een kleine achtbaan, een simulator en een heuse vuurproef. Vuurproef? Jup, die laat je reizen door twee eeuwen spoorhistorie. Dat gaat onder begeleiding van Rutger Hauer. Deze verteller neemt je mee op een reis door de spoorweggeschiedenis. Je voelt je zo net een machinist.

Minder avontuurlijk aangelegd? Strijk dan neer in het stoomtheater. Natuurlijk mag een speeltuin niet ontbreken. Lekker kindvriendelijk dus. Genoeg treinen of attracties gezien? Het museum kent ook een uitgebreide kunstcollectie.

Tentoonstellingen en evenementen

Tentoonstellingen en evenementen

Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen (zoals het eerdergenoemde Expeditie Posttrein) en worden er regelmatig evenementen georganiseerd. Van 23 t/m 25 september 2022 is er een Modeltrein Expo en van 22 t/m 30 oktober 2022 is het Techlab XL. Hier worden allerlei demonstraties gegeven en kunnen kinderen zelf proefjes doen. Kijk voor de actuele evenementen op de site. 

 

 

Horeca en toekomst

Horeca en toekomst

Er worden tegenwoordig geen twaalf gangen meer geserveerd in de Oriënt Express, maar het museum heeft genoeg horeca. Bij de kantine kun je terecht voor classics als soepen, salades en broodjes. Ook is er een snackbar in Amerikaanse stijl waar je een frietje uit de muur trekt, worden er ijsjes verkocht en is er volop zoetigheid.

Hoewel bijna het hele museum gaat over de geschiedenis, wordt er ook aandacht besteed aan de toekomst. Studenten van de TU Delft staken een oud concept in een nieuw jasje en bouwden de Hyperloop. De ‘trein’ van de toekomst. Geen wagon op wielen, maar een vacuümbuis die boven magneten zweeft. Klinkt futuristisch hè? Juist, zo ziet het er ook uit.

Het Spoorwegmuseum is de plek voor een dagje uit, met of zonder kinderen.