Nederland2 juni 2020, door Anna Sophie Wellink

Volendam verkennen doe je zo (en dat is dus echt je leukste local tripje van 2020)

Nederland, 2 juni 2020, door Anna Sophie Wellink

Volendam verkennen doe je zo (en dat is dus echt je leukste local tripje van 2020)

Je mag ons malle pietje noemen, maar wij vinden - ondanks, of dankzij, al onze reislust - het stiekem een cadeau dat we momenteel de kans krijgen om ons eigen land te ontdekken op manieren waar we anders hoogstwaarschijnlijk nooit aan gedacht hadden. Prachtige plekken om de hoek van thuis. Nog een keer mallepietje: er gaat (bijna) niks boven een klassieke foto in Volendamse klederdracht (sorry, maar als je dat nog nooit gedaan hebt, dan móet je nu toch echt hoor), vinden wij. Niet alleen voor die foto is Volendam de moeite waard: de kleine stad is een Hollands picture perfect en wordt omrand door water én andere beeldschone oer-Hollandse stadjes. Hoe je die allemaal gaat zien? Huur een e-scooter! Been there, done that en het was een van de leukste dingen die we in 2020 deden.

E-scooter tour

E-scooter tour

E-scooter tour? Mais oui! Je begint je dag ‘s ochtends in Volendam bij Rent & Event (Haven 45) en pik daar je E-scooter(s) op. Dat is zo gepiept en daarna hoef je eigenlijk zelf helemaal niet meer na te denken: de mensen van Rent & Event komen zelf (uiteraard) uit de omgeving, kennen de streek op hun duimpje én weten precies waar het goed, leuk en lekker is. Zoals kaasboerderij de Jacobshoeve in Katwoude (= mooi!). Een klassieke kaasboerderij waar je meer dan 30 verschillende soorten kaas kunt proeven ( zie foto’s in de bijlage). En je neemt er een kijkje achter de schermen in de koeienstallen. Lief, je mag er zelfs met de kalfjes knuffelen. Prima begin van de dag als je het ons vraagt.

Eterij Bob & Co

Eterij Bob & Co

Van Katwoude tuf je verder naar Monnickendam, voor je tweede stop bij Bob & Co, eterij Bob & Co in de oude haven van Monnickendam om precies te zijn. Sowieso een van de leukste adressen in de buurt (heel leuk ook voor als je met je kleintje bent: aan alles wat je nodig hebt, is gedacht: er is zelfs een klein keukentje, dat terzijde). Hier haal je een tot de nok gevulde picknickmand op. Bewaar die vooral nog even (je zit immers vast nog vol van de kaas) en doe een rondje door het historische, pittoreske centrum van Monnickendam. Je telt er, voor zo’n klein stadje, maar liefst drie kerktorens, één gezellige oude haven en ontelbaar veel charmante huisjes.

 

Van Monnickendam ga je verder naar Marken: nog steeds overal water dus het kan niet moeilijk zijn om een picknicktafel uit te kiezen, of op één van de verborgen privéstrandjes voor een picknick uitkijkend over het water (vraag aan team Rent & Event even waar ze verstopt zitten, dan stippen ze ze aan voor je op de kaart – scheelt weer een echtelijke ruzie).

Op? Scooter door naar de vuurtoren van Marken om te stoppen bij Het Paard van Marken. Dat is leuk, want hier kun je mooi een fotostop doen – leuk voor het nageslacht. Beloofd. Een kwartiertje verder op kom je aan in de haven van Marken waar de Volendam-Marken Express vertrekt. Nederland op zijn best, als je het ons vraagt. Je kunt met je E-scooter op de boot en zo vaar je dus van Marken naar Volendam. Die picknickmand? Geen probleem! Team Rent & Event zorgt dat-ie weer terugkomt bij Bob & C0. Alles geregeld.

Restaurant Lotje

Restaurant Lotje

Rond vier uur gooi je je scooters weer af bij Rent & Event om daarna door te wandelen naar het terras van Restaurant Lotje (dat is dus het restaurant van Jan Smit – vinden we stiekem toch gewoon smullen) aan de Dijk in Volendam. Biertje, bitterbal – live’s good.

Een mooi moment ook om foto’s te bekijken van onderweg; de typisch Nederlandse landschappen met weilanden en boerderijen, kilometerslange dijken met grazende schapen en lammetjes, pittoreske dorpjes met de charmantste huisjes en gezellige oude havenstadjes met leuke plekken om te stoppen. O, en vergeet je Volendamse family pic niet!

 

Boeken? Wij zouden het doen.

Alle informatie vind je via Rent & Event