Frankrijk4 februari 2019, door Maartje

de wintersport tip van het jaar: Chamonix-Mont-Blanc in Frankrijk

Frankrijk, 4 februari 2019, door Maartje

de wintersport tip van het jaar: Chamonix-Mont-Blanc in Frankrijk

Voor de geoefende skiër is de Aiguille du Midi hier een waar hoogtepunt. Naast dat dit de hoogst haalbare top is, is het gelijk het startpunt van de beroemde skiroute Vallée Blanche, die een lengte van 20 km en een hoogteverschil van 2800m heeft. Schrijft u mee?

chamonix, Frankrijk

chamonix, Frankrijk

Tot dusver de feiten voor de die-hards, nu over naar wat wintersport écht leuk maakt: lunchen met te veel Chardonnay, apres ski-en in een knusse ‘stube’, borrelen bij knisperend haardvuur en daarna rozig dineren, om vervolgens dansend op een tafel in een zweterig hol te eindigen.

En wij weten waar je daarvoor moet zijn… Want Chamonix bruist. Het charmante dorp is uniek gelegen tussen de prachtig eeuwig besneeuwde bergtoppen. Drukke straatjes, mondaine boetiekjes, mooie traiteurs, luxe kaas- & macaron winkels en de local markt op zaterdag is een waar gastronomisch walhalla. Op elke hoek van de straat bevinden zich terrassen, bars en restaurants. Van de plaatselijke Indiër en het lokale kaasfondue restaurant voor het hele gezin, tot aan mondaine fancy dining & party places. Saint Tropez meets de veelzijdigheid van een heuse stad zeg maar.

Josephine, chamonix, Frankrijk

Josephine, chamonix, Frankrijk

Nog niet zo lang open maar deze plek lijkt zo uit het Parijse Art Deco tijdperk geplukt: je eet hier van grote fruit-de-mer schalen, een glas bubbels in je hand, zittend op een groot – doch uiterst knus – verwarmd terras onder een luxe wollen dekentje. De kaart is heerlijk en op en top Frans verfijnd, de wijnen délicieux en de vibe tres romantique. 

Van de plaatselijke Indiër en het lokale kaasfondue restaurant voor het hele gezin, tot aan mondaine fancy dining & party places. Saint Tropez meets de veelzijdigheid van een heuse stad zeg maar.

La Folie Douce Hotels Chamonix

La Folie Douce Hotels Chamonix

Ook pas nét open, maar van een heel andere orde: Cool, zeer spectaculair en hip ingericht en vooral ook heel ‘place to be-isch’. Naast dat je er uiteraard kunt logeren, bruist dit hotel en het is dan ook eveneens uiterst geschikt voor een Martini aan de bar in je cocktail dress of een fancy diner a deux. Houd vooral ook hun party-kalender in de gaten!

Pics by @terminalneige

Hotel Gustavia

Hotel Gustavia

Hotel Gustavia bestaat daarentegen al sinds 1890 en is dan ook een van de meest iconische plekken van Chamonix. Met z’n al even legendarische bar Chambre Neuf welke bekend staat als dé adres ski bar van Chamonix; eveneens een must do in town!

 

La Bergerie de Planpraz

La Bergerie de Planpraz

La Bergerie de Planpraz is al 20 jaar een van de fijnste restaurants boven op de piste van Chamonix: geen ellenlange rijen tot aan de afhaalbalie waar je vervolgens verlepte friet op een plastic dienblad voor te veel geld mee terug naar je niet al te frisse tafel neemt. Nee, hier treed je binnen in een warme, cozy en charmante blokhut.

Schapenvachtjes op de stoelen, gezaagde hartjes in het hout van de wc-deuren, wit tafellinnen en glanzend gepoleerde wijnglazen. De bediening is net als de kaart onberispelijk.

Herberg Refuge de Montenvers

Herberg Refuge de Montenvers

Deze bijzondere plek is enkel te bereiken met tandradbaan Montenvers; een eeuwenoud treintje dat vertrekt vanuit het treinstation in het centrum van Chamonix. Na 20 minuten ben je op de top van deze berg waar je belandt in een sprookjesachtige setting van eeuwige sneeuw. Je waant je hier letterlijk alleen op de wereld en on top of the world. De ‘Herberg’ is uiterst smaakvol ingericht en doet naast hotel ook dienst als restaurant. Het interieur is stylisch doch zeer sfeervol met veel hout, comfortabele fauteuils, een grote open haard en vintage graphics aan de muur. In het restaurant gedeelte bevindt zich een immense glazen pui, die uitkijkt op de indrukwekkende ‘terminal neige’.

 

Eveneens indrukwekkend is de waanzinnige view die je hebt aan de andere kant van het treinstationnetje. Hier bevindt zich het spectaculaire Mer-de-Glace (oftewel Zee van IJs, met 12 km één van de langste gletsjers in het Alpen gebied). Mocht niet het hele gezelschap iedere dag op de latten willen staan, dan is een dagtripje naar deze top écht de moeite waard. Je kunt middels een enorm trappen pad helemaal afdalen tot ónder de gletsjer, waar zich een heuse ijsgrot bevindt. Succes gegarandeerd voor jong en oud (nouja, niet té jong of té oud want de trappen moeten natuurlijk ook weer omhoog).

Mocht je het deze winter niet meer redden dan schijnt Chamonix ook in de rest van het jaar uiterst de moeite waard te zijn. Just saying…

x, Maud