Engeland21 februari 2020, door Barts Boekje

Hop hop, naar Hull: dit stadje in Noord-Engeland is perfect voor je mini getaway

Engeland, 21 februari 2020, door Barts Boekje

Hop hop, naar Hull: dit stadje in Noord-Engeland is perfect voor je mini getaway

Noem ons gerust genieën, want we hebben weer een mooie lifehack als het om reizen gaat. Klaar voor? Komt 'ie: van de Rotterdamse haven in één rechte lijn met de boot naar het snoezige Hull in Noord-Engeland.

Hull, Engeland

Hull, Engeland

Dat verklaren we even nader: je treint super easy naar Rotterdam Centraal en neemt daar de directe bus naar Europoort, of je gaat met d’n oto die je daar gratis kunt parkeren. Vervolgens stap je aan het begin van de avond aan boord van P&O Ferries, maak je gebruik van het internationale doch Engelse buffet en ga je naar je hut. Daar slaap je – heerlijk zacht, dankzij de golven – en wanneer je wakker wordt, ben je aangemeerd in Hull. Reizen terwijl je slaapt, zonder gehannes op luchthavens als Schiphol. Wie wil dat nou niet? Geniaal, toch?

Afijn. Wat je wilt weten over Hull. Genieën dat we zijn, hebben we even wat leuke trivia op een rij. Want maakt Hull nou Hull? Nou, om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Hull heet voluit Kingston upon Hull. Klinkt als ‘Valkenburg aan de Geul’, vind je ook niet? Kan kloppen, want Hull doet ook een beetje denken aan Valkenburg qua grootte (of kleinte, hoe u wil). Maar wij en nog veel meer mensen noemen het gewoon Hull. Lekker kort.

 

Hull was de meest gebombardeerde stad na Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom heeft de stad een vrij nieuw gedeelte, maar ook een vrij oud gedeelte. Zo zijn er her en der zelfs resten van Beverley Gate, de oude stadsmuur, te zien (net als in Valkenburg, say whuuut).

En door haar praktische ligging aan het water, zie je in het oude gedeelte van Hull veel oude pakhuizen, fruit markets en losplaatsen. Dat brengt ons overigens bij het volgende feitje: als je vanaf het centrum wandelt naar het oudere haven gedeelte, dénk je dat Hull aan zee ligt (ook omdat je net van Rotterdam komt). Maar neen, niets is minder waar. Hull ligt stiekem best wel landinwaarts, aan de oever van rivier Humber, die bij Hull aftakt in de gelijknamige rivier (doet weer denken aan de Geul die door Valkenburg stroomt, hatsikidee).

Hull heeft dus veel history & heritage, maar leuk nieuws voor ons Bartjes: de komende jaren wil Hull meer gaan inzetten op de pijler food & drinks. De mix van oud, nieuw en nieuwer maakte Hull in 2017 al de European Capital of Culture en sindsdien pakken ze stevig door. Zo is er veel subsidie voor ontwikkeling en groei, waardoor er onder meer een gloednieuwe overdekte foodhall in aanbouw is: Hammonds of Hull. En dat allemaal terwijl je er nu al het gezellige Trinity Market hebt – óók een overdekte foodhall (you get a foodhall, and you get a foodhall, everyone gets a foodhall!).

En nog leuker voor ons Nederlanders: Hull heeft veel musea – die allemaal gratis zijn. Beleid van de gemeente. Sterker nog: Hull heeft zelfs een museumkwartier, waar je dus in een mum van tijd alle musea in en uit kunt lopen for free! Wij vonden Ferens Gallery de leukste, maar zijn de kids mee dan is het Streetlife Museum een aanrader. Zijn musea niet jouw ding? Hull heeft ook veel street art, er is zelfs een Banksy (die momenteel gerestaureerd wordt, maar toch, hij is er!).

De snelle rekenaars onder ons weten wat gratis toegang tot musea betekent: meer geld voor fish & chips en pints. Want ook dat moet gezegd worden: Hull is en blijft een Engels kustplaatsje. Er zijn heel veel pubs met veel fish & chips op het menu. Maar een aantal pubs hebben naast de chips ook andere heerlijke maaltijden op het menu, die gewoon echt goed zijn. Dat maakt Hull een vrij goede optie voor die mini getaway; zonder druk om je door alle toeristische highlights heen te jagen en dus genoeg tijd om te eten en drinken.

Dan nog een laatste feitje: in Hull hebben ze geen rode maar witte telefooncellen. Dat komt omdat Hull altijd haar eigen telefoonnetwerk heeft gehad. Lekker eigenwijs, zou je ze kunnen noemen, die mensen uit Hull. Want ook: veertig procent van de lokale zaken is onafhankelijk. Dat maakt Hull niet per se leuk om te winkelen (om eerlijk te zijn: het viel ons een beetje tegen), maar we zagen wel al een aantal leuke concept stores en boetieks met lokale producten. Geef het nog een paar jaar en het is naast een stad om te proeven ook een stad om te shoppen.

Als je dan toch in Hull bent

Als je dan toch in Hull bent

Dus, wat te doen als je in Hull bent? Zoals we al zeiden, je kunt (nog) niet echt goed shoppen in Hull. De grote winkelcentra Saint Stephen’s en Princes Quay mag je negeren (liefst knoop je een blinddoek om als je langsloopt, zo aftands zijn ze). Máár, er zijn wel een aantal echte Bart-adresjes, weliswaar op één hand te tellen, maar toch, ze zijn er:

  • Paragon Arcade: een overdekte passage met links en rechts kleine boetieks en concept stores. Je wilt hier langsgaan bij Koda voor je interieur, bij Belle & Benjamin voor je kids en absoluut bij Homestead voor van alles en nog wat (hier verkopen ze o.a. prachtige tijdschriften in gelimiteerde oplage). En heel leuk: één keer per maand vindt er in de arcade een ‘after hours’ plaats, waarbij één kant wordt afgesloten en er geborreld mag worden.
  • Hempworth’s Arcade: ook een overdekte passage, met óók links en rechts lokale winkeliers (met onder andere Hotham’s Gin School & Distillery, waar je onder het genot van gin, blup, je eigen gin kunt maken, blup blup).
  • Humber Street: deze oude laad- en losplaats ligt achter de haven en moet de nieuwe place to be van Hull worden. Hier vind je de nieuwere pubs, maar ook een aantal fijne boetieks (zoals Tessies en 19Point4). Echte Bart-adresjes zijn hier de plantenwinkel Plant & Paint en de poster/kaartenshop Form Shop & Studio.

De koffie staat klaar bij Two Gingers (ook in de Paragon Arcade), Liquid Jade (verstopt in het oude stadscentrum) en Brew (hipster galore, hier brouwen ze naast koffie ook bier). En dan komen we bij ons favoriete onderdeel: de pubs.

  • een must visit is The Old House. Deze pub bevindt zich in het oudste gebouw(-tje) van Hull en het eten is hier echt goed. Wil je gaan voor een lokale lekkernij dan zijn de fish & chips altijd een goed idee, maar we raden ook de pastei met kip en fazant aan.
  • je kunt niet in Hull zijn geweest zonder een bezoekje aan Lion & Key. Of het nu vroeg of laat is, hier is het immer gezellig.
  • om je Hullse pubcrawl af te maken: Ye Olde Black Boy en Ye Colde White Harte behoren tevens ook tot de must visits.

Zo. Dat was Hull in een notendop. Hop hop.