4 december 2017, door Maartje

8 eenvoudige manieren om je leven wat meer vegan (/duurzaam) te maken

4 december 2017, door Maartje

8 eenvoudige manieren om je leven wat meer vegan (/duurzaam) te maken

Een plantaardig bestaan, veganist zijn… Vroeger leek het iets voor een enkele wereldverbeteraar, tegenwoordig is plantaardig eten en een vegan lifestyle hot! Steeds meer vegans duiken op, vol overtuiging en voor-de-altijd, of omdat ze (tijdelijk) met de hype mee gaan (eerlijk is eerlijk). Al is deze beweging in onze optiek zeker geen kortstondige hype: daarvoor is een bewustere manier van leven veel te belangrijk, en bovenal goed voor mens, dier en milieu. Desalniettemin zijn we zelf ook niet zo eenvoudig van het vlees te krijgen. Of uit de leren loafers. Niet 100% tenminste. Maar we worden ons wel steeds meer bewust van wat we consumeren. En dat kan ook heel goed per dag werken. Hoe? We hoorden een paar die hard veganisten uit, voegden daar onze eigen ervaringen en tips aan toe, et voila een rijtje met 8 handige tips om je leven op een, eigenlijk best wel belachelijk gemakkelijke manier, wat meer bewust a.k.a. vegan te maken.

Barts Boekje - ninour

Op je bord
De meest voor de hand liggende natuurlijk: Eet. Geen. Vlees. Of. Vis. Noch eieren, zuivel of andere producten die van dieren afkomen. Dat weet iedereen. Mocht je daar nu wel vaak, maar niet altijd oren naar hebben, denk dan goed na over de zaken die standaard in je keuken staan. Veel zuivel-artikelen kun je namelijk gemakkelijk vervangen door plantaardige opties. Melk door soja- of kokosdrank en (room)boter door plantaardige oliën of 
 margarine, zoals de 100 % plantaardige varianten van Becel. Simpel, je merkt er (bijna) niks van maar de impact is wél gigantisch.

Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de planeet: onze voeding is voor 15 tot wel 30 % verantwoordelijk voor de totale uitstoot van broeikasgassen. Van alles wat we consumeren op een dag dragen vlees en zuivel het meest bij aan de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2 en methaangas. Toch is volgens een recent rapport van het RIVM momenteel 10% van ons drinken, en ruim een kwart (28%) van ons eten nog van dierlijke oorsprong.

Afijn… One small step for a man, a giant leap for mankind.

Inspiratie nodig? Het Amsterdamse Ninour deelde twee geweldige recepten: Plantaardig met Ninour

Barts Boekje - Ninour 1

Op de site van het RIVM: van de voeding die we dagelijks eten en drinken veroorzaakt de productie van vlees en zuivel (roomboter, melk en kaas) de grootste voedsel gerelateerde milieubelasting. Voor minder milieubelasting is het beter om voor plantaardige alternatieven te gaan. Uit onderzoek blijkt dat een gedeeltelijke vervanging door plantaardige alternatieven al bij kan dragen aan een gezond en milieuvriendelijk voedingspatroon.

 En op het gezondheidsplein: Veel dierlijke producten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten, terwijl het merendeel van plantaardige oliën, noten en zaden rijk is aan enkelvoudig en/of meervoudig onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten, omdat ze een gunstige invloed hebben op o.a. het cholesterolgehalte in ons lichaam. Het Voedingscentrum adviseert daarom verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. En laat margarine nou net gemaakt zijn met een basis van plantaardige oliën, die rijk zijn aan goede onverzadigde vetten, zoals Omega 3 en 6.

Lees ook: 15 x de beste plantaardige adressen in Rotterdam 

Barts Boekje - groene boekje

Maar HOE dan? Voor uiteten gaan vind je hierboven twee fijne lijstjes. Maar er zijn tegenwoordig TAL van online tips te vinden. De meiden van Go With The Glow en Lisa Goes Vegan bijvoorbeeld geven je inspiratie om ook enkele keren per week je kip te laten staan en verruilen voor een smakelijk bordje groen. En, geen grap: McDonald's is een proef gestart met een vegan hamburger, getiteld de McVegan. De burger ziet eruit als een normale hamburger, maar in plaats van een stuk vlees, zit er een op sojabasis gemaakte schijf veganistisch vlees in.

In je kast
Ontspullen. Het is een populaire term en ja, het is ook waar: minder spullen leveren minder afval. Dus koop minder. Simpel. Bovendien heeft iemand die minder aanschaft, meer budget voor écht mooie spullen die jaren mee gaan. Een prachttas van voorloper-vegan Stella McCartney bijvoorbeeld. Koop daarnaast sowieso alleen biologische kleding: minder giftige stoffen op je huid en in de planeet. Skip goedkope fast fashion en/of shop tweedehands.

Lees ook: 15 x de beste plantaardige adressen in Amsterdam

Barts-Boekje- Woron

Kleine aanpassingen in je ondergoedla
Mooi simpel is soms alles waar je naar op zoek bent. Woron is dat. De perfecte beugelvrije bh en de mooie hipster. Piekfijn onder een wit shirt en heerlijk comfy onder je dikke trui. Inmiddels heeft het merk ook body’s, leggings en tops. Alles gemaakt van plantaardige materialen.

Kleine aanpassingen in je vervoer en vakanties
Verkies de trein en de fiets - goed voor milieu én je lichaam - boven de auto. Ook alweer een inkopper maar we zijn er om je aan de eenvoudige, al te snel vergeten zaken te herinneren. Om nog maar een stapje verder te gaan: vakanties dichterbij zijn veel minder belastend voor het milieu dan verre vakanties. Als je toch ver gaat, zijn directe vluchten beter dan met twee of drie keer overstappen. 

Lees ook: Little Escapes, een boek vol adressen op een steenworp van huis

Kleine aanpassingen in je huishoudelijke systeem
Iedereen weet inmiddels dat je je spijkerbroek eigenlijk gewoon nooit moet wassen: wordt-ie alleen maar mooier van. In het verlengde daarvan wassen we tegenwoordig sowieso zo min mogelijk. Nee, dat is niet vies. Ga gewoon bewust om met je (boven)kleding en hang een en ander wat vaker uit, of ga alleen los op een vlek. Minder wassen = minder water en energieverbruik + je kleding gaat echt stukken langer mee. Luchten en netjes ophangen scheelt een hoop kreukels, slijtage en was. Overigens zijn er ook prachtige producten te koop om kleding op te frissen zonder te wassen zoals Mr. Black.

Barts Boekje - vegan

Hergebruik
Hergebruik. Hergebruik. Hergebruik. Niet alleen je kleding (tweedehands) maar absoluut ook je boodschappentas En je flesje water: investeer even in een Dopper. Die kun je gewoon goed wassen voor de hygiëne (probeer te letten op zo min mogelijk gebruik van plastic: liggen er verpakte bananen en bananen zonder plastic… The choice is easy).

Let op in huis
Lampen uit, apparaten die op mute staan of opladers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt, verwarming omlaag en trui aan, korter douchen. Ja mama.

Recycle
Recycle waar mogelijk. Klinkt logisch maar het zal je versteld staan hoe weinig mensen dit nog niet of nauwelijks doen. Hoe en wat vind je hier.