28 maart 2021, door Maartje

Nature is calling: heel veel keer logeren in de (Nederlandse) natuur

28 maart 2021, door Maartje

Nature is calling: heel veel keer logeren in de (Nederlandse) natuur

Wanneer de muren op ons afkomen is het verlangen naar natuur en rust niet te stoppen. Een kop koffie in de zon, fluitende vogels en ver weg van het vieze virus dat de wereld ontregelt. 's Avonds een boek bij de open haard en een glas wijn na een fikse boswandeling. Waar? Niet zo moeilijk, hier bijvoorbeeld, óók - of juist - nu. Nature is calling: tig x logeren in de (Nederlandse) natuur.

Roozes, Zeeland

Roozes, Zeeland

Eén van de meest smaakvolle adressen van Zeeland? Dat moet de zaak van styliste Annette zijn. In haar ‘Huis van Roozes’ verzamelt ze unieke, antieke vondsten die ze opknapt en verkoopt. Nóg leuker is dat je tegenwoordig ook bij Annette en haar Roozes kunt logeren: er staat een knusse Pipowagen in de tuin, uiteraard door Annette fotogeniek gestyled. Alles knap en alles mooi én allesbehalve het beeld van de Pipowagen dat je waarschijnlijk (snappen we) voor ogen hebt. Vanaf april tot eind september (en bij heel mooi weer misschien nog in oktober, fingers crossed), is de Fransachtige romantiek daar. In de wagen die ons doet verlangen naar een mini-break op de meest on-Nederlandse paar vierkante meters van Zeeland.

Lees hier meer.

Noyr, Nunspeet

Noyr, Nunspeet

Op de Veluwe staat dit Tiny cadeautje, en wel in de buurt van Nunspeet. Niet alleen buiten stap je zo het bos in, binnen is het ook een groot natuurfeest door de grote ramen. NOYR is nog niet geopend maar naar verwachting gaan ze in februari 2021 open!

Een verhoogd bed in een groot raam, dat zorgt natuurlijk voor een picture perfect uitzicht. NOYR heeft een uniek, asymmetrisch design en is van alle gemakken voorzien. Je vindt er een compleet ingerichte keuken en badkamer. Ook in de winter zit je bij NOYR goed geïsoleerd, en houd je het lekker warm.

Lees meer

Boshuisje Tonden

Boshuisje Tonden

Eigenlijk bestaat Boshuisje Tonden uit maar liefst drie cabins. Maar, daar doen we de designer van het prachtige huisje tekort mee. Nee, Boshuisje Tonden is eerder Villa Tonden. Rust, natuur en luxe vind je onder het (duurzame!) dak van het terugtrekplekje. Met tien slaapkamers is er echter wel genoeg ruimte om een zorgvuldig geselecteerde groep mee te nemen om die rust, natuur en luxe mee te beleven. De bedden zijn van Auping, de ramen reiken tot aan het plafond en er is een heerlijke keuken voor de nodige zelfvoorziening (maar genoeg te proeven in de buurt). En nee -natuurlijk- vergeten we de kachel niet, met pal daarvoor een bank om nooit meer uit op te willen staan. En verder? Verder heb je niets meer dan bos en bomen om je heen en alles wat de Veluwe nog meer te bieden heeft. Onze favoriete feature van Tonden, eentje om mee af te sluiten; buiten vind je twee ruime terrassen met tuinmeubilair, een vuurkorf en… een houtgestookte hottub.

Tonden

Forest Cabin - Het Bos Roept, Robbenoordbos

Forest Cabin - Het Bos Roept, Robbenoordbos

Het Bos Roept. En dat doet het. Het Robbenoordbos om precies te zijn. Wij komen er zelf niet dagelijks (het ligt in Noord-Holland) al is daar eigenlijk wel alle reden toe, want het bos roept en het buitenleven lonkt. Ook voor comfortzoekers, alles staat namelijk klaar, je hoeft er alleen nog maar te zijn. Je wandelt zomaar je eigen cabin op het park, de Forest Cabin om precies te zijn, binnen. En naar bescheiden mening is dat het mooiste stekje van Het Bos Roept. Want: een vast bed, kleine keuken en een houtkachel. Toch wel een paar pré’s. Douchen kan in het badhuis van de camping, wel is er een toilet aanwezig wat weer een aantal wc-rol-in-de-hand-ommetjes scheelt. Uiteraard is het bed opgemaakt en liggen de handdoeken klaar en elke ochtend wordt een vers ontbijtje tot aan de deur gebracht. Moeten we nog meer verklappen?

Oké oké, voor de kids is er een speelplaats met zandbak en houten constructies om op te klauteren. En er is gewoon stroom, en zelfs een puike internetverbinding! Ben je toch nog een beetje in de bewoonde wereld.

Forest Cabin

Studio Bosk

Studio Bosk

Zo uit een interieurmagazine weggelopen, dat is Studio Bosk in de bossen van Gaasterland. Het onlangs gerenoveerde boshuisje is knapper dan knap en heerlijk ruim. Voor de kindjes is er speelgoed en een zandbak en er staan fietsjes buiten. Een kinderstoel en ledikant zijn geregeld. Het is dat de omgeving zo prachtig is, anders settelden we bij de houtkachel en gingen we nooit meer ergens naartoe.

Toch naar buiten? Dan wordt je mini heel gelukkig van strandpaviljoen De Hege Gerzen aan het IJsselmeer. Natuurlijk kunnen ze zwemmen in het meer zelf, maar voor de allerkleinsten is er ook een peuterbad met glijbaan.

Studio Bosk

Villa Poppenallee, Dalfsen

Villa Poppenallee, Dalfsen

Op naar Dalfsen! Voor Hotel Mooirivier. Of voor, iets minder hotellerie is op zijn beurt ook prettig, Villa Poppenallee. Daar pak je je koffers uit voor een Little Escape in het gezellige onderkomen van Villa Poppenallee. Grenzend aan de woonkamer vind je de tuinkamer met een houtkachel en glazen schuifwanden, waar het all year ’round lekker ‘buiten’ zijn is. Verder zijn er drie slaapkamers te vinden en is er ook ruimte om het kroost mee op reis te nemen. Bonuspunt is natuurlijk die eerder genoemde kachel, maar we vergeten de sauna zeker ook niet. En de kids kunnen hun hartjes ophalen in de tuin (met schommel en glijbaan).

Villa Poppenallee

Slapen in het Bos, Apeldoorn

Slapen in het Bos, Apeldoorn

Op de Hoge Veluwe kun je slapen in een wonderschoon, zwartgeverfd huisje midden in het bos dat hoort bij de voormalige boswachterswoning. Een dromerig huisje van hout net buiten Apeldoorn. Op de website staat het al, en het is echt zo: als je aan komt rijden, mag je voor één keer het bordje met verboden in te rijden gewoon voorbij. Eenmaal binnen in het lichte, witgelakte interieur, staat er hopelijk (het kan niet altijd feest zijn, maar het streven is er wel) een appeltaartje klaar. Kleedjes op de grond, houten details, een klein gewei aan de muur en, bonuspunten, een zwarte houtkachel. Hoewel die bonuspunten ook kunnen gaan naar het glazen dak in de living. Hierdoor kun je overdag tot over de toppen van de bomen kijken en ’s avonds onderuitgezakt op de bank de sterrenhemel bewonderen. De keuken is compleet ingericht, mocht je daar behoefte aan hebben; er zijn meer dan genoeg potten en pannen om een heerlijk maal te koken, een goed idee na een tocht over de Veluwe. Het huisje is perfect voor twee en eventueel een paar mini’s. Honden zijn niet welkom, helaas. Wat dat kost? Vanaf 125 euro per nacht. Het ontbijt is inclusief, net als twee fietsen, fris beddengoed én een verzameling verse tijdschriften. Hadden we nog bonuspunten over?

Getaway deluxe, Lettele

Getaway deluxe, Lettele

Inmiddels zijn er meerdere cabins van Getaway Deluxe, maar wij waren bij de eerste in het mooie Lettele. Daar kom je via landwegen en uiteindelijk een zandpad bij een luxe houten prefab cabin van precies 42 vierkante meter in een weiland aan de rand van een bos. Al hoef je heus niet te denken dat het hier afzien is hoor, welnee; de cabin is van alle gemakken voorzien. Frisse crispy lakens, een groot bed, goede muziek, mooie materialen, kleuren perfect op elkaar afgestemd, goede apparatuur in de keuken, een foto van Jan Ros aan de muur (geen kattenpis), regendouche en geweldig (stoer) design. Het eerste wat je doet wanneer je binnenkomt is de houtkachel laten branden. En daarna mag de rest op zijn beloop. Buiten een hangmat, klimtouw, schommel en zitjes langs de rand van het bos. De cabin staat verhoogd op planken zodat je een goed uitzicht hebt op de omgeving en de luxe logeerhut is perfect voor vier personen (er zijn twee slaapkamers boven elkaar) én een hond, want die is van harte welkom hier. Niet te klein (geen kampeergevoel) en niet te groot (wel knus). Een tv is er niet: word je creatief van. Gelijk reserveren doe je hier.

’t Witte Huis Buitenplaats de Horte, Dalfsen

’t Witte Huis Buitenplaats de Horte, Dalfsen

’t Witte Huis is precies dat, tegenwoordig dan, een klein wit huis middenin het bos. Al was het in de vorige eeuw nog de biljartkamer van de landheer van het naastgelegen landhuis. De nieuwe eigenaren bedachten – en daarvoor mogen we hen danken – dat het huisje een mooi buitenverblijf zou maken, voor henzelf én voor gasten. Romantisch en beeldschoon, dat is het. ’t Witte Huis Buitenplaats de Horte staat in de bossen van Overijssel en een en ander werd ingericht door By Mölle (google maar eens). En hoewel je door de inrichting de hele dag binnen zou willen zitten, met als hoogtepunt het wegkruipen onder zachte grijze bedlinnen, kun je niet anders dan de hort op. Letterlijk. De omgeving in en buiten zijn. Heerlijk.

‘t Witte Huis

Nutchel Cabins Maaseik, België

Nutchel Cabins Maaseik, België

Even helemaal niets, maar dat dan wel op de aller-aantrekkelijkste manier mogelijk, kan tegenwoordig in Belgisch-Limburg waar de Nutchel Cabins openden. Slapen in boomhutten die de houtje-touwtje boomhut van weleer het schaamrood op de kaken geeft, zo mooi zijn deze versies op de ‘boomhut’. De mooiste hutten hebben meerdere slaapkamers en zijn met een loopbrug aan elkaar verbonden. Feest voor groot en klein. Ontbijten doe je in de gezamenlijke tipi tent.

Nutchel Cabins Maaseik

SlaPen OP de Heide Stijbeek + Stalen BOSHuiS Oosterhout

SlaPen OP de Heide Stijbeek + Stalen BOSHuiS Oosterhout

Rust en ruimte in het Brabantse? Daar is genoeg van te vinden, maar deze twee logeeradressen lijken toch wel favoriet. Ten eerste Strijbeek, een klein dorp in de gemeente Alphen-Chaam net onder Breda, geboortegrond van ondergetekende. Hier slaap je bij Slapen op de Heide, Strijbeek op de heide, soort van, midden in het bos en zodoende gevoelsmatig mijlenver weg van werkelijk alles (hoewel dat meevalt: in Breda sta je binnen het kwartier, Antwerpen kost je 45 minuten). Je wordt welkom geheten met een glas wijn en mocht het weer minder zijn, dan knappert de open haard in het gezellige, moderne huisje. Er zijn twee opties: plof met een boek neer in de rieten stoel – zo een om in te wonen – of trek je laarzen aan en ga naar buiten. Alles even heerlijk. Beide scenario’s zijn ook in te zetten even verderop bij het Stalen Boshuis en het Betonnen Boshuis aan de rand van Oosterhout, eveneens onder de rook van Breda. Beide huizen, naast elkaar en omringd door zowel het bos als een golfbaan (met een oprecht goed restaurant!) werden onder moderne architectuur gebouwd en door de eigenaresse meer dan smaakvol ingericht, hoewel het Stalen Boshuis de voorkeur heeft: het eivormige bad dat door de enorme glazen pui uitkijkt over het privéterrein en de stalen buitendouche zijn uniek.

De Oude Zondagschool, Aalten

De Oude Zondagschool, Aalten

In Gelderland kun je ook je intrek nemen in De Oude Zondagsschool, een oude, jawel, school mét een privébos waar jij en nog eens vijf anderen het ultieme terugtrekadres vinden. Privacy, ruimte, rust en comfort zijn de sleutelwoorden voor dit heerlijke vakantiehuis in de natuur.

Op de begane grond van de oude school is een ruime living met zithoek en een moderne open keuken: zittend aan de eettafel kijk je uit over de omringende weilanden en je eigen bos-voor-even. Beneden is ook nog de badkamer (er is zelfs een washok met wasmachine – heel handig). Boven zijn de twee slaapkamers waar vijf bedden van hotelkwaliteit staan. In het derde, kleine kamertje, staat een zesde bed. Je mag zelf voor je eten en drinken zorgen maar alles voor het eerste ontbijt en/of een drankje bij aankomst kan worden gezorgd.

Boshuis Friesche Duin + Boshuis Nij Hildenberg, Appelscha

Boshuis Friesche Duin + Boshuis Nij Hildenberg, Appelscha

De kans bestaat dat je Boshuis Nij Hildenberg kent, de ‘grote’ broer van dit heerlijke vakantiehuis op een uurtje van de stad Groningen. Het zwartgelakte boshuis oogt als een oude idylle midden in het bos, maar is in werkelijkheid hartstikke nieuw. En dus comfortabel. Het sfeertje? Scandinavisch industrieel, net als in Hildenberg eigenlijk. Sowieso mogen we graag naar het hoge Nederlandse noorden trekken om in de natuur te vertoeven. Wat veel mensen nog steeds niet weten, is dat Natuurhuisje.nl de allerbeste tip is voor wie dat ook wil (niet alleen in Groningen overigens). Dat klinkt misschien wat oubollig en de foto’s op de website doen 9 van de 10 keer geen recht aan de huisjes zelf, maar wie daar doorheen kijkt, vindt de meest te gekke (betaalbare!) parels. Zoals het natuurhuisje in Harkstede, verscholen in de meest prachtige tuin op 12 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Je trekt je er met zijn tweeën terug (het huisje is niet geschikt voor het kroost!). Mocht je met meer zijn, of met kids, struin dan even verder op de site.

Boshuis Nooitgedacht

Boshuis Nooitgedacht

Is Nij Hildenberg volgeboekt? Boshuis Nooitgedacht is je go to in hetzelfde Friese Appelscha. Alles even knus en fijn, een vleugje vintage en een heerlijke houtkachel om ‘s avonds op te stoken. Voor een dagelijkse frisse neus hoef je niet ver: je wandelt zo nationaal park Het Drents Friese Wold in. Terugtrekplek zoals we ‘m graag zien.

Design Boshuis Oudemirdum, Friesland

Design Boshuis Oudemirdum, Friesland

Deze kleine hut in het Friese Oudemirdum is een moderne variant van een klassiek Scandinavisch vakantiehuis. Midden in het bos staat het, vlak bij het IJsselmeer. Het huisje is slechts 70 m2, maar er zijn acht slaapplaatsen mét luxematrassen. De eigenaren, een Amsterdams architectenstel, zorgden voor vloerverwarming en knap weggewerkte kasten in hun minimalistische boshuis en via de schuifpui stap je de woonkamer binnen. Er is een trampoline voor de kids en entertainment voor de ouders: een Big Green Egg.

Design Boshuis Oudemirdum boek je hier.

Stilleven, een Tiny House in Barchem

Stilleven, een Tiny House in Barchem

Ooo! En laten we vooral Airbnb niet vergeten, je reinste uitlaatklep voor uren struinen naar de mooiste landelijke logeeradressen (tip: doe dat op een verveelde avond en sla ze op voor als je echt wat boeken wil). Zo vonden we in Gelderland in de kleine gemeente Barchem deze lieve Tiny House. Dit natuurhuisje ligt op een bijzondere plek aan de voet van de Lochemse Berg. Het huisje werd volledig met de hand gebouwd, alles gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen. De wanden zijn geïsoleerd met wol, de houtkachel stookt alleen droog hout afkomstig van omgevallen bomen uit het naburige bos, een oud wijnvat doet dienst als douchebak, een ingebouwde bedstede heeft een Hastens bedbodem en biologisch beddengoed en de hele inrichting bestaat uit unieke, duurzame producten verzameld door de verhuurster (die werkzaam is als interieurstylist, en dat zie je). Het natuurhuisje ligt op het erf van de verhuurders, op 200 meter afstand van hun woonboerderij, naast een ongebruikte paardenschuur waarvan de veranda is omgetoverd tot een zalige buiten eet-/loungeplek voor de gasten. Hier boek je ‘m: AirBnB

"

Zoals Pythagoras het eeuwen geleden al zei, zo vinden wij het nog steeds: ‘leave the roads, take the trails’. Genoeg inspiratie hier, al zeggen we het zelf.

"

BuITENPLAATs BEEKHuIZEN, GELDERLAND

BuITENPLAATs BEEKHuIZEN, GELDERLAND

Buitenplaats Beekhuizen ligt midden in Nationaal Park Veluwezoom. Sinds 2016 is de luxecamping een feit en vanaf dag een zijn de veertig lodgetenten en pods van de buitenplaats een regelrechte hit. Vooral de (bush) pods zijn geliefd: de houten huisjes naar klassiek Engels ontwerp in een moderne uitvoering zijn het hele jaar door heerlijk (boek tijdens koude dagen wel de superior pod, deze uitvoering heeft namelijk vloerverwarming), maar in de zomer nog het best: alle hutten zijn voorzien van een buitendouche; het is net Bali. Verder hebben alle pods bij aankomst een opgemaakt bed én razendsnel wifi. Daarvoor kwamen we niet, maar geef toe: het is toch wel erg fijn. Je kunt in de pods met vier man prima vertoeven (twee mensen op de slaapbank) en de BBQ staat fik-klaar voor de deur. Mocht dat nu vervelen, die BBQ, dan kun je ook een avond of wat naar het gezellige ‘pop-up’ restaurant WOODZ. Die pop-up staat tussen aanhalingstekens: zo noemt de groep hun restaurant omdat WOODZ niet altijd open is, maar wel af en aan gedurende het hele jaar. Dicht? Geen paniek: in dat geval boek je gewoon de take-away van stoofpot, pasta en/of soep, brood en groente die de koks aanbieden.

Buitenplaats Beekhuizen

Atelier Gaasterland OUDEMIRDUM

Atelier Gaasterland OUDEMIRDUM

We komen er maar gelijk voor uit: Friesland staat al tijden ergens bovenaan in onze top-lievelings van Nederland. Iets met roots en de liefde voor beeldschone vergezichten. En voor puur, echt, fris en weids. Dat gezegd hebbende, stellen wij u voor aan een pareltje in het hoge noorden: Atelier Gaasterland. Wil je heen, moet je naartoe, alles. Atelier Gaasterland in Oudemirdum is een terugtrekplek deluxe. Wél weg van van alles, maar niet back to basic. Sterker nog, de inrichting van het verblijf ademt zoveel kleurrijk design dat je spontaan de boel thuis wil omgooien. Waarover later meer. Laten we beginnen met de route ernaartoe, want daar begint het ware ontspannen al. Gaasterland in het zuidwesten van Friesland is namelijk bosrijker en glooiender dan we van het noorden gewend zijn en is gelijk de regio op haar mooist. Weilanden, de dijk langs het IJsselmeer, kliffen en hier en daar een verdwaalde boerderij. Rust.

Lees meer: Atelier Gaasterland

Lief huisje + Wit huisje Zeeland

Lief huisje + Wit huisje Zeeland

We bejubelden al heel, heel vaak Lief Huisje Zeeland; het heerlijke vakantiehuis in het Zeeuwse gehucht Turkeye in gemeente Waterlandkerkje (beide ieniemienie). Het huisje is een perfecte uitvalsbasis voor een weekend (of langer) weg met z’n tweetjes, de stad uit. En er is nieuws! En het heet Wit Huisje Zeeland. Dezelfde eigenaresse, dezelfde omgeving, dezelfde ongedwongen precies-goed styling én ideaal met een kleintje. Het huisje is net wat ruimer en de tuin is royaal: vooral in de zomermaanden een groot feest om in te bakken (papa en mama) of te spelen (jeweetwelwie). Er is een heerlijk bad, je wandelt of fietst in no time naar het strand. Overigens is de dame des huizes as we speak bezig met huisje 3: Bakhuisje Zeeland. Vast en zeker ook een dijk van een aanrader.

De Witte raaf, Drenthe

De Witte raaf, Drenthe

Verborgen in Drenthe, aan het eind van een lang/slingerend bospad, staat dit oer-knusse boshuisje met twee tweepersoonskamers, een slaapkamer met twijfelaar, een kinderkamer met kinderbedje en een kamer met een eenpersoonsbed en, niet onbelangrijk voor stoere kampeerjongens en meiden, meer dan voldoende ruimte in de buurt om een tent op te slaan. TV is er niet, wel wifi, een houtkachel, open haard, (kinder)fietsen, een bolderkar en volop spelletjes, speelgoed en vogels om te ontdekken in het 6100 hectare natuurgebied waarin het staat. Hier wil je zijn.

Bed & Boshuisje

Bed & Boshuisje

Klinkt als één, maar het zijn er vier, die boshuisjes. Midden in de natuur, namelijk vlakbij Holten, twee in Appelscha en de laatste in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Precies wat we nodig hebben nu. Frisse lucht tank je in het bos en als je lekker binnen blijft, kun je eindeloos naar buiten turen dankzij de grote ramen. Hondjes zijn welkom, hiep hoi.

Gasterie Lieve Hemel

Gasterie Lieve Hemel

Een stukje Frankrijk in Nederland met een Limburgs sausje eroverheen. Zo beschrijft Gasterie Lieve Hemel in Sevenum zichzelf en we could not agree more. Niet een huisje waar je zelf kunt koken, maar omdat ze zo’n fijn terras en een geweldig menu hebben, vergeven we ze dat meteen. Want hoe vakantie vieren is dat: de hele dag de omgeving in, op de (bak)fiets of met de elektrische huurauto, beetje zon pakken in de grote tuin met zwemvijver of in de oranjerie met houtkachel. En dat interieur – houten balken meets kunst meets knusheid meets heerlijk vertoeven. Papa en mama kunnen bijkomen op het terras (geen probleem met deze wijnkaart) en de kids kunnen zich dagen vermaken met van alles: trampoline, tafeltennistafel, een potje jeu de boule. Als papa en mama het lief vragen, mogen ze misschien zelf ook wel een potje meedoen. Is op een terras is de zon niet genoeg bijkomen, dan kun je ook nog naar de wellness of een massage boeken. Zeg nou zelf, dit klinkt toch als puur joie de vivre?

Gasterie Lieve Hemel

Heeren van Tricht, Tricht.

Heeren van Tricht, Tricht.

Wil je opstaan en zelf je vers fruit of kruiden plukken voor het ontbijt? Misschien een eitje rapen van de loslopende kippen? Hoppa, naar de Heeren van Tricht dan. Een heerlijk, ruime (heel ruim!) tweepersoonsschuur met alle luxe die je je kan bedenken. Een schattig keukentje, fijne eethoek, hele fijne loungehoek en ons lievelingsplekje – twee fauteuils naast de houtkachel die uitkijken over je eigen tuin en de perenboomgaard erachter. Je moet langs het huis van de eigenlijke heren van Tricht, maar die zijn hartstikke gezellig en zodra je het pad doorloopt, heb je alle ruimte voor jezelf. Fijne extra: de houten sauna, gemaakt van een wijnvat, kan je gebruiken om alles lekker gaar te stomen.

Heeren van Tricht