1 februari 2016, door Maartje

2016 (en wat wij daar dan van denken)

1 februari 2016, door Maartje

2016 (en wat wij daar dan van denken)

Tara, die tegenwoordig haar steentje bijdraagt aan Chapter Friday, de website van Yara (klinkt als een geweldig duo, Tara en Yara, en dat is het ook), vroeg me naar mijn ideeën op het gebied van reizen en eten. Die ideeën vind je hier onder, en als je ze liever in het Engels leest, dan klik je door naar de website van Yara waar die ideeën vertaald werden door Tara. Voilà. Chapter Friday

Down Under Wanneer je me vraagt wat ik het liefst wil ontdekken, wat bij mij 'speelt' op het gebied van reizen, dan heb ik geen antwoord want: ik wil alles. Alles. Maar dat kan niet. Dus in tweede instantie geldt in 2016 niks anders dan in 2015 en 2014: ik wil een dikke vette verre reis maken, een reis die er toe doet en die me nog heel lang gaat heugen. Dat, en anders blijven we lekker (en lekker save) in de buurt. In het eerste geval is dat wat mij betreft Australie. Wil ik. Omdat ik het wil. Niet origineel, nee, maar tsja, zo is het nu eenmaal. Maar ook Cuba en Argentinie lonken als een dolle. Daarnaast heb ik zin om eigen land (of net over de grens) te (her)ontdekken, want er is zoveel leuks op een steenworp waar we gewoon geen idee van hebben. Zonde.

Barts-Boekje-the drifter blogKiekjes via @thedrifterblog, een van de vele Aussies die ik volg en een van de redenen waarom ik naar Australie wil, met name naar Byron Bay, waar The Drifter Blog huis houdt. Overigens heeft het land by far de beste trouw-instagrams. Ook een aanrader: @melournegirl.

Hiken, enzo Is het de leeftijd of het is echt zo? Zelfs na een kritische blik toch echt het laatste... Steeds meer mensen zeggen dat ze 1) alleen op vakantie willen, ook al hebben ze een relatie, 2) iets 'goeds' willen doen tijdens die vakantie, vrijwilligerswerk bijvoorbeeld (wat uiteraard uiteindelijk toch ook vooral voor jezelf van belang is, maar dat geeft helemaal niks), of iets goeds voor zichzelf: een talencursus, een yoga-mindfullness-trip, een schrijf- of fotografie-les, of 3) willen gaan hiken, wat natuurlijk gewoon een modern woord is voor een potje wandelen. Skiën, racefietsen, koken: in diezelfde categorie.

Hier aan de Kust In eigen land trokken we voorheen voor een weekend (bijna) niks naar Zeeland of Maastricht, maar die plekken zijn blijkbaar uit de gratie (sorry, ik heb het niet bedacht). De Waddeneiland zijn jevanhet, waarbij vooral Vlieland het Ibiza van de Lage Landen is/wordt (wederom: ik heb het niet bedacht), en ook Ameland wordt steeds hipper, tot irritatie (uiteraard) van de rustzoekers die er al jaren komen. Hier aan de Kust

Portland KLM vliegt sinds kort rechtstreeks op Portland en laat Portland nu een soort van het nieuwe San Francisco zijn (ook een regelrechte aanrader!): het is klein en overzichtelijk, op iedere straathoek staat een leuke kroeg of winkel en het heeft het beste van alle werelden: stad en natuur op nog geen uur naar rechts (all year long skiën zelfs) of naar links (strand), zie het 'hiken enzo' van hierboven.

Barts-Boekje-portlandKiekjes van @kahri, die in Portland woont en kiekt.

Detroit Say what? Ja echt. Voorheen was Detroit een vieze, rauwe, ruige stad met alleen industrie en een giga-reputatie op het gebied van house/techno muziek. Maar de creatieven, de kunstenaars - en dan bedoelen we het authentieke volk, niet de wannabe's - van New York zijn de drukte en de prijzen van New York zat en trekken in grote getalen naar, juist, Detroit. Mark my words, het is de USA-stad van de toekomst. Chicago is er overigens ook zo een. O, en San Diego voor de surfdudes, maar dat was al even zo.

Something Fishy Voor het betere eten en drinken in eigen land: it's all about fish. En de Peruaanse keuken. En groente. 2016 was nog amper begonnen en de aankondigingen van nieuwe vis- en vegarestaurants stroomden mijn inbox in, allemaal met hetzelfde doel: echt lekkere visgerechten - in restaurants toch vaak een dure bedoening -  toegankelijk maken voor iedereen. Kijk in Amsterdam vooral uit naar Pesca, een 'vistheater' aan de Rozengracht, open vanaf maart 2016, en naar de John Dory Vistronomie van de chefkok die bij Visaandeschelde (zo'n typisch megaduur maar o zo goed visrestaurant in Amsterdam) achter het vuur stond. Maar overal duiken ze op, zo opende in Utrecht net de Sea Salt Saloon, Tilburg heeft binnenkort De Visserij en in Rotterdam opende het Peruaanse Civiche y Maas.

Barts-Boekje-ijsland

IJsland Is al tijden leuk en top en fijn en relaxt en eerlijk is eerlijk: hipper dan hipster, maar ik was er pas weer voor de 3e keer en iedere keer is het weer leuker. Er zijn fantastische prijsvechters op de markt zoals Iceland Air en WOW Air (een luchtvaartmaatschappij met roze voordelig op New York en Portland maar de maatschappij geeft je ook de optie tot een overstap die wel 7 dagen mag duren. Twee vliegen in 1 klap noemen we dat.

Treinen Met alle stomme, afschuwelijke terreurdreigingen is het zo dat steeds minder mensen willen vliegen en liever op de trein stappen. Eerlijk gezegd was het voor mij altijd al een van mijn favoriete manieren om te reizen; relaxt vanaf het moment dat je instapt, je kunt zoveel koffers mee nemen als je dragen kunt EN ons hondje, Willem, mag altijd mee. Nu we dan toch de buurt gaan verkennen: de trein dus. Naar Belgie (Gent is zo leuk!) of met de DB (Deutsche Bahn) naar Duitsland, stukken punctuelere dan 'onze' NS. Bestemming Winterberg bijvoorbeeld, maar ook naar 'gekke' Duitse plaatsen als Karlsruhe, Freiburg, een universiteitsstad of Salzburg (oke, dat is net Oostenrijk, kniesoor).

Spanje San Sebastian is de culturele hoofdstad van Europa dit jaar en in de kleine binnenstad struikel je over de fantastische tapastentjes, net als in Bilbao, ook een aanrader. Net niet Spanje maar Frankrijk (maar op de grens) en oprecht een van de allerleukste plekken waar ik in 2015 was: Biarritz.