Almere5 juli 2019, door Barts Boekje

24 uur in Almere? Dat doe je zo

Almere, 5 juli 2019, door Barts Boekje

24 uur in Almere? Dat doe je zo

Meine gutte, we gingen laatst even heel erg uit de comfort zone. Ja, want we gingen zowaar naar Almere! Almere! Wie had dat gedacht. Want ja, Almere is eigenlijk een beetje hetzelfde als De Pier in Scheveningen. Kwam heel langzaam, zag heel scherp en begint nu zonder twijfel te overwinnen. Langzaam maar zeker, ja, maar zonder twijfel.

Almere dus. Wij gingen er vanaf IJburg (Amsterdam) met een heel snel bootje (toepasselijk genaamd: de snelle RIB) naar toe. Even over dat bootje: heel hard, heel eng en daarom hilarisch (ideaal voor een groepsuitje!). Wij pleiten sowieso voor een waterlijnverbinding tussen Amsterdam en Almere. Want Almere binnenvaren met een bootje is zeg maar gerust magisch mooi. Wisten we dat van tevoren? Neen. Hadden we dat verwacht? Zeker niet. Overtrof het onze verwachtingen? Absoluut ja. Eigenlijk laat een entree via het water Almere op haar mooist zien. Brengt ons gelijk de aftrap van een mooie 24 uur in Almere:

Boathouse Almere

Boathouse Almere

Aan het water, achter het riet, en dankzij de stijlvolle inrichting binnen net zo mooi als buiten. Boathouse Almere ademt rust, allure, verwennerij en vertier. De inrichting – met verschillende hoogtes, zitjes en kleuren – voelt aan als een knusse huiskamer en het terras – groot, zonnig, aan het water – als de mooie tuin van je oma. Aan de oevers van de Noorderplassen, hoe leuk. Tel daar de uitgebreide, luxe menukaart bij op en 1,2,3: Almere is zo slecht nog nie.

Futuristisch hoor

Futuristisch hoor

Na een uitgebreide lunch – met een glaasje bubbels of 2 – vervolgden we onze weg naar het centrum van Almere. Dat is een wandeling van zo’n 30 minuten vanaf de boot. En ook dan zie je: Almere is omgeven door groen en water. Hoogtepunt is het futuristische, architectonische gebouw van het UWV. Ja bah, een overheidsinstelling. Jakkes. Maar als je toch in Almere bent, is het zeker even de moeite waard om dit gebouw te ontdekken. Deed ons een beetje denken aan het nieuwe gemeentehuis van Aarhus (Denemarken, Europese Hoofdstaf 2017, leuk voor op je emmerlijstje.)

The Black Cockatoo Almere

The Black Cockatoo Almere

Eenmaal aangekomen in het centrum was het nog een tikkie te vroeg voor wijn. En dus werd het koffie. Bij The Black Cockatoo. Een vrolijk, geel, vegan paradijsje. De koffiekeuze is reuze en heb je trek? Ga dan voor de philly steak, die wordt geserveerd op een zwart broodje. Steekt zo lekker af bij die gele inrichting, erg leuk allemaal. Kleine trek of helemaal geen trek? Ga dan toch voor de chocolade brownies, want god nondeju, wat waren die lekker. Overigens bevindt de Cockatoo zich in hartje Almere centrum en daarover een leuk feitje. Want. Wist jij. Dat. Almere Centrum de Beste Binnenstad 2017 – 2020 van Nederland is? Nee hè. Welnu, bij deze. Toch weer wat geleerd van Bart.

Vis à Vis Almere

Vis à Vis Almere

Waar we pas echt onder de indruk van waren was het avondprogramma. Buiten het centrum, midden in het groen, lag daar opeens een creatief geknutseld terrein, vol gekkigheid. Hier mag je aan zoiets als Roest en Thuishaven denken. Maar pas op, dan zijn we er nog niet. Op dit gekke terrein, Vis à Vis genaamd, kun je aanschuiven voor een diner en – nu komt ie – een voorstelling in het openluchttheater. Want aha, daarom is dat terrein zo creatief ingericht. En wij maar denken dat The Lion King een indrukwekkende voorstelling was! Vis à Vis gaat daar gewoon makkelijk overheen hoor. Nog tot en met 22 september is daar de voorstelling Robot te zien en neem nou maar van ons aan dat ‘ie heel erg cool is. Het hele terrein komt tot leven en het verhaal – over mensen die steeds meer op robots gaan lijken en robots steeds meer op mensen – zit vol humor en onverwachte slimmigheden.

Lodgerie het Groene Geheim

Lodgerie het Groene Geheim

Na die indrukwekkende voorstelling met geweldige prikkels was het noodzaak om tot rust te komen. Wil je een romantische getaway, wil je in alle rust aan je boek schrijven, wil je quality time met de vriendengroep? Vier woorden: Lodgerie het Groene Geheim. In het prachtige groen dat Almere rijk is, vind je deze oase van rust en genot. Hier kun je huisjes huren; welgeteld zeven, dus niets geen drukte. Ieder huisje is van alle gemakken voorzien (lees: een aparte etage voor het hartvormige bad) en grenst aan de sprookjesachtige tuin (zo groot als een weiland). Vooruit, het getjirp en de verdere stilte zijn even wennen, maar geef het vijf minuten. Oh en pssst, niet doorvertellen hè.

 

Tel daar acht uur aan droomzachte slaap en een ontbijtje tijdens zonsopkomst bij de Lodgerie bij op en voilà, er is hier sprake van 24 piekfijne uurtjes in Allytown. Hiep hiep Ally! Wil je meer leuke tips over Almere? Die kun je hier lezen.