5 februari 2018, door Maartje

5 x Slapen aan en bij het strand in Nederland

5 februari 2018, door Maartje

5 x Slapen aan en bij het strand in Nederland

Om alvast in de zomersferen te komen. Omdat je nooit te vroeg kan zijn met het plannen van je zomervakantie. Omdat aan het strand zitten altijd zo'n vakantiegevoel geeft én Nederland errrrrgg veel moois te bieden heeft: 5 x Slapen aan en bij het strand, gewoon, in Nederland.

Barts-Boekje- slapen aan de kust

Duynpark het zwanenwater
Het strand van Callantsoog is het rustigste en witste zandstrand van Nederland. Hier, op nog geen tien minuten wandelen van de zee en midden in natuurgebied Het Zwanenwater, ligt het kleinschalige vakantiepark Duynpark het Zwanenwater. Een unieke plek met toffe tenthuizen verscholen tussen het helmgras, elk in zijn eigen duinpan. Er zijn drie verschillende soorten verblijven: de Duinlodge voor zes personen (vier volwassenen en twee kleintjes) met een eigen toilet en buitendouche. De Strandlodge waar je met acht man in kan, met een vrijstaand toilet en een douche in een tobbe. En er zijn fotogenieke tipitenten, de Jutters, voor vier personen.

Barts-Boekje- Duynpark het zwanenwater

Ieder verblijf heeft zijn eigen veranda en een verhoogde vloer van hout. Dat is belangrijk voor wie, net als ik, niet van kleine kruiperige beestjes houdt (of van kamperen). De lodges hebben nostalgische, volledig ingerichte keukens en een eigen houtkachel.

Voor de tipitenten is er de kookkar, een mobiel fornuis dat hetzelfde werkt als de houtkachels. Rooster erboven en je hebt een barbecue. Er zijn stapels kussen, een koelkist met koelelementen als ijskast, authentieke petroleumlampen, op hout gestookte hottubs en een kandelaar boven de eettafel. Open vuur is verboden: remember het natuurgebied. Wat er niet is? Stromend warm water (wel koud). Dat tap je elders en vervoer je in een grote bierton op wielen naar je verblijf, waar je de ton aansluit aan de douchepomp. Eitje. Een radio, die is er ook niet, laat staan een tv. Back to basic, basically, maar dan comfortabel. Bovendien hoef je bij de camping-plus helemaal niks. Je kunt gewoon naast je tenthuis gaan zitten en zeggen dat je aan het kamperen bent. Probeer dat maar eens bij een hotel.

Zeeweg 2, Callantsoog

Meer de hort op in Nederland en Belgie, mét je hondje? Hebben we!
Zie Little Escapes: Honden Welkom

Barts-Boekje- slapen aan de kust 1

Kust, Katwijk aan Zee
Een huisje aan zee, stiekem willen we er allemaal wel één. Eindeloze ontspanning, rust en ruimte. Een frisse ochtendduik in de zee (wel alleen in hartje zomer hoor) en een beetje lopen door de duinen, we like. De strandhuisjes van Kust komen met 10 huisjes sterk en zijn voor maximaal vijf personen, groot of klein. Maar of je nu met vrienden gaat of met je gezin, doe egoistisch en claim de vide-slaapkamer: wakker worden met alleen je eigen tenen die het uitzicht op de Noordzee verstoren. Wie wilt dat nou niet? En niet te vergeten, om de hoek bij Leiden en Den Haag, zodat je tijdens je dagen weg, ook nog even de stad in kan glippen.

Boulevard Zeezijde 41, Katwijk aan Zee

Barts-Boekje- Camping de Lakens Airstream

Camping de Lakens Airstream
Bij Camping de Lakens in het Noord-Hollandse Bloemendaal kán ouderwets gekampeerd worden, inclusief een wc-rol onder de oksel, maar kamperen-plus is er eveneens aan de orde van de dag. Vooral de Beachbus is een feest: het voormalige kantoor van surfschool Surfana houdt het midden tussen de bekende zilver- kleurige Airstream-caravan (die overigens ook te boeken is, elders op de camping) en een Amerikaanse schoolbus. Privacy hier. Voor de bus hangen twee grote hangmatten, er staat een picknicktafel en binnen is het ruim en van alle gemakken voorzien. Buiten de bus gaat het feest door: Camping de Lakens kent namelijk ook een boutiquehostel, alias de backpack shack, een verzameling oude zeecontainers met kamers voor twee of drie personen. Alle kamers hebben, naast bedden, een kachel, stroom, fris beddengoed en verlichting. Een bed boek je voor gemiddeld dertig euro per nacht per persoon. Leuk, al klopt ons hart nog net wat har- der voor de beachlodges, de kampeerbungalows en voor de luxe, volledig ingerichte De Waard-safaritenten. Naast alle kampeer-plusopties heeft Camping de Lakens nóg een groot pluspunt, namelijk de ligging in een glooiend duinlandschap met de zee op slechts tweehonderd meter afstand. Bijna klaar met jubelen: de kleinschalige festivals die er georganiseerd worden zijn té leuk, net als de strandtent van de camping, Gestrand. Bij Gestrand geen ordinaire burger maar surf & turf van Kennemerduinhert, gegrilde Albacore tonijn met couscous, tartaar van Schotse Hooglander, Texels lam en een Haarlems Jopenbierje of koffie van Brandmeesters, uit Haarlem, on the side. Het meest briljant is de hoogte van het houten paviljoen: dat is zo gebouwd dat écht al het zonlicht wordt gepakt.

Zeeweg 60, Bloemendaal aan Zee

Barts-Boekje-strandhuisjes

Haagse strandhuisjes Kijkduin
Dit is er zo één waarbij beelden meer, veel meer zeggen dan woorden. Geen filter voor nodig, helemaal niks. Ja hoor, ben maar even stil. Dat mag. Dat waren wij ook. Hoe leuk is dit?! En hoe mooi? En hoe heerlijk? Nou, zó leuk dus. Smaakvol en comfortabel ingericht en je kan er zelfs met vier volwassenen goed terecht. Bovendien is de locatie van de Haagse Strandhuisjes een verrassend relaxte optie voor een dag uitwaaien: het strand van Kijkduin. De badplaats is een verademing als je gewend bent om handdoekje-handdoekje te liggen, is prima bereikbaar en je kunt er gratis parkeren. Gratis. Nog leuker wordt het als je na een dag zon, zee en zand niet meer naar huis hoeft, maar kan blijven tukken in zo’n tot de verbeelding sprekend houten huisje op palen. Er zijn welgeteld twin- tig Haagse Strandhuisjes te huur. De luxe huisjes zijn efficiënt ingedeeld en voorzien van een fijne douche en een volledig ingericht keukenblok. Al zul je die alleen gebruiken om koffie te zetten, want Kijkduin heeft nog een partij leuke strandtenten ook. 

Zandmotorpad, Kijkduin

Barts.Boekje.Strandhuisje.Molecaten

Strandhuisjes Molecaten, Cadzand-Bad
Voor iedereen die het wel gezien heeft met alle white-wash-zilte-drijfhout-zeester-aan-de-muur-algehele-zeeheid: zoek niet verder, want een en al design zijn de strandhuisjes Molecaten. Als onderdeel van vakantiepark (lees: camping-plus) hebben ze vijftien duurzaam gebouwde strandhuisjes voor 6 (!) personen. Met uitzicht op het strand en de zee, panoramisch uitzicht én veranda. Bonus 1: voor 6. Lastig te vinden. Bonus 2: de hond mag ook mee. Bonus 3: design. strand. zee. alles.

Zwartepolderweg 1, Cadzand