Tips voor slapen, eten, bezienswaardigheden, natuur en de bloesemperiode in de Betuwe (Gelderse Streken)
'Eigenlijk hoeven we Nederland niet uit' en 'Nederland heeft zoveel moois' hè!'. Twee opmerkingen die de lading volledig dekken wat betreft de Betuwe. De Betuwe, ook wel bekend als de fruittuin van Nederland (fruitboomgaarden op iedere hoek van de straat, maar daarover later meer), is een streek in Gelderland tussen de rivieren de Waal en de Rijn. Een streek waar je je weliswaar een week, weekend of slechts een dag kunt vermaken door te wandelen, fietsen, slenteren, eten, drinken of door even helemaal niks te doen. Neem de kids mee op sleeptouw, plan je vriendenweekend hier, stel het voor aan je familie of ga juist lekker alleen.
De Betuwe in de Gelderse Streken is een allemansvriend en in dit artikel tips over hoe je je er het beste kunt vermaken. Tips voor slapen, eten, bezienswaardigheden, natuur en de bloesemperiode in de Betuwe.
De Betuwe dus, waar kennen we die ook alweer van? Grote kans dat je vooral weet dat de witroze bloesem hier op zijn mooist is. Misschien komt Flipje ‘het fruitbaasje van Tiel’, wel in je op of wellicht reis je er jaarlijks naar af voor het Fruitcorso in Tiel of het gratis(!) festival Appelpop. Wat we in ieder geval kunnen beamen is dat het bruist in de Betuwe, dat het er divers is en voor vrijwel iedereen leuk. Je combineert er cultuurhistorie (aan musea geen gebruik) met nostalgie (de dorpen zijn net ansichtkaarten). Daarnaast volop opties voor watersporten, dus zomervakantie op en top hier. Overtuigd? Wij ook. Dan rest alleen nog de vraag waar we gaan overnachten? Slapen kan in een hooiberg, een dijkhuisje aan de Linge, in een hotel, of zelfs in een fruitboomgaard.
Een greep uit hoe je je kunt vermaken in een dag, weekend of langer delen we in dit artikel. Pick and mix…
Algemeen
We promised you ansichtkaartwaardige dorpen en stadjes when in de Betuwe. Buren is het levende bewijs van de pittoreske dorpen waar je kunt slenteren (ook een aanrader is om Buren te combineren met een fietstocht) door de straten met een portie rijke geschiedenis. Buren ligt verscholen aan de Korte (dat is een zijriviertje van de Linge). Naast schattige straten en mooie steegjes kent de vestingstad een rijke geschiedenis, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de Familie van Oranje.
Stadswandeling
Het fijne aan Buren is dat je alle hotspots, rust en straten in een dag af kunt tikken. Dat doe je het beste met de benenwagen. Struin door de straten, plof neer op een aantal terrassen (bijvoorbeeld die van de Hofhouding). Loop over de vestingwal, geef een high five aan de beelden van Willem van Oranje en Anna van Egmont, bezoek de St. Lambertuskerk en wandel door het Begijnenpoortje en langs het voormalige Stadhuis. Precies hoe je moet lopen? Dit is een linkje naar de stadswandeling.
‘Het museum dat over grenzen gaat’, dat klinkt net zo indrukwekkend als dat het museum in werkelijkheid is. Grenzen? Jep, de grenzen die door de Marechaussee iedere dag voor onze veiligheid bewaakt worden én de grenzen die mensen voor zichzelf stellen. In een bezoek leer je hoe onze krijgsmacht werkt en vooral wie daar werkt, ook word je terug in de tijd meegenomen en naar momenten van vandaag de dag. Bovenal komen er interessante vraagstukken en onderwerpen aan bod, zoals vrouwen in actieve dienst en offers die er worden gemaakt voor vrede en veiligheid.
Dat museum is dus mega interessant, maar dat is het gebouw waarin het huist ook. Het Marechausseemuseum zit in een oud weeshuis. Omgebouwd tot een moderne inspirerende plek, maar met details van vroeger. Leuk voor de kids of met een groep is het M-lab wat in het museum huist. Hier mag je spelenderwijs op onderzoek uit met experimenten als het onderscheiden van een valse vingerafdruk.
Alle indrukken van het fijne Buren; je krijgt er trek van. Geen hogere wiskunde dat je voor een portie gemoedelijkheid en gezelligheid bij Brasserie de Hofhouding moet wezen. Het restaurant zit in een voormalige smederij, maar is omgetoverd tot een knus restaurant met in de zomer een lekker terras.
Op het menu? Niet teveel poespas, maar lekkere broodjes als een clubsandwich of een broodje met snijbiet als beleg. Ok, toch ook een paar minder hedendaagse keuzes als een groentequiche of panini’s. Op de vrijdagen en zaterdagen kun je er ook dineren.
- De Rode Held: een winkel waar het voelt alsof je bij je oma thuis bent (op een leuke manier). Leuk voor een bakje thee.
- World of Chocolate: je raadt vast al wat je hier kunt scoren.
- Restaurant de Prins: een restaurant (en hotel) waar je niet omheen kunt als je Buren betreedt.
- Restaurant Lagrange Buren: een fine dining restaurant met bijzondere combinaties, eerlijke producten en goede details.
Het centrum van Buren uitgespeeld? Dan kun je een tikkeltje verder gaan kijken. Heus niet veel verder hoor, want Visscher Classique vind je een paar straten van het stadscentrum af. Visscher Classique is een Oldtimermuseum, waar je zo’n honderd auto’s (van Simca’s tot Peugeots en Citroëns, maar ook klassieke trucs, tractoren en een tankwagen) kunt spotten. En dat is ook écht leuk voor met de kids.
De liefde voor auto’s hier is heel indrukwekkend, maar het leukste is dat je hier de auto’s mag huren waar je alleen maar van kunt dromen. Zo ervaar je zelf het rijden met een old- of youngtimer. Om de cirkel rond te maken, rijd je met je gehuurde auto langs de Linge, door de bloesem en van fruitgaard naar wijngaard.
Iets meer dan twintig kilometer verder dan Buren vind je Bed and Breakfast de WoerdT. Een fijne plek om de benen te laten rusten, met een kop koffie voor je uit te staren over het groen en om vanaf hier allerlei leuks te ondernemen.
Piepklein, zo kunnen we Altforst (waar je bed and breakfast de WoerdT vindt), het beste omschrijven. Een oude koeienstal werd omgetoverd tot een luxe en moderne bed and breakfast. Er zijn een vijftal luxe tweepersoonskamers (met elk een eigen badkamer en toilet).
Dagelijks een biologisch streekgebonden ontbijt in de gemeenschappelijke ruimte, waar je ook kunt chillen in de lounge of ‘s avonds kunt mee-eten. In de grote (lees: hele grote) tuin vind je enkele hottubs (even goed zoeken).
Vanaf bed and breakfast de WoerdT duik je zo de natuur in. Huur hier een fiets, e-bike of mountainbike en kijk rond in de omgeving.
Zin om vanaf bed and breakfast de WoerdT er ‘s avonds nog op uit te gaan? Of zin in lekker lunchen/dineren in de Betuwe? Meraqi is je vriend. Waar alles in de Betuwe recht voor zijn raap is (heel fijn), doet Meraqi het net een tikkeltje anders (en die afwisseling is juist heel leuk). Je gaat dan dus wél op ontdekkingstocht met smaken van over de hele wereld, maar dan wél met producten uit eigen regio.
Er wordt gekookt in het restaurant met open keuken (ook wel het welbekende ‘Chef’s Table’ concept). Fijn: de prijs is relatief zacht. Op het menu dus lekkere vis, mals vlees en goed uitziende vega gerechten.
We blijven nog even hangen in Beneden-Leeuwen, het is tenslotte een van de plekken waar je moet wezen voor een stevige hap voor, na of tijdens alle activiteiten in de Betuwe. De Twee Linden is een hotel en restaurant, maar wij kwamen voor dat laatste. Je kunt er goed eten en lekker op het terras zitten. Het is tevens het startpunt van leuke fietsroutes. Hoe wij de dag dan zouden indelen? Koffietje bij De Twee Linden, hop de fiets op en de fietstocht dan weer afsluiten bij De Twee Linden.
We zijn lovend over de Betuwe, dat moge duidelijk zijn. Maar wanneer we écht verliefd zijn op de Betuwe, is vast en zeker in het voorjaar. Wanneer de bomen allemaal in bloei staan met witte en roze bloesem. En waarom dat daar zo mooi is? Je vindt hier volop fruitbomen, die in de zomer dan weer mega leuk zijn om te bewonderen als het fruit er ook aanhangt. Je fietst er van fruitautomaat naar boer die zijn producten aan de deur (met vaak landgoedwinkel) verkoopt, naar fruitgaard (ga heus overal een kijkje nemen om te plukken, proeven en ruiken) naar cultuurdorpje. Tijdens de bloesemroute Maas en Waal kruis je bovendien Veerdam Druten, ga je een rondje om de kerk van Druten en vang je een glimp van de Afferdense en Deestse Waarden. De watten? Dat zijn uiterwaarden waar ook mooi gewandeld kan worden.
Verschillende factoren zijn de oorzaak van wanneer de bloesemperiode precies is. .Wil je weten wanneer de fruitbomen in bloei staan? Op de Bloesemalert-app vertellen ze het je.
Omdat we niet genoeg van de bloesem kunnen krijgen (al helemaal niet als het zonnetje erop schijnt en er lammetjes en pony’s onder staan), ontdekken we de bloesem het liefst ook nog even wandelend.
Deze bloesemroute combineert de rondjes de Tuut en Appeltern en loop langs de fruitbomen in en rondom Appeltern. Voor de uitgebreide omschrijving van de route moet je even hier klikken.
Nog één museum dan, omdat ze hier zo mega interessant zijn én mooi liggen. De bloesemroute wandeling begin én eindig je bij Stoomgemaal de Tuut en dan kan een bezoek natuurlijk niet missen. Een museum waarvan je je even helemaal in de Nederlandse historie waant en waar je met een portie nieuw inzicht weer vertrekt. Stoomgemaal de Tuut is een volledig gerestaureerd, werkend gemaal en een testament van de eeuwige strijd tegen het water. Je krijgt hier een doorkijkje naar het begin van de twintigste eeuw. Je leert over de machines en de mensen kennen.
Ook fijn: je bedenkt zelf hoe lang je bezoek gaat duren. Met de iPad volg je je route door het museum. En ook leuk: sluit je bezoek af in het Stoomcafé waar deelnemers van de lokale zorginstelling van alles lekkers naar je tafel brengen.
We vinden het meer dan leuk als op een specifieke plek alles bij elkaar komt. Zo ook het geval bij de Zandroos. De hele familie is actief betrokken in het bedrijf en de boerenbedrijven uit de regio mogen hun producten aanbieden in de Langoedwinkel. Naast die Landgoedwinkel kun je ook nog eens lekker lunchen bij catootje (of brunchen, high tea’en of wat drinken). Vooral leuk als je dat lunchen combineert met een bezoek aan de boomgaard. De kids kunnen daar een speurtocht doen en het hele jaar bestaat de mogelijkheid om een wandeling door de fruittuin te maken. Een plek waar dus van alles samenkomt.
Boomgaard/Langoedwinkel de Zandroos
All time favoriet in de Betuwe is Heerlijkheid Mariënwaerdt, een familielandgoed van ruim 1.000 hectare (das dus is echt huge) in Beesd. Daar draait alles om natuur en duurzaamheid, maar dan wel good looking – we zijn immers niet blind. Je kunt er slapen, ja, daarover lees je hier alles en meer: Heerlijkheid Mariënwaerdt accommodaties. Doe! And thank us later…
Maar er is meer: je kunt er fietsen, wandelen, winkelen, eten, borrelen, of een feest geven, ook zonder overnachting (al is mét natuurlijk wel het leukst). Op loopafstand vind je namelijk restaurant De Stapelbakker waar je vanaf tien uur in de ochtend terecht kunt voor versgebakken appeltaart (dikke tip!), scones, uitsmijters, salade of pannenkoeken. En schijnt de zon? Dan plof je zo het terras op met een borrelplank met eigen kazen, chutneys en worst. De producten zijn veelal biologisch, puur en (h)eerlijk.
Als we het over de fruitgaarden hebben gehad, dan mogen we de wijngaarden absoluut niet vergeten. Ieder jaar groeit het aanbod in (lekkere) wijn in ons land. De meeste wijngaarden zijn te vinden in Limburg en Gelderland, daarna volgt al snel de Betuwe. Betuws Wijndomein is dan zo’n leuke plek die je niet wilt overslaan. Het eerste punt waarom deze plek punten scoort, is omdat ze er van alles leuks organiseren. Van een workshop wijn maken tot wijnproeverijen en een ligconcert in de wijngaard. Punt twee: omdat je er een picknickmand kunt reserveren met natuurlijk lekkere wijn. Punt drie: omdat alles er vakantie ademt met een speciale wijngaard wandeling en met een wijngaardwinkel.
- Brasserie de Buurman: uniek gelegen en een knap gezicht, dat is wat je naast lekkere maaltijden aantreft bij Brasserie de Buurman.
- Old Skool Druten: een rustig dorp dat Druten, maar bij Old Skool pakken ze uit. Kunstwerken op je bord voor betaalbare prijzen.
- Ristorante RetroGusto Druten: mocht je dan toch echt genoeg hebben van de gerechten uit de regio (we kunnen het ons haast niet voorstellen), dan zit je voor een avondje Italiaans bij Risorante RetroGusto goed.
- De theetuinen: net zo leuk als de appelgaarden en wijngaarden zijn de theetuinen. Dat zijn er bijna net zoveel als de appelgaarden en wijngaarden, dus klik vooral even op deze lijst.
- De Lievelinge in de Betuwe, daar kom je voor de sfeer. Deze camping is een groene oase in het bos en heeft royale kampeerplaatsen, een bonte verzameling van kunstzinnige accommodaties en is een eigenzinnige vrijplaats. Een paradijsje dat je graag je lievelingscamping noemt.
- Camping Stad en Land is een kleinschalige, knappe camping in Ommeren en alles wat je zoekt voor een portie gezelligheid. Leuk met het kleine spul, maar ook leuk zonder. Alles geheel vrijblijvend (eten mag, de gezelligheid opzoeken ook zeker, maar niks is verplicht) en alles tot in de puntjes verzorgd.
- De Drômegaard in de Betuwe: hier staat een gezellige drômecamper, oftewel een Oldtimer Mercedes waarin je in stijl kunt overnachten.