Nederland, Gelderland3 april 2023, door Isa de Laat

De Landgoedfair bij Heerlijkheid Mariënwaerdt is heerlijk vertoeven voor jong en oud

Nederland, Gelderland, 3 april 2023, door Isa de Laat

De Landgoedfair bij Heerlijkheid Mariënwaerdt is heerlijk vertoeven voor jong en oud

Middenin de bossen, tussen Utrecht en Den Bosch, daar hangen we het allerliefst rond bij Heerlijkheid Mariënwaerdt. Waar? Heerlijkheid Mariënwaerdt, een familielandgoed van ruim 1.000 hectare (das dus is echt huge) in Beesd, in de Betuwe. Daar draait alles om natuur en duurzaamheid, maar dan wel good looking - we zijn immers niet blind. Je kunt er slapen, ja, daarover lees je hier alles en meer: Heerlijkheid Mariënwaerdt accommodaties. Doe! And thank us later...

Maar er is meer: je kunt er fietsen, wandelen, winkelen, eten, borrelen, of een feest geven, ook zonder overnachting (al is mét natuurlijk wel het leukst). En als je dan plannen maakt, plan ze dan ergens tussen woensdag 16 en zondag 20 augustus (2023). Dan is namelijk weer de jaarlijkse vijfdaagse Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt. En die is dus echt heel erg leuk voor jong en oud met dank aan de niet te tellen stands met mooie producten, workshops, gezellige terrassen, eigen bier, walnotentaart in overvloed, foodtrucks, live-muziek, historische rondleidingen door Het Grote Huis en rondvaarten over rivier De Linge op de eigen boltjalk Aeltje... Juist, in de agenda, die fair.

Beeld Tess Korevaar

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Laten we bij het begin beginnen: Heerlijkheid Mariënwaerdt dus. Een landgoed zo gevarieerd als deze, dat zien we maar zelden. Sinds 1734 (is ff geleden) is Heerlijkheid Mariënwaerdt in bezit van de familie van Verschuer. De vakantiehuisjes zijn heerlijk. En de activiteiten zijn ontelbaar, allemaal met duurzaamheid hoog in het vaandel.

De landbouw is geheel biologisch en dat zie je terug in bijvoorbeeld een eigen landgoedwinkel. Denk aan eigen gemaakte kaas, chutneys, jams en olie. Ahja, een aantal dingen uit die landgoedwinkel komt van de Holstein-Friesian koeien die grazen in de wei. De eigen kudde Lakenvelders koeien zorgen voor biologisch vlees en dan is de cirkel rond. Nadat je in de landgoedbakkerij bent geweest voor granola, koekjes en brood. Maar de befaamde appel- en walnotentaarten naar geheim recept van de oude Barones zijn echt de moeite.

Zo, dat biologische rondje hebben we gehad, kunnen we nu het terras op bij het restaurant met eigen bier. Nog leuker: picknicken bij de Notenlaan onder de walnotenboom of bij de Appeldijk, met uitzicht op rivier de Linge. Je bent tenslotte niet voor niks in de natuur.

Natuur, eigen producten, voorzieningen en de ruimte; vraagt natuurlijk om meer. Dachten zij een lange tijd terug ook zo over en daarom ontstond de Landgoedfair. Die festivals waarbij we de helft van de tijd staan te zweten in een tent hebben we al genoeg deze zomer, bij de Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd sta je met je voeten in de natuur.

Van 16 t/m 20 augustus 2023 wordt het georganiseerd. Je vindt er hippe, kleine shops, foodtrucks en livemuziek. Van kleding en accessoires, tot antiek, brocante en leuke (cadeau)artikelen voor huis en tuin. De workshops, demonstraties en kinderactiviteiten beloven veel goeds. Kunnen de ouders neerploffen op een van de terrassen.

Inmiddels is het een van de grootste fairs van Nederland. Ook leuk, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Een kaartje kost €15 per persoon, maar zijn online met korting te bestellen voor €12,50.

Meer informatie of een ticket kopen kan hier.