Frankrijk5 mei 2019, door Barts Boekje

Het lijkt wel Costa Rica: op avontuur in Auvergne-Rhône-Alpes

Frankrijk, 5 mei 2019, door Barts Boekje

Het lijkt wel Costa Rica: op avontuur in Auvergne-Rhône-Alpes

De lente is gearriveerd en dat betekent op Bart’s burelen één ding: de zomervakantie moet geboekt worden. Geen zin in massatoerisme, maar wil je je wel als Godin in Frankrijk wanen? Nous avons un tip: de – nog vrij onontdekte – regio Auvergne-Rhône-Alpes, gelegen aan de langste rivier van Frankrijk: de Loire (waar je de beste wijn kunt boire).

Deze regio ligt onder Lyon. Eigenlijk is vooral de kant boven de Loire – richting Nantes en Tour – populair. Hoogste tijd dus om de onderkant, op zo’n uur rijden van Lyon, te ontdekken. Daar is het, en we spreken uit ervaring, minstens zo goed vertoeven. Als leidraad voor dit verhaal mag je dus die mooie Loire nemen, die in totaal zo’n 1.012 km lang is. Wel moet gezegd: het is en blijft het platteland van Frankrijk, dus les hotspots zijn très moeilijk te vinden.

We haakten in bij het Parc Naturel Régional du Pilat, waar je met je neus in le beurre valt. Dit natuurpark, tussen de Alpen en het Centraal Massief is 700m2 groot. Dankzij het mediterrane klimaat – vinden we fijn – heeft het park een goede afwisseling tussen cultuur en natuur.
In een notendop: je vindt er rust, ruimte, bossen, beken, bergen en meren. Je kunt er wandelen, fietsen, kanoën, voilá, je inner avonturier komt hier tot leven. Tenminste, dat was bij ons zo (en als dat bij ons gebeurt, dan ook vast bij jou).
Ook leuk aan Parc du Pilat: de schilderachtige dorpjes en Middeleeuwse huisjes. Een ansichtkaart met de groeten uit Frankrijk in het echie. Wil je Dumoulin-stijl op de fiets springen, dan tippen wij de route Via Rhôna (met e-bike, dat dan weer wel). Nog een tip: de wijngaard van Pierre Gaillard en dan vooral een flesje van zijn Condrieu. Delicieux!

Ben je niet zo van het wandelen en fietsen? Snappen wij best. Ook dan heeft deze omgeving iets leuks te bieden: een heuse Loire cruise, die vaart vanaf het middeleeuwse stadje St. Victor-sur-Loire. De route die je hier vaart is adembenemend mooi. Wij dachten altijd dat je voor een groen stukje berg richting Costa Rica moest, maar neuh hoor. In dit natuurreservaat van de Gorges de la Loire is het water helderblauw, zijn de bergkloven diep, is de natuur groen en de wereld stil. Tot rust komen doe je hier zeker. Hou je van extra luxe aan boord? Kies dan voor de boot Grangent, inclusief een erg uitgebreide Franse lunch. *nipt aan champagne*

Overigens is de middeleeuwse haven van St. Victor-sur-Loire leuk voor het hele gezin: je kunt er prachtig suppen, zeilen, kanoën, vissen en zelfs waterfietsen. Of gewoon zonnebaden op het strandje. Naah, als dat geen vakantie is…;)

Over gezinszaken gesproken: camping CosyCamp, in Chamalieres sur Loire, is een echte aanrader. Gloednieuw en aan de oever van de Loire. Dankzij die oever biedt die camping een prachtig uitzicht op rustig kabbelend water en rotswanden. Slapen kun je er doen in boomhutten, pipowagens of compleet ingerichte glamping tenten. Maar je mag natuurlijk ook zelf je tent – doet iemand dat nog? – of caravan/camper neerzetten. En je kunt er meer doen dan slapen alleen: er is een zipline van het hoogste niveau (letterlijk én figuurlijk) waar je zo twee uur zoet mee bent en je kunt er lekker ruig kanoën. Nogmaals: voor de avonturiers onder ons is een week nog te kort.

Een andere absolute aanrader is een wandeling door de Vallée de l’Emblavez. Dit is het stuk tussen Chamalières-sur-Loire en Le Puy en Velay (op die laatste komen we zo even terug). Hier loopt de G3-wandelroute en ook hier is de vergelijking met Costa Rica snel gemaakt. Ongerepte natuur, rotsachtige klimmetjes en panoramische uitzichten op de Loire. Ook inspirerend: je loopt een klein stukje van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en komt hier en daar een Sint Jakobsschelp tegen.

Dan moeten we het nog even hebben over Le Puy en Velay. Dit stadje in Haute-Loire, het hart van de Auvergne, is Franser dan Frans. Denk aan klein, bergachtig en historisch. Met als stralend middelpunt – daar boven op die berg – een waanzinnige kathedraal. Tevens opgenomen in het werelderfgoed van Unesco. Dat u het weet.

Enfin, Le Puy en Velay is wat je noemt een echt pelgrimsstadje. Voor veel pelgrims is Le Puy het vertrekpunt van de belangrijke Via Podiensis op de route van Saint Jacques de Compostela. Je zult dus overal wandelaars tegenkomen en de plaatselijke merchandise bestaat voornamelijk uit wandelstokken, jakobsschelpen en pleisters. Maar Le Puy en Velay c’est mystique. De groene en vooral rustige omgeving, de imposante kathedraal, de oude gebouwtjes en de pelgrims maken het een bijzondere beleving.

Maar waar eten we dan? Goed dat je het vraagt. We lichten twee restaurants typiques français graag voor je uit. Om te beginnen: herberg Lou Pinatou, gelegen op een rotspunt in Solignac sous Roche. Oer-Frans, met prachtig uitzicht, ook op je bord. De eigenaar maakt louter gebruik van lokale producten en doet dat op hoog niveau. Niet zo gek dat het restaurant afgelopen jaar een Bib Gourmand in ontvangst mocht nemen. Of je je hier als een God in Frankrijk waant? Oui oui, met een 3-gangen menu onder de 35 euro zeker.
Dan de tweede: La Cinquième Saison in Le Puy en Velay. Intiem, voorzien van een traditionele keuken van eigen bodem en simpelweg heerlijk. Het restaurantje ligt midden in het middeleeuwse stadje en doet ook erg middeleeuws aan. Ook hier eet je voor een schappelijke prijs en is de wijn heerlijk. Handig: net zoals de rest van Le Puy ligt dit restaurant op een berg, dus kunnen we rollend naar huis.
À bientôt!