Mexico14 januari 2018, door Maartje

Babymoon to the Max(ico)! (@Mexico)

Mexico, 14 januari 2018, door Maartje

Babymoon to the Max(ico)! (@Mexico)

Babymoon? Moet dat ook al? Oke, trouwen en dan op honeymoon, dat is een welbekend scenario, maar waar komt die babymoon nou toch weer vandaan? Ach, net als voor een babyshower of een babyborrel geldt ook voor de babymoon: weer een commerciele term voor wat we vroeger gewoon vakantie (of een reden voor cadeaus) noemden en niks hoeft. Maar hé, we zouden 'Bart' van Barts Boekje niet zijn wanneer we geen (extra) reden aan zouden grijpen voor een (extra) vakantie. En het moet gezegd, ondanks mijn sceptisch zijn over commerciele termen en verplichtingen... Zo'n babymoon, dat is toch écht wel wat! Ik ben om, zeg maar.

Barts-Boekje-Tui Mexico 3

Ten eerste omdat je, of je vrouw/vriendin, zwanger bent/is en dat is, anders dan (in ons geval tenminste) tijdens een 'normale' vakantie echt een reden om even helemaal niks te hoeven ('in ons geval' want wij vinden normaal gesproken niks leuker dan de omgeving verkennen, plekken checken, eten drinken eten drinken eten drinken - je kent het wel) maar tijdens die babymoon wisselen de dutjes elkaar af en dat is het wel. Schaamteloos. Heerlijk. En dat dan met je kop (of in elk geval: je tenen) in de zon graag, thankyouverymuch.

Ten tweede is het natuurlijk wel een 'dingetje', de allerlaatste vakantie samen. Met zijn tweetjes voor jullie een gezin zijn. Dat besef komt hoor, al voor je het vliegtuig in stapt. Hoewel... Een babymoon (of vakantie, geef het beestje een naam) naar Texel (8 x the best op Texel) of Gent (minitrips) zijn ook puike tips, dat terzijde.

Barts-Boekje-Tui Mexico 4

Wel vliegen? Tot 36 weken mag je het vliegtuig instappen, hoewel een tot-datum van 32 weken meer aan te raden is qua flexibiliteit (hallo vliegtuig, hallo energie), en mits met een zwangerschaps- en zogenoemde fit to fly verklaring die je krijgt van je verloskundige. Zo geschiede, en wel naar het land van gitaarmuziek en al mijn dromen: Mexico. Mochten er nu alarmbellen rinkelen: ja, voor Mexico geldt een Zika-waarschuwing. Desalniettemin zijn de risico’s tegen het einde van je zwangerschap erg klein en smeren is het credo (maar zoals echt altijd geldt: laat je goed informeren én luister naar je gevoel!).

Barts-Boekje-Tui Mexico 6

Wij gingen toen ik ruim 32 weken zwanger was, ten tijde van een topfitte zwangerschap welteverstaan. Geen vuiltje aan de lucht. Nogmaals: aanrader! Waarom Mexico? Ten eerste omdat wanneer thuis de winter inzet, het in Mexico zomer wordt. En wat is er lekkerder dan schaamteloze all day long dutjes onder een goudgele zon en strakblauwe hemel? Juist. De Riviera Maya is met recht een bucketlistbestemming met parelwitte zandstranden en goud-roze zonsondergangsessies. Ik ben (al jaren) hooked. Blijkt alleen al uit het feit dat we er niet alleen onze babymoon vierden, maar vier jaar geleden ook (een deel van) onze honeymoon (samen met New York en Miami) en daarna mocht/ ging ik nog een paar x werk/vakantie, #sorrynotsorry). Kortom: wat mij betreft is het dé ultieme (liefdes)bestemming!

Barts-Boekje-Tui Mexico 5

Wat we nog niet wisten en nog niet eerder deden, was inchecken in een all inclusive oord. Want alles inclusief, dat is toch voor uitgebluste mensen zonder eigen initiatief? Boy where we wrong! Maar echt. Mits je natuurlijk goed kiest, zoals voor het kleinschalige Tui Sensimar Sea & Suites aan de Riviera Maya tussen Playa del Carmen en Tulum. Reden: zelfs tussen die powernaps door hoeft je niet na te denken. Niet over budget, niet over wat nu weer te eten of over waar nu weer heen te gaan. Oke, je moet even kiezen tussen één van de maar liefst zeven restaurants op het vakantieoord, maar dat is geen straf. Zeven, inderdaad, met stuk voor stuk opvallend goed eten. Van een voor-elk-wat-wils-buffet op het strand (onze favoriet) via een Mexiaans restaurant (ook lievelings), een Italiaan, een Aziatisch restaurant (sushi! ook de varianten die je wel mag eten), een visrestaurant, een pub (ook heel erg goed!), een Frans-eske a la carte zaak en wat was die laatste ook alweer... Ach, pregnacy brain. En zoals gezegd: alles (!) inclusief. Feest.

Barts-Boekje-Tui Mexico 7

Al is het allergrootste feest het strand van het Tui Sensimar Sea and Suites. Hagelwit en voorzien van de heerlijkste Bali-stijl day beds. Hadden we die dutjes al vermeld? Daar komen bovendien nog een paar keiharde pluspunten bij: aan hysterisch entertainment doet het oord niet. Ja, er zijn yogaklassen voor wie wil, je kunt gymmen in de zee onder begeleiding (dat gebeurt een beetje verderop, heb je geen last van als je ligt te tukken), er is 'de vraag van de dag', een quiz waar je overdag aan mee kunt doen en de winnaars worden 's avonds in de bar 'ge-eerd', en zo zijn er nog wat nagenoeg onopvallende entertainment-initiatieven mocht je willen. En, en dat klinkt misschien bot maar is HEERLIJK als je op babymoon bent en nog even geen behoefte hebt aan huilende baby's en gillende kids: Tui Sensimar Sea and Suites is adults only. Zo fijn.

Barts-Boekje-Tui Mexico 11

O, en ook mega fijn: wij boekten een 'swim up suite'. Tip! Ten eerste is die (gigantische) suite op de begane grond (zo fijn als je zwanger bent; geen trappen), er is een jacuzzi en door de openschuivende deuren stap je – letterlijk – een langgerekte zwembadstrook die naar het gezelligste (met de beste muziek) barretje van het hele oord leidt (met barman die snapt dat je niet van de zoete cocktails bent zoals de Amerikanen - deze man shaked de beste niet-zoete drankjes). Mega-fijn deel 3 (of 4? of 5?): golfkarretjes brengen je af en aan, mocht je wat minder flexibel zijn.

Barts-Boekje-Tui Mexico 12

Wil je ook? Goed plan. Ook wanneer je niet perse naar Mexico wil, dan is het een aanrader om de 'Sensimar' term in je oren te knopen. Dis is namelijk het Adults Only concept van Tui en overal ter wereld vind je Sensimar bestemmingen: van Bali tot Marrakech en van Mallorca tot Thailand. Gewoon even 'Sensimar' intikken in de zoekbalk op de Tui site en je krijgt ze allemaal op een rijtje.

Barts-Boekje-Tui Mexico 8

What to do tijdens die Mexicaanse babymoon? Vooral niet al te veel. Maar na een dagje of 4 ben je - wellicht - bijgeslapen en heb je alle virgin cocktail variaties wel gehad (ik zou het bijna vergeten: die drankjes, en happen als je wil, worden aan je bed op het strand geleverd! Sterker nog: de strand-service is om door een ringetje te halen) en dan zou je zomaar toch wat kunnen willen gaan doen. Kan ook, je zit namelijk op zo'n 20 minuten rijden van een van de leukste (hippie) kustplaatsen op aard: Tulum.

Barts-Boekje-Tui Mexico 13

Tulum

Tulum bestaat uit twee, of eigenlijk drie delen: het dorpscentrum, het strand, en het fietspad in-between. Aan goede restaurants en geweldige winkels geen gebrek (zelfs langs het fietspad, geen grap). Sterker nog: je struikelt er over. En hoewel het dorpscentrum leuk is, is het vooral de strandstrook die je niet wil missen.

Lees vooral deze tip-lijst: 18 x eten en drinken in Tulum

Holbox

Een andere optie is het eiland Holbox. Voor Tui nam ik ter plekke een vlog (jawel...) op (houd Smile.Tui in de gaten daarvoor!) en daarin heb ik het over Holborn… Oeps! Dat moest Holbox zijn. Agian: Pregnacy brain. Please don’t shoot me.

Barts-Boekje-Tui Mexico 14

Feit is dat het kleine schiereiland een must is, weet je je van het resort te trekken. Vanaf Sensimar (wij mogen Sensimar zeggen - overigens zitten er de hele dag conciërges die je meer dan goed inlichten en helpen bij je uitjes buiten het resort, of je die nu privé of in groepsverband wil doen) rijd je in een kleine 2 uur naar het schiereiland dat door trendsetters ook wel het nieuwe Tulum wordt genoemd. Hippie-chique is het er, en nog nagenoeg onontdekt. Niet verder vertellen. Vanuit de haven van Chiquita is het nog 20 minuten op een ferry en je bent in het paradijs: een wereld ver weg van alle high-rise hotels die de Riviera Maya kust strook - eerlijk is eerlijk - telt (al voel je daar wanneer je ingecheckt bent wederom helemaal niks van). Azuurblauw water en het ondiepe strand is een trekpleister voor flamingo’s. Een droom. Er is maar één pinautomaat en er rijden geen auto’s: gele golfkarretjes rijden je op verzoek rond.
Barts-Boekje-Tui Mexico 16

Nog even terug naar Tulum, een paar tips die je niet in de 18 eettips terug vind maar die je toch echt niet missen mag.

Taqueria La Eufemia namelijk, een taco-joint op het strand waar het ongecompliceerd hangen is, en waar de taco's zowel verrukkelijk als heerlijk voordelig zijn. Eigenlijk normaal geprijsd dus, voor Mexico-begrippen (maar let wel: Tulum is hip en dus duur). Bij La Eufemia hangen de locals en de wel geïnformeerde toeristen aangezien het zaakje niet zo in het oogt springt aan de kant van de weg: je moet een stukje 'oerwoud' door om bij de kust te komen, maar eenmaal daar, is alles goed, beter, best. O, en die fotogenieke overhellende palmboom? Die is daar. Dat je het weet. Vakantie-kiekjes-galore.

Barts-Boekje-Tui Mexico 17

Even toeristisch doen? Playa del Carmen is je man. Nu moet ik heel eerlijk zeggen... En dat klinkt misschien niet reuze vrijgevochten of reislustig, maar ik (wij!) vind een middagje de toerist uithangen en meegaan met de meute eigenlijk heerlijk. Oke, niet te lang en niet te veel, dat is waar, maar winkeltjes struinen, niet nadenken en ergens een vette burrito naar binnenschuiven van een 'authentieke' Mexicaan met Nike's aan zijn voeten; lekker. Gewoon doen.

Laat Playa del Carmen, een kustdorp dat in een kleine 10 jaar uit de grond gestampt is maar dat sinds ongeveer twee jaar steeds meer ondernemers trekt die het gebied willen beschermen, en ook de overheid heeft zich over de groei ontfermt, een aantal hele fijne adressen kennen. Hier lees je ze:

Barts Boekje x Playa del Carmen

Barts-Boekje-Tui Mexico 18

Barts-Boekje-Tui Mexico 21

Barts-Boekje-Tui Mexico 20

De beste tip aan de hele kust? Duik af en toe de rimboe in op weg naar de kuststrook en je ontdekt de fijnste plekjes. Eigenlijk ben je overal welkom, is onze ervaring, en een (mid)dag stuk staan aan het strand is nergens zo fijn als in Mexico waar de koude drankjes en kleine, licht verteerbare happen nooit ver weg zijn. Dat is een belofte.

Stiekem een aantal van de blijvende favorieten zijn Be Tulum met pal daarnaast Nomade. Bekend en geliefd en dus aan de prijs, het is waar, maar de service is er steevast mega vriendelijk, er is eigenlijk altijd plek en, nouja, wij vinden het er gewoon heerlijk. En het Papaya Playa Project. Gewoon binnenhuppelen overal.

Barts-Boekje-Tui Mexico 22

Shoppen in Tulum... Yes please! Wij namen (dit keer) een giga-dromenvanger voor onze eigen slaapkamer mee naar huis, een kleintje voor in de baby-maker en een gehaakte lamp voor boven het bad. Zo mooi. En stukken voordeliger dan in Nederland. O, en ook niet te missen voor je garderobe: een katoenen jurkje met maya-borduursel. Kost geen fluit hier en je hebt er jaren plezier van (Isabel Marant maakt ze ieder zomerseizoen nagenoeg identiek voor een eurootje of 400. Just saying).

Barts-Boekje-Tui Mexico 23

Nieuw en ook zéker niet te missen is Todos Santos, genoemd naar dit buitengebied/ deze wijk van Tulum en van de eigenaren van die andere must in Tulum (al jaren - het was een van de eerste top-restaurants met bar in het gebied), Casa Jaguar. Todos Santos zit een beetje verder dan de rest, net buiten het epicentrum waar onder andere Hartwood & Co zitten. Lees: lopen is geen optie. Die fiets, die moet je hebben. Of de auto (want best ver stiekem, zeker when preggers). Rijd verder langs de kust naar het zuiden tot je ook het te leuke El último Maya tegenkomt, een camping met restaurant waar het hippie sfeertje nog for realz is. Aanrader! Daar zette ook het iets modernere en o zo smaakvolle Todos Santos zich neer. Het hele gebiedje is en droom én een bron van inspiratie voor wie nog een huis (of babykamer...) in te richten heeft. Todos Santos