Hartstikke vers van de Amsterdamse kleffe broodjes-pers: Baohuis Amsterdam (west)
Team Amsterdam West weet het al jaren: het Van Limburg Stirumplein, vlakbij de hoofdingang van het Westerpark en het Westergasterrein (kortweg 'Westergas' tegenwoordig) is een van de leukste pleinen van West. Of van de stad zelfs. Dat dankt de locatie allereerst al jaren aan cafe-restaurant Piet de Gruyter met zijn zonnige, immer gezellige terras. De jongeste van het plein gaat eveneens een knaller worden, let maar op. Hallo Baohuis Amsterdam, good to have you.
Nog even terug naar dan Van Limburg Stirumplein en -straat. Want er er daar al even veel meer te beleven dan al het goeds van Piet de Gruyter. BBQ-restaurant Braai aan de overkant bijvoorbeeld, en het nieuwe en o zo fijne huiskamerrestaurant Fijnkost (onze Fijnkost ervaringen lees je hier), om de hoek zit al heel lang het best bewaarde geheim van West, Italiaans restaurant Bella Storia (een topfavoriet, niet verder vertellen) en op de plek waar eerst viscafe De Gouden Hoek zat (best weel heel jammer dat-ie weg is, als je het ons vraagt) kwam het nieuwe, kleurrijke, lichtelijk heftig ogende (en om die reden nog niet getest) Boótoe.
En, in de Van Limburg Stirumstraat, daar waar voorheen Hollands restaurant Graaf Leopold zat, kwam een alles behalve Hollandse zaak: Baohuis Amsterdam. Het mag geen verrassing zijn wat er op het menu staat. Juist. De verrukkelijke Aziatische bao-broodjes. De mannen achter Baohuis Amsterdam zijn niet de minsten: achter de pannen Justin Brown, die we nog kennen van The Chippy pop-up events.
Onder andere hoor, want Justin, ooit in de leer bij Jamie Oliver in Londen (dat blijft lekker aan ‘m plakken, zeg maar), is van alle markten thuis.
Samen met de mannen van Karakter in de Clerqstraat (ook een topper en de perfecte plek om te ‘oefenen’ met de Aziatische broodjes – want zo geschiedde) opende hij Baohuis, het nieuwe Amsterdamse thuis voor al je bao buns cravings. Er zijn buns met gegrilde tempeh en met spareribs, er zijn buns met buikspek (mijn favoriet) en, aangezien we toch in een boa huis vertoeven, sluit je zelfs de avond (of middag) af met een bun, bijvoorbeeld met zwarte sesam ijs met miso caramel. En, wie een vooruitziende blik heeft en 24 uur van te voren wil bestellen, zou eigenlijk eens moeten gaan voor de hele gefrituurde kip. En ons laten weten hoe dat-ie was want we zijn er maar wat benieuwd naar.
Hoewel de bao’s wat ons betreft vooral voor de ‘einde dag’ momenten lonken, kun je bij Baohuis ook voor de brunch aanschuiven. En dan de Japanese Style omelet sandwich bestellen. Het terras is ook piekfijn in orde overigens. Afijn, een vrolijke en maar wat lekkere parel in een parel van een buurt. Tot snel weer, Baohuis Amsterdam.