10 juli 2020, door Maartje

Barts beauty: Organicup, alles wat je echt wilde weten

10 juli 2020, door Maartje

Barts beauty: Organicup, alles wat je echt wilde weten

Wie weet heb je er al eens van gehoord, van OrganiCup? Juist, dat is de duurzame menstruatiecup. Iewbah! Jaja, we zien heus wel het vieze gezicht dat je trekt maar think it trough. En lees dan toch even verder. Er kleven namelijk nogal wat voordelen aan het gebruik van de cup, zeer zeker voor reislustige dames. En ja, je moet met je vingers in je kruis maar ik mag toch hopen dat dat niet de eerste keer is...

Nog nooit van gehoord? Het idee is simpel: OrganiCup is een kuipje van natuurlijk kunststof dat je inbrengt en welke je menstruatiebloed opvangt, een idee dat al in 1867 bedacht werd, en in zijn huidige vorm al sinds 1937 bestaat. En toch voelt het een beetje als het verbranden van je BH als je 'm gebruikt. Niet nodig vinden wij. Er zijn namelijk oprecht volop voordelen: je laat het ding 12 uur zitten en je hebt er geen omkijken naar. Plus: geen gedoe met tampons én geen afval want je hergebruikt de cup. Maar wat als ie vol zit? Nou, dan kiep je m leeg. Getver! Ja dat dachten wij ook maar je weet pas echt waar je het over hebt als je het geprobeerd hebt. And so we did...

OrganicCup

OrganicCup

Spoiler alert: we zijn enthousiast. Jaja, hoor ik je denken, dat zal wel… En what about dat legen dan?! Tsja, dat is en blijft het enige ‘dingetje’: heel fris is het niet en dat zal het ook nooit worden. Dat gezegd vinden we het óók niet bepaald fris om het koordje van een tampon los te friemelen en die toch echt wel heel erg onfrisse tampon weg te gooien. Daartegenover is het legen van de cup, als je er eenmaal aan gewend bent, eigenlijk een soortgelijke actie. So get over it. 

Tijd om de rest onder de loep te nemen: wat zijn de voordelen? Simpel: na een kleine week testen kunnen we stellen dat het grootste voordeel is dat het gewoon echt veel frisser is dan tampons. Schoner. Minder muffig. Laat dat nou precies zijn wat we zochten. 1-0 voor OrganiCup.

Wie zich een klein beetje verdiept in het gebruik van de menstruatiecups leest al snel over de overige voordelen. Zo laat je het cupje met gemak 12 uur zitten. Fijn, zeker op reis/ vakantie. Er bungelt geen draadje onder je bikini of badpak uit en als je de sauna bezoekt, droogt het je vaginale flora niet uit, want er wordt niets geabsorbeerd.

waarom OrganiCup?

waarom OrganiCup?

Bovendien is het, omdat je de cup hergebruikt, veel voordeliger dan steeds weer nieuwe tampons kopen, en – duh – daarmee gepaard is het veel beter voor het milieu (wist je dat de gemiddelde vrouw in haar leven ruim 10.000 stuks maandverband of tampons gebruikt? Als je het afval wat dit oplevert zou wegen, komt dit neer op 60 kilo restafval voor tampons en maar liefst 90 kilo voor maandverband). En er is nog veel meer te vertellen! OrganiCup zet is actief in voor een betere wereld. A New Period. Daar kunnen ze zelf het best over vertellen (wij zijn onder de indruk): a new period.

OrganiCup onderscheidt zich van andere menstruatiecups door zijn duurzame cup en gebruiksvriendelijkheid: check vooral de ontzettend fijne en overzichtelijke site van OrganiCup waar alles dunnetjes uitgelegd wordt (hier). Laat je overigens NIET afschrikken door teksten als ‘zoek een comfortabele houding’ etc: wij hadden (drie testers in team Bart) geen van allen problemen met het inbrengen (even dubbelknijpen en gaan!) en hadden bovendien nergens last van/ geen gevoeligheden.

Nog beter: met de code BART20 krijg je 20% korting.

Hier shop je ‘m

Wat we geen van allen zien zitten is het uitspoelen van de cup op een openbaar toilet; je ziet immers wat er ingezeten heeft. Die hard BH-verbranders doen het er misschien om, maar ons niet gezien. Dus herhalen we nog maar eens: het ding blijft 12 uur helemaal dikke prima zitten, dus wie heel even nadenkt voordat-ie de deur uitgaat, heeft geen openbare spoelsessie nodig (ook al staat er op het doosje dat je hem ook even met toiletpapier af kunt poetsen en thuis afwassen – zorg in dat geval dus dat je een reservecup in je tas hebt).

Ook om? Goed zo! Wij vinden het echt een topding – benieuwd of dat ook voor jou geldt. Dan nog een laatste puntje: de maat. Mini is voor tieners, A is voor mensen die nooit vaginaal bevallen zijn en B voor vrouwen die dat wel zijn. Simpel.

OrganiCup