Spanje, Ibiza18 mei 2020, door Barts Boekje

5x Healthy Ibiza Hotspots (voor als we straks weer mogen)

Spanje, Ibiza, 18 mei 2020, door Barts Boekje

5x Healthy Ibiza Hotspots (voor als we straks weer mogen)

Zodra de grenzen straks weer opengaan, zitten we uiteraard front row in de plane richting HET favorietste der favoriete eiland, of all times zelfs: Ibiza! Of Eivissa, zoals ze dat zo mooi uitspreken in die zwoele taal. En omdat - we zeiden het je al eerder - je, je must knows (lees maar eens hier, we hebben er al genóég) nooit vroeg genoeg in de pocket kunt hebben, hebben we hier alvast het hotste nieuws op het healthy-hotspot vlak voor je op een rij gesommeerd. Want uiteraard is het, ook als we straks weer mogen, nog steeds een must om zo fresh, green & healthy mogelijk te blijven (al is het enkel om die Spaanse Verdego’s te compenseren).

Amoro - Plant Based Deli, San Rafael

Amoro - Plant Based Deli, San Rafael

Als we het even mogen hebben over de grootste redders van het eiland tijdens de lockdown, dan staat Amoro zeer hoog in het rijtje. Als je namelijk acht weken lang enkel je huis uit mag voor de broodnodige boodschappen (die je vervolgens alleen maar in de dichtstbijzijnde buurtwinkel mag halen), dan begrijp je hoe blij we waren dat er steeds meer restaurants op het eiland met delivery services kwamen. Waaronder dus ook Amoro. En hoe! Vanaf lockdowndag nummero uno stonden ze paraat, met iedere week een nieuwe goddelijke menukaart én met dagelijks wisselende verse gerechten, om ons allen zo strong & healthy mogelijk te houden.

 

De Nederlandse Daan en haar Spaanse man organiseren al sinds 2013 picnics en pop up diners voor groepen, maar eind vorige zomer opende Daan haar eigen plant based Deli in Sant Rafael. Op de kaart veelal vegan en glutenvrije gerechten, geïnspireerd op de Mediterrane, (midden) Oosterse en Marokkaanse keuken. Hierbij gebruikt zij zoveel mogelijk locale en biologische versproducten. Naast de take away en delivery mogelijkheden, kun je je lunch ook in haar mooie Deli nuttigen. Amoro verzorgt eveneens de catering voor events, retreats en eerdergenoemde picnics, die niet alleen waanzinnig lekker en gezond, maar ook nog eens een feest om naar te kijken zijn.

Amoro

Nog meer leuk Amoro nieuws: vanaf dit seizoen wordt de rijkelijk gevulde, goodlooking (en niet geheel onbelangrijk) gekoelde picknicktas, straks in jouw villa, op jouw boot of aan jouw strandbed afgeleverd. Vakantie-gevoel to the max!

Gelukkig sluit Daan niet uit dat ze in de toekomst ook weer pop up diners gaan organiseren. Wij kunnen niet wachten. Uiteraard, ben je hier de eerste die het hoort.

Can Mimosa, Santa Gertrudis

Can Mimosa, Santa Gertrudis

Nieuw in Santa Gertrudis town! Je moet het ff weten te vinden (in het straatje áchter Musset), maar eenmaal gearriveerd, dan wordt je blij van het entree alleen al. Een uiterst sfeervol, met weelderige bloemen overdekt terras.

 

Binnen is het knus, intiem en sfeervol op een stylische manier. Loop je door dan kom je in de al even charmante binnentuin en ondanks dat Can Mimosa midden in het dorp ligt, beschikken ze over een moestuin waar ze hun eigen groentes en fruit verbouwen. De menukaart is iedere dag weer een nieuwe verrassing, maar het hoogtepunt is hier toch wel de Sunday Roast, die er ook in vegan variant is. Op zondagen is het hier een bruisende bedoeling met grote families aan lange tafels, waarbij de lunch vanzelf overvloeit in het diner. Cheers!

Can Mimosa

Shamarkanda, San Juan

Shamarkanda, San Juan

Deze week kregen we hier op Ibiza eindelijk weer een heel klein beetje vrijheid terug. Hoewel het strand nog steeds verboden terrein is, mochten restaurants heel voorzichtig weer open. En wat was het heerlijk om na maanden weer aan te mogen schuiven en bediend te worden. Wij namen het ervan bij Shamarkanda. Deze topper is inmiddels alweer zo’n 2 jaar alive en echt één van onze favorieten, hoogste tijd voor een eervolle vermelding. Ook hier wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van locale producten, die samen komen in bijzondere internationale gerechten van over de hele wereld. Van California Sushi rolls met geflambeerde zalm, Griekse Tzatziki kaviaar en Thai papaya salad tot aan Russische salade in sojasaus met chili vlokken. 

Op de zondagen is er life muziek en transformeert de tuin in een bruisende get together van locals, kunstenaars en muzikanten die na de San Juan markt hier verzamelen. Helaas waren die vibes deze week nog niet helemaal terug van weggeweest, maar surely but slowly getting there lieve mensen, heus!

Shamarkanda

 

Ve Café, Santa Eularia 

Ve Café, Santa Eularia 

Deze ‘Plant Based Kitchen’ aan de Boulevard van Santa Eularia, opende eind vorig jaar zijn deuren, als onderdeel van het vlak erachter gelegen nieuwe fancy W hotel. Grote banken van turquoise en instagram-licious tegels springen meteen in het oog. De glazen puien plus fancy inrichting, maken het geheel bijna ‘on- Santa Eulariaans’. Op de kaart enkel vegan & vega pokébowls. Van Wake up Acai Bowls tot Hot Buddha- en Dessert Bowls, vol met ingrediënten van local en organic bio farms van het eiland. Groener kun je het niet krijgen.

Ve Café

Cana Pepeta, San Lorenzo

Cana Pepeta, San Lorenzo

Weliswaar een (hele) oude bekende, on the road van San Lorenzo naar San Juan, maar sinds vorig jaar geheel vernieuwd door een van Ibiza’s bekendste horecaondernemers David Rearte. De inrichting is een knappe combi van de authentieke finca stijl -dikke witte muren, knusse intieme ruimtes, terracotta tegels op de vloer en rieten lampenkappen aan het plafond, met daar tegenaan geplakt een strakke uitbouw met betonvloer en veel licht, wit en glas. Daarvoor een knusse patio met de bar en steengril, waar het bio-vlees en de eco-vis uit de kunst vanaf komen. Maar ook de herbivoren onder ons zullen hier niet met honger achterblijven, want met gerechten als ‘Sweet and tender Aubergine’ en ‘White Asparagus, finished on the grill’ op de kaart, is het hier ook zonder vlees of vis behoorlijk goed toeven. Cana Pepeta mag dus weldegelijk in het rijtje. Zelfs los van de kaart is deze hottie een must go wat ons betreft.

Cana Pepeta