Zwitserland, Bazel10 januari 2023, door Sanne Carbaat

Barts Best of: borrelen in Bazel. De leukste bars en cafés

Zwitserland, Bazel, 10 januari 2023, door Sanne Carbaat

Barts Best of: borrelen in Bazel. De leukste bars en cafés

Bier in Basel? Wijn in de Altstad? Cocktails in een halleluja-prachtige hotelbar? Ja hoor, die hebben we allemaal verzameld. In Basel (Zwitserland) valt er meer dan genoeg te borrelen, proosten en drinken. Van één van de oudste brouwerijen van Zwitserland naar een wijnbar waar ze gespecialiseerd zijn in (ja wijn), maar ook salami en kaas.

 

De leukste en mooiste bars en cafés van Basel voor cocktails, bier, wijn of iets anders lekkers in je glas.

 

En waar je moet slapen en eten in Basel? Dat vind je hier. 

Les Trois Rois

Les Trois Rois

Een hotelbar precies hoe we hem het liefste zien: donkerbruine Chesterfield, poefs met rood fluweel, een knisperend haardvuur, uitzicht over de Rijn en heel (heel) vakkundig personeel die de lekkerste cocktails in elkaar shaken. De klassiekers zoals een Martini staan natuurlijk op het menu, maar er is ook een scala aan andere, meer vernieuwende cocktails te vinden. Bij sommigen word je zelfs ‘bijgesprayed’ voor die extra zintuigelijke ervaring. Slapen is hier overigens ook absoluut geen straf, maar als dat net buiten je budget ligt: doe in ieder geval een drankje in de bar van Les Trois Rois (of een Afternoon Tea, kan ook nog).

Les Trois Rois

Kerstmarkt voor Hypokras en läckerli

Kerstmarkt voor Hypokras en läckerli

Hypokras is een typisch Zwitsers drankje (dat je heel goed kunt vergelijken met glühwein) wat in de winter in Basel overal te vinden is: bij de (kerst)marktjes natuurlijk, maar ook gewoon op de kaart in de bar. Het is een gekruide, zoete rode wijn met kaneel en kruidnagel (en als je het echt goed doet, eet je er een Basler läckerli bij).

De grootste en misschien wel mooiste kerstmarkt vind je op de Barfüsserplatz en Münsterplatz, waar het natuurlijk hypokras heaven is.

 

Hinz und Kunz Bar

Hinz und Kunz Bar

Ook bij Hinz und Kunz Bar vind je zo’n heerlijke nostalgische barvibe in een modern jasje (a la Les Trois Rois, maar dan toegankelijker). Menu is voor iedereen, want ze hebben (lokale) bieren op de tap en fles, evenzo voor wijnen, een hele lijst aan cocktails (met een aparte sectie voor champagne cocktails) en meer dan 480 whiskeys. Ook genoeg keuze voor de niet-drinkers, waaronder een paar echt lekkere en leuke mocktails. Het voelt bijna alsof je de prohibition-periode instapt qua speak-easy interieur, maar dan dus gelukkig wel met een drankje in je hand.

Je vind Hinz und Kunz in de Markthallen.

Hinz und Kunz

Zum Bierjohann

Zum Bierjohann

Nu zijn er vast genoeg plekken in Basel te vinden waar ze een goed bier tappen, maar zoals bij Zum Bierjohann kom je toch niet iedere dag tegen. Er zijn meestal rond de achttien bieren van tap, waarvan uit Basel zelf, de hier-moet-je-een-keer-een-bier-van-gedronken-hebben brouwerij BFM (Brasserie des Franches-Montagnes) en andere Duitse, Engelse, Amerikaanse en Belgische bieren. Verandert dus constant, maar als er echt niets voor je bijzit, heb je altijd nog de flessenlijst. Kleine snackkaart, maar wel precies die happen die je wel kunt gebruiken bij een avondje bieren (Bierjohanns Wurst-Käsesalat bijvoorbeeld, gewoon doen). Echt mooie bierzaak met dito biertuin.

Fischerstube

Fischerstube

Als je van bier en goed eten houdt, dan moet je bij Fischerstube aanschuiven. Eenvoudig inrichting met witte muren en grof geschuurde houten tafels, gemoedelijke sfeer en vriendelijke bediening. Veel vlees op de kaart en de gerechten hebben allemaal Zwitserse en Duitse invloeden. Fischerstube is één van de oudste brouwerijen van Zwitserland: geen gekke, nieuwerwetse brouwsels, maar gewoon klassiekers. Je ziet het niet aan de voorkant, maar aan de achterkant van Fischerstube heb je een knusse patio waar je urenlang kunt vertoeven.

Fischerstube

Consum

Consum

Consum is een no-nonsense wijnbar en daar houden we van. Meer dan honderd flessen wijn (waarvan genoeg by the glass), in de oude stad en Consum staat ook nog eens bekend om zijn salami- en kaasaanbod. Hoorden we daar iemand borrelplank roepen?

Consum