Zwitserland, Bazel19 december 2022, door Nina van Hilst

Restaurants en hotels in Bazel Zwitserland

Zwitserland, Bazel, 19 december 2022, door Nina van Hilst

Restaurants en hotels in Bazel Zwitserland

De verrassend leuke stad voor een citytrip in Europa die met de trein, vliegtuig of auto te bereiken is: Bazel in Zwitserland. Het is een toffe stad met historische straatjes, heel veel musea en een bruisend stadsleven rondom rivier de Rijn die dwars door de stad loopt. Welke hotels zijn lekker voor een weekendje weg? In welke restaurants ga je lunchen of dineren? Zie hier een lijstje met de lekkerste horeca in Bazel. Een volledige lijst vind je op de website van Baselcard.

 

 

Ook op avontuur met de nachttrein naar Bazel? Deze highlights, musea en winkelplezier mag je zeker niet missen.

Krafft hotel & restaurant

Krafft hotel & restaurant

Nu zou je Bazel eerder omschrijven als typisch Zwitsers, maar Krafft hotel en restaurant heeft internationale allure. Het mooie historische pand aan het gezelligste stukje van de kade aan de Rijn huist een hotel en restaurant met terras. Blijf je er slapen, probeer dan een kamer met uitzicht op de rivier te boeken. Alleen aanwaaien voor lunch of diner bij Krafft is ook een topidee. Krafft heeft een menu met vlees-, vis- en vegagerechten voor jezelf of om te delen. En met een beetje mazzel (hadden wij nog eind oktober) zit je heerlijk buiten op het terras aan de rivier.

Volkshaus hotel en restaurant

Volkshaus hotel en restaurant

Om maar in dezelfde hoek te blijven: twee straten verder vind je Volkshaus. Ook hier weer internationaal eten en slapen. De bar is gezellig en strak modern, het restaurant is in brasserie-stijl en de kamers zijn in betonlook met hout. Het gebouw van Volkshaus heeft een knusse ronde binnentuin waar je in de warme maanden buiten tafelt onder het overhangend groen. Op het menu vind je moderne klassiekers als steaks, (plant based) burgers, salades en soepen. Volkshaus is een van de hotspots in town dus reserveren is wel aan te raden.

Klara

Klara

Krafft, Volkshaus en Klara zitten op een minuut lopen afstand van elkaar. Klara is een kleine variant van de Foodhallen. De negen eetbarretjes en een grote bar in het midden worden omringd door knusse zitjes. Lekker eten, gezellig borrelen en mensen ontmoeten is waarvoor je naar deze plek komt. Klara is alle dagen open van 11.00 tot middernacht. Alleen de foodstands (niet onbelangrijk) zijn open van 12.00 tot 14.00 en van 18.00 tot 22.00. Iets om rekening mee te houden als je een rommelende maag hebt.

Walliser Kanne

Walliser Kanne

When in Rome… Precies, in Zwitserland eet je dan kaasfondue, raclette én de Walliser Teller (een bord met gezouten vlees, bacon, kaas en ‘Huuswurscht’ ). En nu hoorden we van een local dat Walliser Kanne hiervoor de beste plek in Basel is. Het restaurant is qua interieur helemaal in stijl met het menu: donker eiken, lange tafels en houten banken. Een Zwitserse stube met klein terras midden in de winkelstraat. Je moet er natuurlijk van houden, maar nu we dit schrijven krijgen we weer trek in raclette.

Hans Im Gluck

Hans Im Gluck

Trek in burgers? Hans Im Gluck is een Duitse burgerketen en ze hebben een restaurant in Bazel. Er is ruime keuze uit goed belegde burgers, vegetarische/vegan burgers en kinder burgers. Maar ook salades, gewone of zoete aardappel frietjes en heerlijke huisgemaakte limo’s. De muziek staat aan en het publiek is jong. Niet echt de plek voor uitgebreid tafelen maar als je vrij vlug wilt eten en met een goed gevulde buik naar huis wilt, is dit je plek. Hans Im Gluck is ook een goede stek om met kindjes heen te gaan. Het interieur lijkt op een bos, er zijn schommelstoelen en ze hebben spelletjesboekjes voor de kids.

Buvettes

Buvettes

Dé meest typisch Bazelse tip zijn de vele buvettes die van voorjaar tot najaar langs de Rijn staan. Op meerdere plekken vind je terrassen waar je in de buitenlucht – in de zon of in de schaduw – kunt eten. Streetfood op z’n Zwitsers. Op het menu van een buvette staan easy bites als pizza, snacks en salades. Sommige buvettes hebben ook een ruimte binnen en zijn ook open in de winter maar andere zijn er alleen in de warme maanden. Zo is Walther – bij het mooie Kaserne – het hele jaar geopend. En ben je in Bazel wanneer het heel warm is, kun je ook onder de schaduw van de bomen onderaan de Basler Münster eten. Andere buvettes om te checken zijn Pulpo en Flora. Maar rondlopen, neerploffen waar het gezellig is om lekker te borrelen is the way to go.

Der Teufelhof hotel, restaurant en theater

Der Teufelhof hotel, restaurant en theater

Der Teufelhof is heel veel onder een dak. Te beginnen met drie hotels: het Gallery hotel, Designhotel en Art Hotel. De eerste twee zijn qua interieur traditioneel en design met veel wit en hout. Het Art Hotel heeft negen unieke kamers allen ingericht door een lokale kunstenaar. Eten kun je in het moderne restaurant Atelier, het klassieke Bel Etage en iets drinken bij Bar & Kaffee Zum Teufel. Wil je tijdens je bezoek een cultureel avondje beleven, dan hebben ze in het theater een programma met Duitse voorstellingen. En dat allemaal onder het dak van het mooie traditionele gebouw van Der Teufelhof.