Afrika (continent)24 januari 2023, door Maartje

Barts Best of: Zanzibar, Afrika

Afrika (continent), 24 januari 2023, door Maartje

Barts Best of: Zanzibar, Afrika

Over Zanzibar, Afrika gaan, eerlijk is eerlijk, nogal verschillende verhalen in het rond. De een zweert bij het eiland aan de oostkust van Afrika dat bekend staat als windsurf-walhalla, de ander vindt het er overrated en veel te toeristisch. Tsja. Puntje bij paaltje kunnen wij natuurlijk ook niet in jouw smaak- en wensenlijstje kijken. Wat we wél weten, is dat een degelijke voorbereiding en weten waar je wezen moet, te allen tijde helpt! Vandaar: Barts Best of: Zanzibar, Afrika. Benieuwd hoe het was!

The Rock

The Rock

Met stip het meest befaamde restaurant van Zanzibar. Wat heet: wellicht wel van het hele Afrikaanse continent. Er zijn zat mensen die alleen vanwege dit kiekje hun oog op Zanzibar laten vallen… Snappen we wel hoor. It’s a picture perfect. Maar ook een toeristische trekpleister: negen van de tien keer tref je het restaurant overbevolkt aan en is het idyllische plaatje toch net wat verder te zoeken. Of je gaan moet? Ja, toch wel. Het is de droom. Of je hemel en aarde moet bewegen voor een tafeltje? Nah, wij zouden het lekker bij kijken, kijken, niet kopen houden (zoals het gros van de mensen hier – kan jou het schelen), ware het niet (let op!) dat het, als je wél aanschuift, het opvallend not your average tourist trap blijkt!

The Rock Zanzibar

Kijani Beach / Kijani Beach Villa's

Kijani Beach / Kijani Beach Villa's

Doe je één ding, laat het dan een bezoek aan Kijani Beach Zanzibar zijn. Een plaatje van een strand waar meteen ook een rijtje te gekke beach front villa’s staan. Alle villa’s hebben zeezicht (ook wel eens fijn, niet benauwd zijn dat jullie nu net die ene ‘mindere’ hebben) én een dompelbad. Hier logeren is, zoveel mag duidelijk zijn, een enorme aanrader, maar alleen een dag strand en restaurant (want dat is er ook!) is ook een bijzonder goed idee.

Kijani Beach Villa’s

The Nest

The Nest

Wanneer je heerlijk vegetarisch wilt eten of slapen in een omgeving die doet denken aan een jungle uit een Disney film (geloof ons, dat wil je), breng dan zeker een bezoek aan The Nest. Dit boutique resort ligt naast Pajé Beach. Net als Kijani Beach een plaatje van een strand. Cocktail in de hand, voetjes in het zand. Of op een surfplank, je kunt er namelijk ook kitesurflessen volgen.

The Nest

Zanzibar White Sand

Zanzibar White Sand

Nog zo’n fijn resort aan het strand van Paje is Zanzibar White Sand. Je kunt er slapen in een luxe kamer of nog luxere villa met mega tuin, terras én privé zwembad. Daar betaal je dan ook een flinke duit voor, maar hè, a girl can dream. En wanneer een verblijf out of reach is, is een behandeling bij de spa of een diner of drankje in het restaurant een meer dan prima alternatief.

Zanzibar White Sand

Emerson Hotel Zanzibar (hotel en restaurant)

Emerson Hotel Zanzibar (hotel en restaurant)

Truth be told zouden we, when in Zanzibar, niet zo snel in de hoofdstad Stone Town verblijven. Erg druk en helemaal senang voelden we ons er niet in elk straatje. Maar dat je een bezoek aan de stad moet gaan brengen, staat buiten kijf. Doe je dat, wip dan ook binnen bij het Emerson Hotel Zanzibar. Elke kamer is anders, maar even kleurrijk en het dakterras is een uitje op zich.

Emerson Zanzibar

Stone Town Zanzibar

Stone Town Zanzibar

De hoofdstad van Zanzibar staat ook wel bekend als Mij Mkongwe, wat Swahili is voor ‘Oude Stad’. Stone Town is dus eigenlijk het oudste deel van Zanzibar City (maar de rest van de stad sla je als toerist eigenlijk over). When around moet je er zeker een dagje besteden, maar het is niet hetzelfde als het strand, zeg maar… Wat je er kunt doen? Voilà:

Op naar de Forodhani-tuinen, een klein park aan de kust van de Indische Oceaan met aan de overkant van de straat enkele van de beroemdste gebouwen van Stone Town: het Arabische fort, het House of Wonders en het Palace Museum. Elke avond vindt er een voedselmarkt plaats in de tuin!

200 jaar oude reuzenschildpadden kijken op Changuu-eiland. Het eiland, ook wel bekend als ‘Prison Island’, kan worden bereikt met een korte boottocht van twintig minuten vanaf Stone Town, de zandstranden zijn spierwit en het water kristalhelder. Kost je maar liefst $4.

Tegenover de veerboot zie je de indrukwekkende Old Dispensary. Toegang is gratis en de oude binnenplaats, met klein museum, prachtig.

Restaurant Lukmaan is een instituut in Stone Town: druk met een mix van toeristen en de lokale bevolking en je kiest er van een groot menu met authentieke Zanzibar-gerechten. Ook goed, en een beetje meer van hetzelfde (lees: authentiek) is het Passing Show Hotel. 

Lamu, Kenia

Lamu, Kenia

En als je dan toch in de buurt bent… Kijk dan vooral of je een uitstapje kunt maken naar het Keniaanse eiland Lamu. Dat is namelijk een droombestemming. Lees maar: Barts Best of Lamu, Kenia.

Wacht nog héél even voor je boekt. We snappen het: je ziet jezelf al liggen met de cocktail aan het strand, maar first things first: verzekeren. Klinkt wellicht overbodig en heel suf, maar doe dat nou wel! Want risico’s zitten in een klein hoekje. Al dat ingewikkelde fixt OOM Verzekeringen. Voor meer informatie gewoon even hun site checken of contact met ze opnemen (fijne lui hoor).