Nederland, Amsterdam27 februari 2021, door Maartje

Burgers van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 27 februari 2021, door Maartje

Burgers van Amsterdam

Je zou zomaar kunnen denken dat we het onderhand wel wat zat zijn, die hamburgers. Maar da was nie. Oké dan, een pietsie beetje waar is dat wel, toegegeven, maar met maar liefst ontelbaar Amsterdamse burgerzaken hebben we zo nu en dan een mega craving naar het burgerlijke gerecht. Loopt het burgerwater toch wel weer in de mond. De aller-aller-allerlekkerste Burgers van Amsterdam voor zowel de carnivoren, omnivoren als herbivoren amongst us (iedereen dus).

H. Burger

H. Burger

Een creatieve hub noemen ze het zelf, wat vooral komt doordat, naast het restaurant op de begane grond, H. Burger ook nog een private dining verdieping heeft, met stadstuin, een biologische moestuin om precies te zijn waar groenten en fruit worden geteeld. Op het menu, naast een vega- een kip- en een classic burger, ook klassieke salades, chicken wings, skinny en fatty fries. Like. Ook een like voor het interieur: een stijlvol blauw betegeld lokaal met vintage en nieuw design, lichtgrijze gietvloer, marmeren tafels, houten schoolstoelen en een giga-boekenkast.

H. Burger

 

Geflipt Burgers

Geflipt Burgers

Geflipt, Geflipt Burgers voor de goede orde, was (wellicht) al bekend van de Van Woustraat. Daar lieten de geflipters ons al stevige burgers met alles erop en r’an proeven maar nu mag men die goed gestapelde burger, met huisgemaakte friet, ook op de Bilderdijkstraat uitproberen. En dat doen we graag.

Geflipt

The Butcher Social Club, Amsterdam Noord (@ Sir Adam)

The Butcher Social Club, Amsterdam Noord (@ Sir Adam)

Jahaaa, dit is eigenlijk hetzelfde als The Butcher natuurlijk, maar toch ook niet, want The Butcher Social Club is meer dan een burgerbar alleen. De zaak is onderdeel van Sir Adam, wat weer onderdeel is van Adam Toren aan de andere kant van het IJ aan het Overhoeksplein. 24 uur per dag zijn ze open en het menu is de meest uitgebreide The Butcher variant so far.

The Butcher Social Club

The Butcher, 9 straatjes/ Amsterdam Centrum

The Butcher, 9 straatjes/ Amsterdam Centrum

Het begon allemaal op de Albert Cuypstraat met een pijpenlaatje van een burgerbar en speak easy cocktaillokaal verstopt achter grote koelceldeuren. Vooral de burgers bleken een hit en vestigingen in Amsterdam, maar ook in Berlijn en in 2017 zelfs op Ibiza volgden rap. De laatste Amsterdamse opening is die in de ‘9 straatjes’, hoewel we ondanks onze kennis van Amsterdam niet wisten dat dit stuk Paleisstraat, pal achter de Dam, al 9 straatjes mag heten. Hoe dan ook: knettercentraal, schuin tegenover de hoofdingang van het W Hotel (met Mr. Porter) en naast conceptstore X Bank (dat weer naast de Duchess zit, ook onderdeel van het W Hotel). Daar.

The Butcher

Ter Marsch & Co

Ter Marsch & Co

Het welbespraakten Ter Marsch in hartje Amsterdam verdient een hartje. Dat mag als je veelvoudig wordt uitgeroepen tot de beste van het land – waarbij niet vergeten mag worden dat hamburgers niet het enige overheerlijke was (is!) dat uit de keuken komt bij Ter Marsch & Co. En dat is een feest, maar echt, we tried. Het is de plek waar je hamburger eigenlijk een toren is. En alles wordt afgetopt met heerlijks als truffel, zoutkorrels of spannende witte uit. Oh en de salades, die salades en entrecote en de zelf gedraaide sausje zijn stuk voor stuk te lekker. Ook proberen.

 

Ter Marsch & Co

 

Cannibale Royale

Cannibale Royale

We noemen een Modeste, le Sympathique of gewoon de Le Classique–burger en voilà, je weet waar we het over hebben. De keuze is reuze: naast dat er genoeg burgers op het menukaart staan, kent Amsterdam ook een hele handvol aan Cannibale Royale vestigingen. Waar je ook bent, er zit vast een Cannibale Royale op grijpafstand, om je hamburgertrek te stillen. Je burger rechstreeks van de grill, hoppa, op een heerlijk broodje geknald. Alleen nog de juiste toppings erij en U geniet van een echte Cannibale Royale.

Cannibale Royale

Rotisserie

Rotisserie

Van een kippetje naar een kipburger naar een hamburger. They have it all. Oooo en turbo cheese fries, kommaardoor met een portie (of twee). Rotisserie is je vriend als je van all things mentioned houdt. En dat al-le-maal huisgemaakt. En dat proef je, voor zover dat kan. Kan ook ‘placebo’ zijn, maar we like.

Rotisserie

Burgermeester

Burgermeester

Burgermeester claimt, ooit begonnen aan de Albert Cuyp, het allereerste hamburgerrestaurant te zijn mét een kleine twist. En die twist houden ze al sinds 2007 te eer. Met al die jaren bestaan op zak draaien ze zich nog steeds een rondte in de keuken door (bijna) alles zelf te maken en alleen de beste duurzame ingrediënten te gebruiken. Alleen zo kan Burgermeester meesterlijke, eerlijke en bijzondere burgers serveren. Snappen we de naam ‘burgermeester’ ook direct.

Burgermeester

Thrill Grill

Thrill Grill

Voor wie, net als wij, dol is op burgers en dan vooral die van het betere soort. Juist die eet je hier, aan de adressen van Thrill Grill. Hamburgers in alle soorten en maten. Met of zonder de lekkerste toevoegingen. Ooh en de frietjes met truffel parmesan verdienen apart benoemd te worden, hémels. Psst, mocht je plantaardig willen? They serve you well hier, met een beyond burger tussen twee broodjes.

Thrill Grill

 

Ellis Gourmet Burgers

Ellis Gourmet Burgers

Ellis is een niet te missen hippe (of hipachtige, niet ‘te’ en dat is positief) burgerjoint die begon in Belgie en via Rotterdam naar het Amsterdamse cruiste. Aanrader: het trio-miniburgers, trust us. O, en Ellis weet zelfs van een burger een knap plaatje te maken, kijk maar even op links.

Ellis Gourmet Burgers

Baqfiets

Baqfiets

Wat begon met een briljant idee, is omgezet in klinkend staal en gloeiende kolen. Deze gedreven Amsterdammer met een voorliefde voor lekker eten heeft een decennia-oude bakfiets een drastische make-over en een compleet nieuwe bestemming gegeven: in de bak zit een barbecue van formaat (waarin het vuur flink wordt opgestookt en waar de lekkerste burgers van het gloeiende vuur komen) en uiteraard veel vers eten. En die kollossale -je mist hem niet- baqfiets rolt vrolijk de hele stad door. Hadden we het er al over gehad hoe een briljant idee dit is? Juist.

En dan kun je dus zomaar een burgertje vanaf de baqfiets kopen. Blonde d’Aquitaine, bio brioche (allerlekkerst), spek (gerookt met tijm, zwarte peper & honing), jong belegen bio kaas, huisgemaakte ui-pickles, tomaat, sla & pikante truffelmayo. Dat spreekt voor zich, toch?

Baqfiets

Speciaal voor de omnivoren en herbivoren (we trekken het thema lekker door) toveren we onze favoriete vega(n) hamburgertenten uit de hoge pet. Alstublieft.

Deer mama

Deer mama

Zin in plantaardige burgers met friet on the side. Friet, zonder burgers kennen we niet. Look no further. Bij Deer Mama is er keuze uit verschillende plantaardige burgers. Plus friet. En dat was precies waar je naar zocht, niet? Echt waar, bij Deer Mama geniet je van het betere vegan smulwerk.

Deer mama

Mooshka

Mooshka

Vegan soul food is wat Mooshka doet en wat is er nu meer soul food dan burgers? Burgers met friet natuurlijk. Op de Van Woustraat zitten we dan gebakken met keuze uit vier verschillende burgers en drie verschillende soorten friet. Die keus vonden ze nog niet voldoende en dus zijn ze nu ook aan het kijken welke broodjes ze erbij kunnen doen, nog maar drie opties erbij dus. Tijd om de ziel te voeden dus.

 

Mooshka

Burgeratelier

Burgeratelier

Bij het Burgeratelier maken ze heuse kunstwerken van je burger, maar eerst wel besluiten welke je wilt. Niet alleen maar lekkers voor de herbivoren want vlees wordt hier ook nog geserveerd. Alleen, met die vegan burgers van het atelier willen we helemaal geen vlees meer. Goddelijke combi’s doen ons het water in de mond lopen, het maakt niet meer uit wat je favoriet is want aan je cravings wordt zeker voldaan.

 

Burgeratelier

Beyond Burger

Beyond Burger

Als sensatie vanuit LA, overgevlogen naar het Nederlandse vaste land. We hoeven hem vast niet meer te introduceren, maar hier komt ‘ie alsnog: de Beyond Meat Burger. The best of the best (of the best) plantaardige burger die ons wereldbol vandaag de dag kent. We tried, we tasted en we tested en wij, als carnivoren, zijn ein-de-lijk eens tevreden over een plantaardige burger. Een heerlijk, rokerige, burger welke je gewoon bij de super koopt! Feest, voor je eigen diy hamburgers at home. Nog meer feest om ze in een restaurant te komen proeven (waar ze alle verstand hebben van complimenterende sauzen en toppings). Let’s go Vegan Brothers, Thrill Grill en Ellis Gourmet Burger . Dit zijn de places to be in Amsterdam waar je de Beyond Burger op je bordje geserveerd krijgt.

Beyond Burger