24 juli 2022, door Bo Peters

De vijf leukste campings mét beschikbaarheid deze zomer in Limburg

24 juli 2022, door Bo Peters

De vijf leukste campings mét beschikbaarheid deze zomer in Limburg

Kamperen is leuk en hot! En laat Nederland nou net bekend staan om de vele campings, waarbij er de laatste jaren steeds meer oppoppen. De een nog leuker dan de ander. Of je nu houdt van wat luxer kamperen (glamping) of ‘back-to-basic’: er valt genoeg te kiezen in ons land. De camping-game is real. De hele dag buiten zijn, de natuur in, alles op slakkentempo-gangetje… Dat is vakantie op een camping. Tel daarbij op dat je hier gewoon met de auto heen kunt rijden en al die ellende van het huidige vliegen je bespaart blijft. Dan is je vakantiegevoel toch al begonnen? Voor de last-minute (niks mis mee) beslissers en iedereen die soms achter de (zomerse) feiten van overvolle campings aanloopt. Bij deze vijf campings in Limburg is er nog plek deze zomer. You’re welcome.

Parc Buitengewoon (Ven-zelderheide)

Parc Buitengewoon (Ven-zelderheide)

Schreven we eerder al over de onwijs knappe accommodaties van Parc Buitengewoon –verscholen in een groene wijnstreek in Noord-Limburg- nu in de zomermaanden kun je hier ook kamperen. Zoals je van Parc Buitengewoon gewend bent, zijn ook deze kampeeropties uniek en picture perfect te noemen. Glamping-waardig. Van een dubbele tipi-tent tot aan een tentlodge met de naam ‘movie-addict’: de keuze is reuze. Die laatste is zo genoemd omdat er een groot scherm met beamer hangt, waar je – terwijl je naar de sterren loert boven het Limburgse landschap met een glas wijn in je hand – je favoriete film of serie kan kijken in een lekkere boxspring. Uiteraard staat de uitgebreide ontbijtservice, de mogelijkheid tot gebruik van een hottub en alle andere extra service van Parc Buitengewoon ook paraat voor de kampeerplekken.

Pop-up summercamp Toverland (Sevenum)

Pop-up summercamp Toverland (Sevenum)

Soms, heel soms, balen we dat we zelf geen kind meer zijn. Vooral als we zien wat voor leuke campings er tegenwoordig zijn, geheel gericht op de koters. Zo ook deze camping. Gelegen aan het attractiepark Toverland, staat deze camping voor je paraat. In de zomermaanden is hier een pop-up camping herrezen waar je ofwel je eigen spul (tent/camper/caravan, wat dan ook) mee naartoe kunt nemen of één van de ingerichte Toverland-tenten kunt boeken. Voor dat laatste kies je als je zin hebt in gemak en ‘geen gedoe’: de tent is ingericht met comfortabele bedden, beschikt over elektra en je hebt je eigen picknicktafel om ’s morgens in de zon (gaan we vanuit, it’s hot these days) te ontbijten. Je overnacht een paar stappen van het attractiepark en ontwaakt met magisch uitzicht op het park. De droom van ieder kind, toch?

Logeren bij de boswachter bij de Cokse Heide (Afferden)

Logeren bij de boswachter bij de Cokse Heide (Afferden)

Een kampeeroptie die echt terug naar de natuur gaat, zo zou je kamperen bij de boswachter wel kunnen omschrijven. Staatsbosbeheer selecteerde een aantal natuurcampings die hieraan voldoen, zo ook de Cokse Heide in Afferden. Vinden we kneuterig en leuk. Ontdek het bos –dat door alle bramenstruiken en varens een echt woud is geworden –en slaap in het Nationaal Park Maasduinen. Bossen, heide, akkers, duinen en dat alles aan de oevers van de Maas. Het wemelt er – op een goede manier – van de beestjes en dieren en je bent compleet omringt door het groen. Wat dacht je van wakker worden door het gezang van vogels en verder niks? Klinkt heerlijk, toch. Heb je behoefte aan rust of me- time, ga dan hier heen en je komt uitgerust, ontspanner en leuker terug. Beloofd.

Panorama camping Gulperberg (Gulpen)

Panorama camping Gulperberg (Gulpen)

Snak je toch naar dat buitenland gevoel? Snappen we en is niet erg. Dwaal dan af naar het zuidelijkste stuk in Nederland, waar de enige heuvels die ons land rijk is je al tegemoet komen. Geen provincie in d’n landen riekt meer naar buitenland dan hier. Bovenop de Gulpenerberg ligt deze terrassen-camping, wat niets anders wilt zeggen dan dat de plekken trapsgewijs onder elkaar liggen en je dus  vanaf elke plek een waanzinnig knap uitzicht hebt. Over dat Limburgse landschap. De camping beschikt verder over een klein zwembad, een restaurant met de naam ‘Bie Jantje’ (Bij Jantje, aha) én gratis entree bij het nabijgelegen subtropisch zwembad. Handig voor die Hollandse regenbuien. Het goede nieuws: naast dat het dorp Gulpen enorm schattig is, ben je ook zo in onze all-time-favorite Maastricht, waardoor je natuur en stad perfect met elkaar kunt combineren. Winwin, dachten we zo.

Minicamping Op den Boender (Castenray)

Minicamping Op den Boender (Castenray)

Soms snakken we naar rust en iets kleins, lieflijks. Zoals Op den Boender, in 2021 geopende camping in Noord-Limburg. Vriendelijke eigenaren die met hart en ziel hun camping runnen; geen hippe plek, maar oprechtheid. Dat is wat je krijgt bij Op den Boender. Naast dat je met je eigen kampeermiddel kunt staan, zijn er ook ingerichte safarti-tenten – waar werkelijk aan alles is gedacht – of ingerichte caravans. Wat je hier verder nog vindt? Pizza- avonden, kampvuren met marshmallows en genoeg speelgelegenheden om te ravotten voor de kinderen. Extra leuk: overal op de camping zijn dieren te vinden, van kippen tot aan varkens en konijnen en de kinderen mogen altijd een handje helpen met voeren en eitjes zoeken. Houden we van. Je hoeft de mini-camping eigenlijk niet eens af; een klein paradijs.