Frankrijk, Lyon4 september 2023, door Maartje

Château de Bagnols, Bagnols-sur-Cèze, Frankrijk

Frankrijk, Lyon, 4 september 2023, door Maartje

Château de Bagnols, Bagnols-sur-Cèze, Frankrijk

Leg ons in een kasteel en je hebt geen kind aan ons. Leg ons in een marmeren met ornamenten versierd bad in een kasteel in Frankrijk, en je hebt kans dat we nooit meer een ontevreden kick geven. Mocht je daar ook een portie van blieven, zet dan vooral razendsnel koers naar Château de Bagnols, in het mooie, landelijke, op en top Franse plaatsje Bagnols. Bagnols? Mais oui! Bagnols-sur-Cèze om exact te zijn. Niet ver van Avignon, en zo'n 30 kilometer van Lyon (de tweede stad van Frankrijk en zo'n verrassend leuke stad!) is het, en dat is een leuke stad, al schatten we de kans dat je daar gaat komen, nadat je hier ingecheckt bent, bijzonder klein.

Château de Bagnols

Château de Bagnols

In en rond Château de Bagnols, in het hart van de Beaujolais (aha, u voelt de bui al hangen…). Voorbeelden? Los van dat bad? Ja hoor. Het hotel zelf heeft maar liefst meer dan acht eeuwen aan geschiedenis; je kunt je voorstellen dat het personeel hier niet over uitgesproken raakt. En ja, dat is bijzonder entertaining. Hetzelfde geldt voor het prestigieuze hotel-restaurant: 10/10, beloofd, om nog maar te zwijgen over de wijnkaart die – uiteraard – uitpuit met wijnen van eigen (en nabije) grond. De kasteelgracht, de imposante muren, torens en gouden ornamenten zijn omgeven door wijngaarden en liggen te midden van klassieke (prachtige) Franse tuinen. Wie een frisse neus wil halen, en/of de maaltijd eraf wil lopen, zit helemaal goed. De meeste kamers en suites zijn ingericht met gerestaureerd antiek en muurschilderingen – en nee, dat is alles behalve stoffig en oubollig maar smaakvol, indrukwekkend en tijdloos. En: zoals het heurt in een heus kasteel.

Liever modern? Komt dat even goed uit: Château de Bagnols heeft meerdere smaakjes en ook voor mensen met een moderne smaak zijn er kamer in strak grijs, wit, zwart – al even mooi, het moet gezegd. Nog even terug naar het fine-dining restaurant: een leuk weetje is dat de open haard hier een van de grootste gotische haarden van Frankrijk is. Je kunt er een tentje in opzetten. Op het menu uiteraard – want welke chef wil er niet regelmatig buitenspelen in deze regio – traditionele en lokale gerechten, met een eigentijdse twist, alles van de lokale markten. uitbuiken kan zoals gezegd tijdens een (flinke) wandeling in de omgeving, maar een baantje trekken in de hotelspa is ook een bon plan. Gasten hebben gratis toegang tot de spa, en ja, er is een binnenzwembad. En ook een hamam en een fitnessruimte. Met mooi weer in de zomermaanden verplaatsen die baantjes zich naar buiten, als het Romeinse buitenzwembad lonkt. Maar wacht nog even met boeken! Want in de winter ben je niet ver van een prachtig skigebied! Liever paardrijden of een ballonvaart? Even de conciërge bellen en concider it done. Château de Bagnols

Château de Bagnols, Château de Bagnols Château de Bagnols, Château de Bagnols, chateau de bagnols