Frankrijk17 juli 2021, door Anne Abendroth

5 x de mooiste calanques van Cassis, Frankrijk

Frankrijk, 17 juli 2021, door Anne Abendroth

5 x de mooiste calanques van Cassis, Frankrijk

Vive la France! Frankrijk is een favoriete vakantiebestemming, maar als je denkt dat je alle ins en outs inmiddels weet... Think again. Want er is nog zoveel meer te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld een pittoresk kustplaatsje inclusief mooie haven. Stap op een boot en on y va naar de mooiste calanques die je ooit gezien hebt. Beloofd. Pardon, een wat? Een calanque (of calanche zoals ze in het Corsicaans heten) is een geografische inham in de vorm van een diepe vallei met steile hellingen en deels ondergedompeld in de zee. Zo zegt Wikipedia. Aha. Afijn, 5 x de mooiste calanques van Cassis. Komt 'ie.

Calanque de Port-pin

Calanque de Port-pin

Misschien wist je het al, maar port-pin betekent letterlijk dennenpoort. Het is dan ook niet gek dat deze baai is omgeven door dennenbomen en andere flora en fauna, waardoor de plek een romantische uitstraling krijgt. Je vindt hier zowel een zandstrand als een kiezelstrand die beiden een breathtaking uitzicht hebben op de azuurblauwe zee. Via een steengroeve in Port Miou wandel je in no time naar dit stukje paradijs.

Calanque de Sugiton

Calanque de Sugiton

Deze calanque vind je in de buurt van het bruisende Marseille. De wandeling naar beneden heeft een uitzicht over het natuurpark waarbij je als heuse Fransoos meteen een oeh la la uitslaat. Een plek met hoge rotsen die boven het water uitsteken en spectaculaire natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. En toegeven, klinkt dat niet verkeerd. Tijdens die wandeling naar beneden kom je een uitzichtpunt tegen dat onder andere uitkijkt op calanque de Sormieu, die je op steenworp afstand vindt. Picknickmand en snacks mee en let’s go beach day!

Calanque de Sormiou

Calanque de Sormiou

Dit is de bekendste calanque in de buurt van Marseille. Het leuke aan deze calanque is dat dit ook meteen één van de minst bewoonde calanques is. Je vindt hier slechts een paar vissershuizen en twee restaurants. Calanque de Sormieu heeft een super mooi zandstrand omgeven door natuur en de hoge kliffen om je heen. Bovenop de klif loopt een wandelpad met een supermooi uitzicht over de zee. Nog leuker is misschien wel dat op steenworp afstand van Calanque de Sormieu de zeegrot van Casquer ligt, die beschildert is met prehistorische muurschilderingen.

Calanque d'En Veau

Calanque d'En Veau

Om hiernaartoe te gaan, moet je wel een flinke wandeling maken, maar dat is het meer dan waard. Beloofd. Want je staat vervolgens wel op het kiezelstrand met het helderste turquoise water (trust us), waardoor je ook meteen een afkoelende duik wil nemen. Oh en als je goed om je heen kijkt, zie je misschien wel een zwijn voorbij komen. Die komen vaak naar het water en zwemmen tussen de toeristen door, ha!

Calanque Port-Miou

Calanque Port-Miou

Last, but certainly not least. Je vindt deze plek het dichtstbij het plaatsje Cassis. Naast de vissershaven kom je hier ook een groener deel tegen. Er is hier geen strand, maar je kunt wel op de rotsen zitten en genieten van het weertje en de mooie zee. Eigenlijk is deze calanque een leuk beginpunt om door te wandelen naar calanque de Port-pin en naar d’En Veau. Tip du jour: huur een kayak!

Strandje pakken

Strandje pakken

Je kunt in Cassis natuurlijk ook de stranden meepakken. Zoals één van deze bijvoorbeeld.

  • Plage de la Grande Mer – Midden in de stad, in de buurt van de haven vind je het stadsstrand. Neem een duik in deze beschutte baai, huur een waterfiets, of doe helemaal niets terwijl de kleintjes lekker aan het spelen zijn. Très bien.
  • Plage du Bestouan – Dit stenen strand heeft ietwat meer weg van een adults-only strand. Je kunt hier ligstoelen huren of wat eten en drinken bij de beach bar. De locals komen ook graag naar dit strand.
  • Plage de l’Arène – Een wat minder drukbezocht strand, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg. Want je kunt hier genieten van alle rust. Maarre… Neem voor de zekerheid waterschoenen mee, want het is niet het meest gemakkelijke plekje om een duik te nemen.
  • Plage du Carton – Na een wandeling van vijftien minuten vanaf de haven kom je aan op dit mooie strand. Dit stuk is behoorlijk rotsachtig, maar je kunt hier wel goed snorkelen. Leuk!