8 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: Barts bovenstebeste tuintips deel 1: de (mini) moestuin

8 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: Barts bovenstebeste tuintips deel 1: de (mini) moestuin

Normaal gesproken doen we hier op Barts Boekje niet te veel aan persoonlijke verhalen: het is immers een team effort. Maar nu we allemaal thuis zitten, in plaats van op kantoor, er weinig gebrainstormd wordt, en helemaal niet lekker samen uit eten of op reis wordt gegaan, putten we voor Bart Blijft Binnen wat meer dan normaal uit onze eigen kleine wereld. Eye-opener van deze week: de hele wereld lijkt met zijn tuin bezig te zijn! Wij ook. Maar wij hebben een geheim 'wapen': mijn moeder. Ha!

Tuinieren? Dan moet je bij mijn moeder zijn

Tuinieren? Dan moet je bij mijn moeder zijn

Dat zit zo: ik, Maartje, groeide op op een boerderij. Een echte, met dieren enzo, ergens tussen Tilburg en Breda. Die dieren vond ik eerlijk gezegd maar niks, in de tuin wroeten wel. Heb ik van mijn moeder (we gaan ook naar de Open Tuin Dagen enzo, niet verder vertellen) en nog steeds ken ik niemand die meer kan toveren met de tuin dan zij. Dus wat beter dan moeders een hoekje van de Barts Boekje tuin geven?

Het is begin april dus zet je potten ‘s-nachts liever binnen omdat de nachten nog koud zijn. Daar houden je soon to be kruiden niet van.

Deel 1: Voor een klein moestuintje of balkon in potten:

Deel 1: Voor een klein moestuintje of balkon in potten:

Nu hebben mijn ouders op zijn zachtst gezegd nogal een grote tuin, wat niet wil zeggen dat mijn moeder er geen genoegen in schept om ook mini moestuintjes te maken die je op een klein balkon of zelfs in huis kunt laten groeien. Leuk voor kindjes ook!

Kruiden zijn vooral dankbaar: die zien er 9 van de 10 keer mooi uit, ze ruiken heerlijk én je kunt er vervolgens meteen mee aan de slag in de keuken. Win-win-win. Bovendien kun je ze gemakkelijk in potten zaaien. Heb je een buiten? Tuin of balkon? Let dan wel even op: het is begin april dus zet je potten ‘s-nachts liever binnen omdat de nachten nog koud zijn. Daar houden je soon to be kruiden niet van.

Denk ook eens aan deze kruiden: lekker om thee van je maken! Munt, citroenverbena, venkel, bergamot en marjolein. Van die laatste kun je goed van slapen.

Mama: “Ik zou zeker ook snijbiet zaaien. Dat ziet er fleurig uit en je kunt er alles van eten, zowel de stengel als het blad. En je kunt er van blijven eten! Het blijft namelijk maar (aan)groeien. Je kunt snijbier rauw of gekookt eten overigens.” 

De chef aan het woord

De chef aan het woord

Slim om ook juist nu te gaan zaaien, zijn courgette en tomaten. Die kun je ook zaaien in pot maar let op, ook deze moeten ‘s-nachts echt nog naar binnen. Meer in for the quick win?  De meeste (online) verkooppunten verkopen ook kleine tomaten- en courgette-plantjes. Die kunnen zo, hop, in de pot.

Als je wel zelf gaat zaaien, zorg dan dat je plastic over de pot doet. Gewoon van dat keukenfolie. Dan droogt een en ander niet uit: je maakt zo eigenlijk een mini-kasje.

Lucky basterds met een grotere moestuin? Aardbeienplantjes kun je nu planten! Dan heb je er deze zomer nog aardbeien van! Die hebben wel wat meer ruimte nodig. Ook nu al doen in de grote moestuin: Artisjok zaaien. Dat ziet er straks waanzinnig prachtig uit met die paarse grote bloemen. Let wel: groot! Dus een beetje ruimte is wel gewenst. Ook prachtig om te drogen, maar dat is weer een ander verhaal.

Wat kun je nu zaaien (begin april)

Wat kun je nu zaaien (begin april)

Wat je nu kunt zaaien? Komt-ie: rucola, snijbiet, bieten, bosui, uien, sjalotten, wortelen, peulen, erwten, raapstelen, knolvenkel, prei en spinazie. En dan denk ik nog even verder (zegt moeders). Wij schaffen de meeste zaden via bol.com aan

Als je een vochtige tuin hebt, dan kun je ook waterkers zaaien. De zaadjes in de natte grond zaaien en afdekken met laagje (droge) aarde van ongeveer 0,5 cm. Na enkele weken kun je al oogsten! Ook erg leuk om met kindjes te doen want lekker snel resultaat. Gewoon afknippen, over je eten strooien: waterkers is lekker (en heel gezond) over een salade of een quiche. Nadat je het afgeknipt hebt, groeit het plantje gewoon weer verder.

Zin in een mooie bloem? De dahlia kun je over enkele weken al als knol in de grond stoppen. Heel even wachten nog, want deze bolbloem kan niet tegen vorst. Maar! Let op: als je ‘m nu al binnen in een pot doet, kun je hem later splitsen! Zo krijg je meer planten. Ha. Als de plant ongeveer 10 cm hoog is, haal je hem voorzichtig uit de grond en snij je de plant in 2 of 3 stukken. Wel zo dat ze allemaal wortels hebben. Plant ze opnieuw apart op. Zo kun je er het hele jaar van knippen. Hoe meer bloemen je knipt, hoe harder de plant gaat werken om nog meer bloemen te produceren! Hier koop je de knollen