Van havermelkelite tot havenarbeiders: De Buurtcamping is terug!
Waar je de een nooit in een tent zult vinden, is slapen op een opblaasbaar bed voor de ander een feestje. En daar hoef je ook deze zomer weer je eigen wijk niet eens voor uit! Een tijd lang organiseerde De Buurtcamping een weekendje kamperen door heel Nederland op diverse plekken in de stadsnatuur. Tot er een lange stop kwam... Maar De Buurtcamping is terug! En hoe.
Stichting De Buurt zorgt deze zomer weer voor ontmoetingen en nieuwe verbindingen tijdens 64 bruisende Buurtcampings. Deze driedaagse pop-up campings, die plaatsvinden in stads- en buurtparken verspreid door heel Nederland, worden voor en door buurtbewoners zelf georganiseerd. Waarom? Omdat een groot deel van de Nederlanders (of eigenlijk: alle mensen) zich door een initiatief als dit meer thuis in de buurt gaat voelen, en nieuwe mensen ontmoet buiten hun eigen sociale bubbel.
Driekwart van de mensen in Nederland zegt steeds meer polarisatie te ervaren en een ruime meerderheid maakt zich hier zorgen over (bron).
Het idee is dat de camping echt voor en door de mensen in de wijk is. Een derde van de plekken is voor vrijwilligers, een derde voor betalende kampeerders en een derde voor mensen bij wie een vakantie er financieel even niet in zit. Sinds 2013 zijn deze pop-up campings een hit. Van Leeuwarden tot Eindhoven zorgen de vrijwilligers voor een échte vakantie-ervaring door allerlei activiteiten te organiseren, zoals de bonte avond, een gezamenlijke barbecue en de bingo. En natuurlijk alle praktische zaken.
Opvallend is dat 10% van de kampeerders solo op avontuur gaat met als doel om nieuwe mensen te leren kennen en 42% gaat naar huis met nieuwe vriendschappen. Na een weekend kamperen in het park om de hoek voelt 29% zich minder alleen. We like.
Van het jonge gezin dat ‘toch wat moet’ om de vakantie door te komen, tot het echtpaar dat achter de begonia’s vandaan is gekomen om gezellig te gaan tent-slapen. Of de festivalganger die geen genoeg van zijn/haar tent kan krijgen in de zomer tot de oermoeder/vader die graag creatieve dingen organiseert. Het kampeervirus heb je of heb je niet. Dat is geheel leeftijds-, persoonlijkheids- en inkomensonafhankelijk. Aangezien De Buurtcamping een sociaal weekend-ding is, is mingling met de buren wat normaler dan op een gewone camping. Zo leer je de buurt waarin je woont eens van een andere kant kennen, eet je gerechten die je nog nooit gegeten hebt van het gasbrandertje van de buren en ontdek je leuke bezigheden die je zelf nooit had kunnen bedenken.
Vind je het een pracht initiatief maar wil je zelf toch liever een bed onder je wanneer je slaapt, dan kun je ook deelnemen door geld te doneren voor de mensen voor wie een vakantie er niet in zit. Deze donaties worden gebruikt voor campingplekken en campingspullen om een gezin een mooie mini-vakantie te bezorgen. Check zeker even de website als je wilt deelnemen als donor or vrijwilliger en uiteraard als je een campingplek wilt reserveren.
Wie zelf een camping wil organiseren in het park om de hoek, kan contact opnemen met Stichting De Buurt via www.debuurtcamping.nl/campingbeheerder.
Het Buurtcamping seizoen is afgetrapt met campings in onder andere Helmond, Nijmegen en Den Haag. Vanaf 12-14 juli vinden de campings plaats voor regio Midden en vanaf 19 juli ook voor regio Noord. De laatste buurtcampings eindigen op zondag 25 augustus.