Nederland20 april 2020, door Imara Milatz

Off to Griekenland! De Griekse keuken bedoelen we dan…

Nederland, 20 april 2020, door Imara Milatz

Off to Griekenland! De Griekse keuken bedoelen we dan…

Een enkeltje naar het land van ooit alstublieft? Of een andere plek waar ze geen Corona of Covid-19 kennen. Was het maar zo een appeltje-eitje verhaal. Niets van waar, in tegenstelling tot die vervlogen droom blijven de koffers leeg en worden reisjes uit de agenda geschrapt. Maar goed, met een beetje fantasie is er wel een hoop te doen om het buitenland zo realistisch mogelijk na te bootsen. Liefde voor een land gaat immers ook door de maag, dus te beginnen bij de keuken van de reisbestemming. Ogen dicht, aan tafel and we're off to… Griekenland! Ole!

Thessaloniki - Tsoureki

Thessaloniki - Tsoureki

Tsoureki, ooit van gehoord? Enig beetje Grieks bloed en je kent ‘m wel.  Tsoureki is zowel fris (door de sinaasappelzest) als zoet en lijkt in de verte een beetje op de Nederlandse paas- (kerst?)stol.

Voor 2 broden slaat men in:

– 250 ml warme melk

– 1 zakje droge gist

– 585 gr bloem

– 200 gr suiker

– ½ theelepel zout

– Zest van 1 sinaasappel

– ½ eetlepel mahleb

– 1 eetlepel gesmolten boter

– 3 losgeklopte eieren

Ingrediënten voor op het brood:

– Eigeel

– 1 eetlepel melk

– 50 gr fijngehakte amandelen

En zo flans je een tsoureki in elkaar:

Mix de milk, het gist, de helft van de bloem en een snufje suiker in een grote kom. Bedek deze kom met een doek en plaats het gevaarte op een warme plek voor ongeveer een uurtje. Pak er een andere kom bij, doe hier de tweede helft bloem in, zout, suiker, sinaasappel zest en de mahleb. Maak een soort kommetje in het midden van het mengsel en plaats hier het gistdeeg in met boter en de eieren.

Kneed totdat je een mooi smooth deeg krijgt dat niet aan je handen plakt en bedek de kom opnieuw met een doek. Weer even met rust laten totdat het deeg twee keer in grootte is toegenomen. Verdeel het deeg in drieën en maak er een vlecht van. Knijp vervolgens de uiteindes samen om er een mooi brood van te maken. Nog eens een uurtje laten rijzen terwijl je ondertussen eigeel met wat melk opklopt. Even met een kookkwast over het brood en dan kan het (een voorverwarmde) oven in. 40-45 minuten lang op 180°C.  Voordat je de Tsoureki serveert maak je hem af door er wat amandelen overheen te strooien. En klaar is kees!

 

Athene - vegan magiritsa soep

Athene - vegan magiritsa soep

Alle soepliefhebbers opgelet! Magiritsa is dé traditionele soep van Griekenland en wordt het lekkerst bereidt in Athene. Na 1 lepel van deze veganistische Magiritsa waan je je even in de Griekse hoofdstad!

Om voor 6 personen in te slaan:

– Olijfolie, zout en peper
– 1 kg wilde champignons
– 1 fijngesneden ui
– 2 fijngehakte knoflooktenen
– 100 ml witte wijn
– 1 blokje groentebouillon
– 200 gr rijst
– 1 slakrop
– 1 handje dille
– 1 limoen
– Beschuit
– Het sap van 1 citroen

Verwarm de helft van de olie op medium-hoog vuur. Snijd ondertussen de champignons in kwartjes en voeg ze aan de pan toe, tegelijkertijd met de ui en knoflook. Even 5-6 minuutjes goudbruin bakken en dan kan de wijn erbij (laat 2/3 van de wijn oplossen), voeg vervolgens water toe samen met het bouillonblokje, rijst, zout, peper om het plusminus 15 minuten te laten pruttelen zodat de rijst zacht wordt. Snijd de sla in reepjes van 2 centimeter en hak de dille en bosuitjes fijn waarna je ook deze aan de pan toevoegt om het vijf minuten mee te laten koken. Haal de soeppan van het vuur voordat je de citroensap erbij doet. Naar smaak nog wat peper, zout, bosui, dille (eventueel citroenschijfjes) en beschuit toevoegen. Et voila.

Amorgos - gestoofd lamsvlees

Amorgos - gestoofd lamsvlees

Traditioneel eten de Grieken van het vasteland uit de Peloponnesos, Thessalië, Epirus en Macedonië met Pasen lam van het spit. Op de Cycladische eilanden kun je genieten van lamsvlees uit de oven en dit wil je! Maak dit lamsgerecht en proef een stukje van Amorgos. Serveer er typische Griekse aardappeltjes met verse oregano bij. Het recept voor succes!

Voor 6 personen
Ingrediënten:
– 1,2 kg lamsvlees
– Olijfolie, zout en peper
– 1 fijngesneden rode ui
– 2 fijngesneden knoflooktenen
– 6 gepelde tomaten in vieren gedeeld

– 6 geschilde aardappelen in vieren gedeeld
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 240 ml droge witte wijn
– Piment
– Laurierblad
– 1 kaneelstok

Instructies:

Verhit de olijfolie in een pan op medium-hoog vuur en bak het vlees 6-7 minuten totdat er een bruin gekleurde korst vormt. Voeg dan ui en knoflook toe, roer deze 3-4 minuten mee, totdat het glazig ziet. Dan kunnen de aardappelen en tomatenpuree mee geroerd worden. Voeg de wijn toe zodra de aardappelen mooi glanzen en laat deze een paar minuten borrelen zodat een groot deel van de alcohol verdwijnt. Schenk dan de pan voor vol zodat de ingrediënten voor ongeveer de helft onder water staan, piment, laurier en het kaneelstokje mogen erbij en breng alles aan de kook. Dan mag het vuur lager en laat je de pan voor ongeveer anderhalf uur pruttelen. Wanneer het vlees mals is geworden, van de bot af lijkt te vallen en er bijna geen water meer in zit, is he gerecht klaar! Alleen nog even naar smaak kruiden en klaar!

Epirus - feta taart

Epirus - feta taart

You had me at taart! Overal in Griekenland kun je heerlijke taarten eten maar in Epirus vind je een speciaal recept. Deze feta kaastaart is bij iedereen een succes.

Voor 1 taart

Ingrediënten:
– 450 gr filodeeg
– 250 gr feta
– 250 gr geraspte Gouda
– 250 gr geraspte Gruyere
– Oregano
– 1 eetlepel korianderzaad
– 1 eetlepel komijnzaad
– 1 eetlepel verse tijm
– 1 eetlepel basilicum
– ½ theelepel nootmuskaat
– 500 ml melk
– 3 eieren
– 1 eetlepel bakpoeder
Neem een pan en zet hem op medium hoog vuur. Voeg de komijn en koriander toe aan de pan, een beetje warmte haalt de smaak van de kruiden naar boven. Voor de vulling mix je de feta kaas, gouda en gruyere door elkaar met wat verse kruiden (tijm, basilicum en eventueel oregano) en een flinke snuf peper. De komijn en koriander kan uit de pan en maal ze fijn in een vijzel. Vervolgens kan ook deze kruidenmix aan de kaas toegevoegd worden, even omroeren en de vulling is klaar!
Voor het deeg van de taart pak je de filodeeg erbij, let op, werk snel maar voorzichtig. Het dunne deeg is makkelijk breekbaar en droogt snel uit. Leg twee filo deeg vellen apart voor de afwerking van de hartige taart. Voor de taart leg je een vel filodeeg  voor je, besprenkel hem met olijfolie en strooi er dan een beetje van het kaasmengsel overheen. Vervolgens leg je hier opnieuw een vel filodeeg overheen, een beetje olijfolie en vervolgens de kaasvulling. Nu is het tijd om de vellen op re rollen en er een grote rol van te maken, om de rol vervolgens in acht gelijke stukken te snijden. Bereid ondertussen een bakvorm voor door hem in te vetten met olijfolie, het begin van de taart is er. Gebruik de apart gelegde filo vellen voor de bodem (als een soort bakpapier) en leg de gevulde rollen in de vorm. Afmaken door het laatste beetje olijfolie en kaas over de taart te sprenkelen en de taart kan bijna de oven in.
Alleen nog even melk, eieren, bakpoeder, nootmuskaat, peper (eventueel zout) en even goed mixen met een garde. Vervolgens schenk je het mengsel over de vulling van de taart. Voor het beste resultaat leg je de taart 30 minuten in de koelkast om hem vervolgens in een (voorverwarmde) oven van 170ºC, ongeveer 1 uur en 20 minuten, te bakken.

Kreta - kalitsounia

Kreta - kalitsounia

Voor alle zoetekauwen onder ons. Dit zoete mini kaasgebakje is fantastisch! En het smaakt zo verrassend als het klinkt. Voor wie nog nooit op Kreta is geweest: Kreta is een hemel voor foodies. En de Kretische cuisine is gebaseerd op het Mediterrane dieet. Veel Griekse gerechten vinden hun oorsprong op dit eiland. En daar zijn ze natuurlijk erg trots op.

Voor veel, heel veel, gebakjes: 

Voor het deeg:
– 2 kg bloem
– 2 eetlepels zout
– Olijfolie
– 240 ml Tsikoudià (alcohol zonder sterke smaak)

– 3 glazen water

Voor de vulling:
– ½ kg mizìthra kaas (of ricotta)
– ½ kg anthòtiro kaas (of ongezouten feta)
– ½ kg zachte witte kaas
– 3 eieren

Instructies:

Om het deeg te maken mix je de bloem, olijfolie, tsikoudia, het zout en een beetje water door elkaar. Alle ingrediënten voor de vulling kunnen in een aparte kom door elkaar gemixt. Rol vervolgens de deeg uit en druk hier cirkels uit ter grootte van een kommetje. Leg met een lepel een beetje vulling op iedere cirkel en vouw het gebakje goed in. En dan frituur je de hele handel in een pan met heel veel olie.

Een Griekse avond is niet compleet zonder wijn uit Santorini!